Dolazi li beba?  

Radujete se trenutku kada će se na testu za trudnoću pokazati dvije linije koje će potvrditi ono što želite? Pročitajte koji su to sigurni simptomi trudnoće i saznajte prije nego što kupite test ili odete kod ginekologa

Menstruacija vam kasni?

Obično prvi znak koji nam ukazuje da se nešto dešava. To je prvo što uočimo i što nam je pokazatelj da trebamo obratiti pažnju i na druge znakove. Ako nije trudnoća u pitanju onda može biti; nagle promjene u kilaži (ako ste držali neku rigoroznu dijetu), hormonalni poremećaj, veliki stres…

Ako ste ipak primjetili blago krvarenje to ne mora značiti da niste trudni. Ono se nekada može javiti zbog začeća (embrion se “gnijezdi” u zid maternice). To krvarenje se obično javlja u vrijeme kada treba da nastupi i prava menstruacija.

Ako ste sigurni da niste trudni onda je u pitanju ili poremećaj menstrualnog ciklusa, ukoliko pijete hormonsku terapiju, ako imate nekih drugih zdravstvenih simptoma.

Ako je prisutna mučnina i to ne samo ona ujutro nego i u toku dana, to je jedan od znakova da ste trudni (naravno uz izostanak menstruacije). Mada ih 30% trudnica uopšte ni osjeti, mučnine su jasan indikator da se nešto dešava u tijelu.

Okus metala u ustima osjeti skoro svaka trudnica. Ako u toku dana imate osjećaj kao da ste pojeli komad metala, i nijedna druga namirnica ne može taj okus da ublaži, uz ove prethodno nabrojane simptome, vrijeme je da posjetite ginekologa.

Velike grudi. Već nakon dvije sedmice od začeća, u tijelu se uzburkaju hormoni koji dovode do promjene na vašim grudima i bradavicama. Grudi mogu postati velike, upravo onoliko kako se ih zamišljali i prije rudnoće.

Obično se uz sve nabrojane hormona javlja i umor, pa ukoliko ste se pronašli u ovom članku naš savjet je: odmah u najbližu apoteku po test. I sretno!