Miladinka Vasić: Na prijestolju planinskih vrhova

Home » Miladinka Vasić: Na prijestolju planinskih vrhova

Diplomirana profesorica književnosti svoje prve korake ka planini napravila je u Austriji, gdje je radila kao Au-Pair djevojka. Miladinka Mima Vasić danas je jedna od najuspješnijih alpinistkinja naše zemlje u čiju je historiju alpinizma ušla ispenjavši planinski vrh Matterhorn kao prva žena iz BiH

Piše: Ilma Jakubović

Miladinka (34) bira najteže smjerove! Ona je čudo od djevojke – trči, vozi bicikl, planinari i bavi se alpinizmom. Nije nikakvo iznenađenje što je postigla ono o čemu veliki zaljubljenici u planinu mogu samo sanjati.

Prvi pohodi

Brčanka s adresom stanovanja u Tuzli, nakon osnovnog i srednjeg obrazovanja upisuje studij Bosanskog jezika i književnosti, te se zapošljava nakon sticanja diplome u rodnom gradu, gdje će kao nastavnica bosanskog jezika i književnosti raditi nepunih šest godina. Već od 2015. godine zaposlena je u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA). Također je registrirani gorski spasilac Gorske službe spašavanja BiH, te demonstratorica i kandidat za registriranu alpinisticu Sarajevske škole alpinizma.

Svoje prve korake ka planini napravila je u Austriji, tačnije u Štajerskim Alpama, gdje je kao Au-Pair djevojka boravila u jednoj porodici. Tu se rodila ljubav prema planini, a nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu učlanila se u planinarsko društvo “Konjuh” Tuzla i tada su krenuli prvi pohodi.

Moj zadatak je bio čuvanje dvije djevojčice u jednom malom štajerskom mjestu na obroncima Alpa, Stolzalpeu, tako da je ljubav prema planinama počela tamo. U početku su to bile samo šetnje, da bih godinu kasnije ispenjala nekoliko lokalnih alpskih vrhova preko 2000 m/nv. Godina 2003. bila je u znaku bosanskohercegovačkih planina, nakon čega su uslijedili kursevi alpinizma u organizaciji Sarajevske škole alpinizma, te penjački usponi na Romaniji, Vlašiću, Prenju, Čvrsnici, Magliću, Durmitoru i tako dalje – govori Miladinka, koja je uspjela osvojiti vrh Matterhorn, poznat pod nazivom majka svih rogova u Švicarskoj, gdje doseže vrtoglavih 4.478 metara nadmorske visine.

Pripreme su bile naporne, jer ovakva avantura zahtijeva veliku fizičku snagu, kondiciju i vještinu, no, nakon svega, Miladinki je pošlo za rukom da ostvari veliki san mnogih u ovoj branši.

– Ideja za ovaj uspon rodila se spontano, na jednom od trkačkih treninga. Organizator ovog poduhvata i glavni krivac zašto smo se uputili u Švicarsku je Tomislav Cvitanušić. A tu su još bili i prijatelji Armin Škandrić, koji je ujedno i moj penjački partner, te Ismir Jusko. Svi se poznajemo i privatno, i sve nas veže Sarajevska škola alpinizma. Momci su htjeli da u timu imaju i djevojku, a ja sam neizmjerno sretna i počastvovana što sam imala privilegiju biti dio ove moćne ekipe, prije svega ljudi velikog srca i velikih prijatelja. Kao nježniji spol sasvim je logično da je bilo momenata kada sam bila i slabija i sporija u odnosu na njih, ali ni u jednom trenutku njih trojica nisu dopustili da zaostajem niti da se osjećam slabijom. Bez njihove podrške sama ne bih uspjela – kaže Miladinka, te nastavlja:

– Teško je riječima opisati tu emociju koju čine i sreća i ushićenje koju dijelite s penjačkim partnerima s jedne strane, a s druge strane ogromno strahopoštovanje prema ovoj planini koja vas je, kako mi to često među sobom kažemo, pustila k sebi. Sama statistička činjenica da je Matterhorn na petom mjestu po smrtnosti, Mont Everest je rangiran tek na devetom, unosi i jednu dozu bojazni. Emocije na vrhu preplave čovjeka – osmijeh, radost i suze radosnice.

Mezića stijena na Čvrsnici

Prisjećajući se dosadašnjih poduhvata, Miladinka kao posebno drag ističe uspon u stijeni Botin na planini Velež 2014. Prošle godine, u nešto proširenoj ekipi, istu radost osjetila je na prijestolju veličanstvenog vrha Mont Blanca.

Odmah nakon uspona 2016. godine na Matterhorn rodila se ideja o usponu na Mont Blanc, najviši vrh Francuske i Zapadne Evrope, kojeg smo ispenjali u augustu 2017. godine. Ideja je ponovo potekla od Tomislava, koji je ovog puta okupio tim od osam ljudi, a u svom sastavu pored ekipe s Matterhorna imao je i dvanaestogodišnjeg dječaka Danina Jusku, koji je svojim izlaskom na Mont Blanc postao najmlađi Bosanac i Hercegovac koji je u tome uspio. Danin je također bio i dio ovogodišnje ekspedicije na Elbrus, najviši vrh Evrope, kojeg sam zajedno s penjačkim partnerom Arminom ispenjala u julu mjesecu.

Iza Miladinke je veliki broj vrhova, također i u BiH, i u regiji – Sloveniji i Crnoj Gori. Uz Matterhorn, Mont Blanc i Elbrus, posebno mjesto u njenim memoarima zauzimaju Grand Paradizo u Italiji i Triglav u Julijskim Alpama.

Koji vrh je njena ogromna želja, upitali smo je na kraju.

Želja za usponima i vrhovima uvijek ima, međutim, mnogo toga zavisi od slobodnog vremena i, naravno, finansija. Recimo, vidjeti Himalaje je jedna od želja, ali za sada je neostvarena želja uspon kroz Mezića stijenu na Čvrsnici.