Armina Čamić: Proslavljena inovatorica

Home » Armina Čamić: Proslavljena inovatorica

Njen poduhvat je poput svečane pjesme modernom građevinarstvu, a u konačnici je cilj izgradnja praktične ekološko-energetske kuće

Piše: Elma Zećo; foto: Studio Bašić

Još dok je bila studentica Hemijskog inžinjerstva na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli moglo se pretpostaviti da će Armina Čamić (28) otići svojim putem. Studij je okončala s prosjekom ocjena od 9,6, a nešto kasnije i postdiplomski studij Hemijska tehnologija, također s visokim prosjekom ocjena – 9,7.

Patent koji osvaja

U kompaniji za proizvodnju celuloze i papira Natron-Hayat u Maglaju magistrici hemijske tehnologije pružena je prilika da primijeni stečeno znanje u struci, a paralelno s tim posljednjih pet godina predano je radila na razvijanju ideje nastale iz porodične tradicije bavljenja građevinarstvom.

Naime, Armina je uspjela napraviti u različitim dijelovima svijeta prepoznatu inovaciju – novi građevinski materijal koji se izrađuje od papirnog otpada. Nakon što je dokumentaciju predala Institutu za intelektualno vlasništvo BiH, uslijedile su brojne prezentacije na sajmovima. Gdje god se pojavila članica Asocijacije inovatora BiH, bila je zapažena zakitivši se priznanjima zbog kojih zaslužuje veliko poštovanje.  

– Građevinski materijal izrađen od papirnog otpada predstavlja specifičan oblik proizvedenih blokova koji omogućavaju bržu i lakšu izgradnju. Radi se o laganom, veoma kvalitetnom proizvodu, lijepog fizičkog izgleda, koji se prilikom gradnje može koristiti kao završni, takozvani fasadni zid. Nije mu potrebna dodatna obrada i može se proizvoditi u svim bojama. Blokovi se izrađuju na patentiranim presama i mogu se odmah slagati na paletu, a to znači da također nije potrebna ni pista za sušenje. Na patentiranim presama nastaju blokovi različitih dužina, a njihovim slaganjem po sistemu lego kocki moguće je izgraditi sve vrste zidova kako različitih dimenzija tako i vrsta. U odnosu na klasičnu gradnju kod koje se slaže red blokova, pa red maltera, u ovom slučaju slaganje zidova se vrši takozvanim suhim postupkom – opisuje Armina svoj patent.

Investitori, probudite se!

A da li će domišljata ideja pretvorena u proizvod dospjeti na tržište zavisi od ulaganja potencijalnih investitora. Zbog velikih nameta u  našoj zemlji svakako ju je teško komercijalizirati, što je, govori Armina, glavna prepreka za ulaganje u nove ideje.

– Naravno, priznanja dobijena za dosadašnji rad za mene su motivacija i obaveza da nastavim raditi do konačnog cilja, a to je završetak projekta ekološko-energetske kuće, koju čini sedam patenata. Krasit će je praktična primjena, a sva sredstva, uglavnom podsticaji inovatorima, ulažu se u njen završetak.

Uz poslovni uspjeh koji je cijelo njeno okruženje ispunio iznimnim ponosom, Armina vodi skladan porodični život. Sretno je udata i majka kćerke Une, što ističe kao svoju najljepšu ulogu.

8 vrijednih priznanja

– Nagrada u Seulu (Semi Grand Prize)

– Zlatna medalja na pariškom Salonu inovacija “Konkur Lepin”

– Medalja “Oca Evrope” na pariškom Salonu inovacija “Konkur Lepin”

– Zlatna medalja na izložbi u Istanbulu

– Srebrena medalja na izložbi inovacija Intarg u Katovicama

– Srebrena medalja na Indijskom sajmu inovacija

– Zlatna medalja na Međunarodnoj izložbi inovacija žena – inovatorki u Seulu

– Srebrena medalja u Kini