Četiri razloga zbog kojih je super živjeti sam

Osamostaljivanje je važan dio života kojeg neki iskuse ranije, a neki znatno kasnije. Živjeti solo nije lako, pogotovo ako se preselimo iz udobnosti porodičnog doma

Tamo smo navikli na ležeran raspored i rutinu u kojoj briga oko računa i tehničkih stvari nije bila potrebna. Iako u početku odlazak u novi životni prostor ili prvi vlastiti dom može biti stresan, živjeti solo je jedna sasvim nova razina koju ćete ubrzo zavoljeti.

Komfor koji ono pruža ne može se porediti s onim u zajednici s ostalim ukućanima. Onako kako stvari ostavite tako će vas i dočekati, a uz to imate i punu slobodu svevremenskih ograničenja i pravila za sve aktivnosti koje volite. Naravno da s tim velikim korakom zvanim preseljenje dolazi i doza odgovornosti. Kada saberemo prednosti i mane samostalnog života, dobivamo četiri razloga zbog kojih je baš super živjeti solo.
Iako zvuči kontradiktorno, živjeti solo ustvari doprinosi produbljivanju postojećih odnosa koje imamo. Nakon osamostaljivanja i uređivanja novog životnog prostora, prirodno je da više vremena volimo provoditi u vlastitom društvu u toplini doma. Tišina i harmonija koju uživamo u svoja četiri zida idealno su vrijeme za kontemplaciju i propitkivanje. Upravo tako spoznajemo čari slobodnog vremena i učimo njime raspolagati kvalitetnije.

Mnogi će se složiti da vrijeme koje provodimo s bližnjima dok živimo skupa, često uzimamo zdravo za gotovo. Živjeti solo učimo cijeniti prijateljske i obiteljske odnose na puno dubljoj razini, a uz to si dajete vremena da se i zaželite zajedničkih druženja.

PIŠEMO VLASTITA PRAVILA

Živjeti solo za mnoge je zastrašujuća pomisao. Asocijacije koje se često javljaju su usamljenost i dosada, no oni koji su isprobali osamostaliti se, složit će se da je živjeti solo baš super. U vlastitom domu pišemo svoja pravila i postavljamo granice koje će osigurati harmoniju i mir kako želimo. Ne postoji idealno vrijeme za spavanje, čitanje, gledanje filmova ili neplanirana druženja. Pjevanje pod tušem sasvim je u redu kao i glasno slušanje muzike i filmski maraton do ranih jutarnjih sati. Ženski dio populacije svakako će se složiti da je cijeli ormar za cipele i torbice luksuz koji u suživotu rijetko ko može osigurati. Onaj slatki osjećaj slobode koji dolazi s osamostaljivanjem, ništa ne može zamijeniti pa čak ni činjenica da s njom dolaze i određene odgovornosti.

RE-DEFINIRAMO OSJEĆAJ ODGOVORNOSTI

Suživot s ukućanima ili cimericom nikada nije dosadan, a svakodnevna rutina i dobro uhodani sistem obaveza i dužnosti neupitno pruža osjećaj sigurnosti. No, u kasnijoj dobi mnogima ipak jača želja za vlastitim prostorom i mirom u kojem će uživati kako žele. Živjeti solo znači da ćete sami preuzeti odgovornost za neke zadatke koje su prethodno obavljali ukućani. Također ćete sami morati brinuti o računima i svim ostalim tehnikalijama vezanim uz kućanstvo. Dakle, javlja se cijeli niz novonastalih okolnosti kojima će trebati pokloniti vrijeme i pažnju. Ipak, odgovornost i empatiju koju osjećamo prema drugima s kojima živimo u zajednici, ovdje će biti usmjerena isključivo prema samome sebi, piše Journal.hr.

RAZVIJAMO KREATIVNOST

Zasigurno je lijepo doći kući nakon radnog dana i na pragu biti dočekan. Ona bijela buka i pozadinski žamor na koji smo navikli tokom suživota s nekim, ponekad će nedostajati u novom domu. U toj tišini kriju se brojne blagodati. Sloboda življenja u vlastitom stanu otvara bezbroj mogućnosti za kreativnost. Kuhanje, slikanje, ples, pjevanje, sviranje muzičkog instrumenta ili jednostavno proces stvaranja nečeg novog često zahtjeva mir i sigurnu okolinu. Baš zato bi svatko trebao barem jednom iskusiti kako je to živjeti solo. Samo tako se zaista mogu naučiti neke za život vrijedne i pozitivne vještine, a uz to ćete se najbolje i sami upoznati. (Žene.ba)