Je li sreća urođena ili se može naučiti?

Je li sreća urođena ili je vještina koja se uči, stalna je nedoumica istraživača koji se ovim fenomenom bave

Da, biti sretan može se naučiti, čak i ako osoba od rođenja nije optimista. Za put do sreće postoji pet recepata koje stalno i strpljivo treba primjenjivati, ističe italijanski psihijatar Elizabet Lombardo.

Prvo se počinje vođenjem dnevnika zahvalnosti, koji sadrži najvažnije stvari koje određenu osobu usrećuju. Podsjećanje na sadržaj ovakvog dnevnika u potištenom stanju ili stanju teskobe čini da se raspoloženje podigne.

Drugi i treći recept propisuju opuštanje i vježbanje, gdje je bavljenje sportom jednako djelotvorno na depresiju kao da se unose antidepresivi. Jedino je problem kako depresivne ljude naterati da vježbaju, s obzirom na to da oni imaju najmanje volje i snage.

Četvrti recept se sastoji u tome da sretniji pomažu manje sretnim osobama. Na ovaj način tuđe nevolje pomažu da se makar malo sretnija osoba lakše prisjeti pozitivnih stvari iz sopstvenog života. Na kraju, treba održavati što više kontakata sa poznatim i dragim osobama, jer se tako najlakše izlazi iz začaranog kruga potištenosti i depresije.

Ove preporuke Lombardo daje na osnovu činjenice da je 50% sreće urođeno, dok 10% procenata zavisi od spoljašnjih okolnosti u kojima se određena osoba nalazi. Preostalih, čak 40 sreće zavisi od svakoga ponaosob i njegovog pridržavanja uputstava za dostizanje sreće. (Cdm.me)