Navike koje vas sprečavaju da napredujete

Home » Navike koje vas sprečavaju da napredujete

Žene se ponašaju na određeni način zato što ne žele da ih nazovu agresivnim kaže Peggy Klaus, stručnjakinja za poslovnu komunikaciju i autorica knjige “The Art of Tooting Your Own Horn Without Blowing It”. Nažalost, ako niste dovoljno asertivni ili pak previše oduševljeni, kolege vas često smatraju nepouzdanom ili neprofesionalnom osobom. No, prekinete li začarani krug ponavljanja ove tri navike, imate dobre šanse za napredovanje

Uvijek okolišate i imate određenu dozu bojazni

Imate pitanje za nadređenog? Jasno recite šta vam treba.

Ako niste direktni, vjerojatno i nećete dobiti to šta vam treba kaže Klaus.

Žene okolišaju kada nešto trebaju tražiti, što je posljedica toga što su uglavnom odgajane tako da budu susretljive. No, ako ste jako pažljivi, to se može protumačiti kao da ste pretjerano popustljivi ili da ste ulizica, što pak dovodi u pitanje vaše samopouzdanje, ali i kvalifikacije. Kolege se mogu zapitati vjerujete li u sebe, odnosno jeste li sposobni raditi na važnim projektima. Zato, kada nešto tražite, neka vam pitanja budu kratka i jasna: “Možemo li se naći poslijepodne? Trebali bismo prokomentirati to i to.” (Kad već govorimo o tome, izbacite “Žao mi je” iz rječnika, tj. sačuvajte te tri riječi za situacije kada to zaista i mislite.)

S previše entuzijazma pišete mailove

Kada prijateljicama javljate kako vam je prošla večer, stavite uzvičnika koliko god hoćete (“Nije mi dobro koliko sam mamurna!!!!”). No, na poslu ipak postoje određene granice.

Mnogi e-mail doživljavaju kao običnu tekstualnu poruku kaže stručnjakinja za poslovni bonton Jacqueline Whitmore, autorica knjige “Poised for Success: Mastering the Four Qualities That Distinguish Outstanding Professionals.

Svaki biste e-mail trebali pisati kao da će ga pročitati vaš šef -dodaje. Mislite da bi on gledao blagonaklono na milion uzvičnika?

Najvjerojatnije ne bi jer prečesta upotreba tog interpunkcijskog znaka djeluje djetinjasto i utječe na to da vas smatraju neozbiljnim. Stoga, da biste bili sigurni (i profesionalni), držite se tačke na kraju rečenice. Jedina je iznimka kada nekome od kolega šaljete čestitku (“Svaka čast na ostvarenom projektu!”).

Svima i svemu kažete DA!

Ako se često uhvatite kako pospremate šoljice s uredskih stolova ili držite rođendanske zdravice članovima svog tima, najvjerojatnije ste na sebe preuzeli ulogu uredskog anđela.

-Žene to rade jer žele pomoći, ali to može biti dvosjekli mače – kaže Kim Scott, autorica knjige “Radical Candor: Be a Kickass Boss Without Losing Your Humanity.

Ako uvijek radite takve stvari, a nisu u opisu vašeg radnog mjesta, ljudi stječu dojam da vas mogu iskorištavati. Osim toga, zbog takvih se postupaka ne možete posvetite svojim pravim obavezama, upozorava Scott. Sljedeći put kada vam netko pokuša na vrat natovariti gomilu obaveza koje nisu u opisu vašeg posla, recite:

  • Nažalost, ne mogu to sada raditi. Moram prvo završit  (uvijek navedite obavezu koja vam je prioritet) (cosmopolitan.hr)