Svoj unikatni nakit Nermina Begović prezentirala je na izložbama u Sarajevu, Londonu, Ljubljani, Beču, Skoplju i Rijeci

Piše: Ilma Jakubović

Porodičnu tradiciju kroz zlatarsku vještinu i edukaciju u oblasti dizajna i tehnologije uspješno čuva i gradi Sarajka Nermina Begović. Iako je diplomirana inžinjerka arhitekture, nastavila je dizajnirati u porodičnoj radnji u čuvenoj sarajevskoj Zlatarskoj ulici spajajući zlatarsko umijeće s novim tehnikama izrade nakita. Kruna njenog rada svakako je vlastita linija nakita NBgoldline, čiji je slogan: Za ženu koja želi nešto drugačije.

– Ja sam kćerka dva majstora zlatarstva i nije neobično da je njihova ljubav prema tom poslu utjecala na mene. Kao i moje sestre, imala sam mogućnost izbora i tražile smo vlastiti put. Odabrala sam arhitekturu, dopao mi se spoj umjetnosti i inžinjerstva. Ipak, nikada nisam sklanjala pogled s radnog stola mojih roditelja. Njihova radionica je bila mjesto mog opuštanja, istraživanja i maštanja – govori Nermina, dizajnerica nakita i članica ULUPUBiH-a, koja kroz samostalni i rad udruženja aktivno doprinosi očuvanju i promociji kulture i tradicije naših naroda i države.

 Autorsko djelo

Po završetku studija Nermina je sve više vremena provodila u radionici i radnji. Postala je vrijedna učenica svog oca, a zatim je položila i stručni zlatarski ispit. Ističe da joj je praktični rad pomogao u dizajniranju nakita, a arhitektura u pristupu određenom dizajnu.

Provodila sam mnogo vremena u istraživanju materijala, kombinacija i interakciji sa zlatom i srebrom. Nakon kreiranja baze, odabrala sam Swarovski kristale koje sam prvobitno pronašla u roditeljskoj radionici, a potom sve oplemenila sa zlatom i srebrom.

Svaki komad nakita predstavlja Nerminino autorsko djelo. Izrađuje ga ručno u kombinaciji keramike, zlata i Swarovski kristala. Osim u Sarajevu, nakit je prezentirala i na izložbama u Londonu, Ljubljani, Beču, Skoplju i Rijeci.

– Volim se osvrnuti na tradiciju, ali na svoj način u nekoj savremenijoj formi. Naprimjer, pitanje univerzalne vrijednosti obradila sam u kolekciji nakita Čestica. Čestica je osnovna gradivna jedinica univerzuma. Ona je i materija i energija, čista i jasna, stabilna i definirana, ali je spremna na transformacije u novim uslovima – ona je vječna. Čestica je kolekcija nakita s vulkanskom lavom, koralom, srebrom i zlatom, svedene forme, čista energija. Kreirana je 2014. godine i predstavljena na godišnjoj izložbi COLLEGIUM ARTISTICUM 2014. Od tada je u redovnoj prodaji i interes za ovaj nakit ne jenjava – kaže Nermina, koja nakit izrađuje svakodnevno i kontinuirano pronalazeći inspiraciju u bosanskohercegovačkoj historiji i tradiciji.