Glamur i sjaj crvenog tepiha 25. Sarajevo Film Festivala

Home » Glamur i sjaj crvenog tepiha 25. Sarajevo Film Festivala

Večeras (16.08.) u našem glavnom gradu svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu otvoren je jubilarni 25. Sarajevo Film Festival

Piše: Indira Delić; foto: Muamer Kolar

Igoru Skvarici pripala je čast da vodi otvaranje ovogodišnjeg festivala. Skvarica je jedan od najtalentiranijih bh. glumaca mlađe generacije, a u najvećoj pozorišnoj kući u našoj zemlji istakao je da je uz ovaj kultni festival rastao, te da mu je kroz godine postojanja davao vjeru i nadu u  doba beznađa i pesimizma, te pokazao da je sve moguće.

Večeras je dodjeljeno i Počasno Srce Sarajeva Alejandru Gonzalezu Inarrituu, višestrukom oskarovcu, meksičkom reditelju za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Ovaj vrsni umjetnik u našu prijestolnicu doputovao je sa suprugom i kćerkom, te je iskazao ogromnu zahvalnost na ovom velikom priznanju.

Također, Počasno Srce Sarajeva dobio je Pawel Pawlikowski za izuzetan doprinos filmskoj industriji.

Svjetskom premijerom filma SIN, bosanskohercegovačke redateljice Ines Tanović večeras je otvoren Takmičarski program – igrani film. Projekcija je održana u 20:15 u sarajevskom Narodnom pozorištu, a film je prikazan i u Ljetnom kinu Raiffeisen u 21:00 sat.

Od ove godine, Bosanci i Hercegovci su ponosni na bosanski ćilim, koji je postavljen ispred Narodnog pozrišta. Spoj tradicionalnog i savremenog nabavljen je pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva i gradonačelnika Abdulaha Skake. Dizajn je inspiriran elementima ćilima iz Sarajeva koji datira iz 1930. godine.

Crvenim  tepihom su prodefilirali, te novinarima rado pozirali: Emir Hadžihafizbegović, Abdulah Skaka, Branko Đurić – Đuro, Džejla Glavović, Tarik i Lejla Filipović, Jadranka Đokić, Danis Tanović, Božo Vrećo, Jelena Veljača, Marijela Margeta – Hašimbegović, Jasna Ornela Beri, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Nikola Kojo, Alma Prica, Zana Marjanović i Emir Kapetanović, Naida Kundurović, Amra Siladžić, Amila Terzimehić, Jasna i Pjer Žalica, Emina Ganić, Dalija i Dino Konaković, Marija Hudolin i mnogi drugi…