Ovo su književni klasici koji su obilježili popularnu kulturu, a napisale su ih žene

Home » Ovo su književni klasici koji su obilježili popularnu kulturu, a napisale su ih žene

Podsjetimo se na trenutak svih klasika koje smo čitali, gledali i upijali svim osjetilima, a koji su izašli iz pera velikih ženskih autorica

Knjige su oduvijek služile kao inspiracija za kreativno stvaranje u drugim umjetničkim sferama, pa je tako nebrojeno puta neki naslov utjecao na stvaranje nekog filma, pjesme, serije ili slike. Kao primjer može se spomenuti knjiga “Majstor i Margarita”, Mihaila Bulgakova, prema kojoj su Rolling Stonesi snimili svoju pjesmu “Sympathy for the Devil” te Franz Ferdinand “Love and Destroy”. “Moby Dick”, “Lolita”, “Ana Karenjina”, cijeli Shakespeareov opus…

Književnost se pokazala kao nepresušani izvor inspiracije, a mi se ovoga puta prisjećamo onih klasika svjetske književnosti, koji su utjecali na popularnu kulturu, a napisale su ih žene. Odabrali smo one naslove koji su nebrojeno puta doživjeli filmsku adaptaciju, koji su nam dali likove u koje se znamo maskirati, likove koji su nam uzori te za njih znaju čak i oni, koji nisu znali da su potekli iz pisanih djela. I to djela koje su napisale žene.

Ubiti pticu rugalicu, Harper Lee

Američki roman koji je veoma brzo doživio uspjeh i svojoj autorici donio Pulitzerovu nagradu. Ovo je književno djelo kojem su glavne odlike toplina i humor, iako se bavi teškim temama kao što su silovanje i rasna diskriminacija te uništenje nevinosti. Lee je u romanu istala probleme unutar svih društvenih slojeva, a posebnu pažnju je pridodala analizi uloge žene na američkom Jugu. Najveći utjecaj u popularnoj kulturi imao je kada je snimljen istoimeni film 1962.godine, koji je osvojio čak tri Oscara. Ovo je jedinstvena knjiga koja je u jednom trenutku oborila čak i Bibliju i Gospodara prstenova s ljestvice najprodavanije knjige u svijetu, a i danas je vrlo aktuelna kada je u pitanju tematika o kojoj progovara i koju raščlanjuje.

Ponos i predrasude, Jane Austen

Autorica koja predstavlja jednu od najvažnijih ženskih književnica u historiji, napisala je roman koji je svima itekako poznat. Radnja nam je svima poznata iz adaptacija koje je djelo doživjelo: majka Bennet pokušava svojih pet kćerki što prije i što bogatije udati. Međutim, razvija se ljubavna priča između Elizabeth Bennet i gospodina Darcyja, koji unatoč svojim brojnim predrasudama i ponosu nalaze zajedničku sreću. Najpoznatije adaptacije su televizijska serija u kojoj je gospodina Darcyja utjelovio neponovljivi Colin Firth te film u kojemu je Elizabeth Bennet glumila Keira Knightley. Knjiga se bavi i bitnim temama kao što brak iz koristi, položaj žene u patrijarhalnom društvu te sve komplikacije koje se mogu pojaviti u ostvarivanju ljubavi između dvije osobe koje su pune ponosa, ali i predrasuda.

Frankenstein ili moderni Prometej, Mary Shelley

Iza nastanka lika Frankensteina stoji zanimljiva priča. Naime, manje je poznato da je Mary Shelley imala starijeg brata koji je također bio književnik i koji je bio bliski prijatelj Lorda Byrona. Kada je mlada Shelly htjela sudjelovati u njihovim književnim druženjima, obojica su je odbijali jer su smatrali da žena ne može napraviti kvalitetno književno djelo. Mary Shelley na kraju je napisala djelo čiji glavni lik “živi” i dan danas, dok je njen brat sa svojim književnim ostvarajima pao u vječni zaborav. Frankenstein i danas je frekventan lik u mnogim filmovima i televizijskim serijama, brojni se maskiraju upravo u njega za maškare i Halloween, a poslužio je i kao inspiracija za brojna druga književna djela i glazbu.

Doba nevinosti, Edith Wharton

Ova knjiga revolucionarna je iz više aspekata. Kao prvo, zbog ove knjige prvi put je u historiji žena dobila Pulitzerovu nagradu za književnost. Drugo, ovo je roman koji je prvi pružio kritiku visokog društva 19.stoljeća u New Yorku, a radnja je usredotočena na mladi bračni par čija se sreća “poljulja” kada im u posjetu dođe suprugina rodica. Prikazano visoko društvo je sve, samo ne nevino i time se iščitava ironičnost samog naslova romana. Doživjela je brojne filmske, televizijske i pozorišne adaptacije, od kojih je najpoznatija ona filmska koju je režirao Martin Scorsese, a glavne uloge nose Daniel Day – Lewis, Winona Ryder i Michelle Pfeiffer.

Prohujalo s vihorom, Margaret Mitchell

Antologijska američka ljubavna priča zauvijek nam je promijenila percepciju o “slabim” i plahim ženskim likovima, koje treba spasiti. Scarlett O’Hara razmažena je južnjačka ljepotica, koja živi tokom američkog Građanskog rata, a zaljubljuje se u Rhetta Butlera. Scarlett je egocentrična i jako razmažena od strane svojih roditelja i naviknula je da uvijek dobiva sve što poželi. No, veoma je inteligentna i sposobna što nije bio čest slučaj u prikazu južnjačkih žena za koje se uvijek očekivalo da će se oslanjati na sposobnost muškaraca. Cijela je priča poprilično neobična, ali zahvaljujući njoj nastao je jedan od kultnih filmova, kojem se i današnji mladi rado vraćaju. “Gone with the Wind” u kojem glavne uloge nose Vivien Leigh i Clark Gable jedan je od kultnih filmova, a zanimljiva je činjenica da je u potrazi za Scarlett intervjuirano 1 400 žena, piše(buro247.hr)

Ljubavnik, Marguerite Duras

 

Autobiografska novela koju je Duras objavila 1984. vrlo brzo se ustanovila kao klasik svjetske književnosti. Radnja prati moralno upitan odnos između 15-godišnje djevojke i starijeg bogatog kineskog poduzetnika. U odnosu s njim pronalazi spas od manično-depresivne majke i teškoga života koji vodi u Kini. Još više dovodi sve u pitanje činjenica da je autorica utemeljila ovu knjigu na stvarnim događajima koje je ona doživjela. Jedan od najboljih primjera romana struje svijesti adaptiran je 1992.godine u istoimeni film koji je osvojio brojne nagrade i jedan je od kultnih filmova francuske kinematografije.

7. “Jane Eyre”, Charlotte Bronte

Najpoznatije djelo jedne od sestara Bronte, predstavlja djelo koje nakon pomne analize zapravo govori o klasnoj nejednakosti, seksualnosti, religiji i proto-feminizmu kroz lik glavne junakinje Jane Eyre. Ovaj bildungsroman prati emocije i iskustva mlade heroine, a stilom kojim je napisana revolucionirala je način pisanja. Charlotte Bronte smatra se pretečom Marcela Prousta i Jamesa Joycea te je njeno djelo utjecalo na stvaranje brojnih kazališnih i filmskih adaptacija. Iznimno je hvaljena ona u kojoj glavne uloge nose Mia Wasikowska i Michael Fassbender. Propitkivanje odnosa među klasama, položaju žena te pitanje moralne dužnosti učinili su ovaj klasik podobnim za vječne reinterpretacije.