Uspavana ljepotica: Noć ruskog baleta na ledu

Home » Uspavana ljepotica: Noć ruskog baleta na ledu
Veličanstvenu predstavu Uspavana ljepotica raskošne koreografije i maštovitih kostima na specijalno uređenom klizalištu u Olimpijskoj dvorani Zetra 3. decembra 2018. u 20 sati izvodi Ruski državni balet na ledu iz Sankt Peterburga. Ne propustite doživjeti harmoniju velikih ruskih tradicija – baleta i umjetničkog klizanja

Piše: Elma Zećo

U vremenu duhovnog siromaštva s pravom ljubitelji kulture i umjetnosti izgaraju u želji da svoja čula češće izlažu velikim stvaralačkim djelima koja će se svojim sadržajem i savremenom produkcijom upisati u događaje za pamćenje. Nažalost, još uvijek zahvaljujući rijetkim entuzijastima uljuljkanu društvenu scenu BiH tek s vremena na vrijeme uspiju prodrmati stvarne muzičke zvijezde, ili rasplesane trupe koje su pohodile svijet. 

Veliki kulturni događaj

Kultura kao širenje uma i duha spada u najznačajnija obilježja jednog društva. Upravo kroz nju i odnos prema njoj pripadnici drugih kultura formiraju mišljenje o jednom narodu, naciji. Kulturni događaji nisu samo važni za domicilno stanovništvo, oni su i okosnica turističke ponude jednog grada. Jer, goste grada, zemlje, ne zanimaju samo turističke atrakcije oličene u historijskim građevinama i prirodnim ljepotama, nego i datumi svih zanimljivih događaja koji će se zbiti za vrijeme njihovog boravka.     

    

Jedan takav događaj, koji je već nakon prvih informacija razigrao srca u velike događaje zaljubljene publike, dešava se na kraju godine – 3. decembra 2018. u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu. Te večeri, u 20 sati, na specijalnom klizalištu počinje baletna predstava Uspavana ljepotica u izvođenju Ruskog državnog baleta na ledu iz Sankt Peterburga. O kakvoj se trupi umjetnika radi dovoljno govori činjenica da su imali više od 7000 nastupa na najprestižnijim pozornicama svijeta.

Baštineći tradiciju sanktpeterburške škole klasičnog baleta, ovu skupinu osnovao je 1967. godine izvanredni koreograf Konstantin Boyarsky. Ansambl od 30 klizača, pobjednika velikih takmičenja – skoro njih dvadeset zakitili su se počasnom titulom majstora sporta u Rusiji, Uspavanu ljepoticu nadahnjujućeg scenarija izvodio je u najvećim pozorištima Rusije, SAD-a, Kanade i Evrope. Gdje god da su bili, naišli su na odlične kritike za atmosferu koju stvaraju. Publika je njihov umjetnički performans nagradila ovacijama u, između ostalog, čuvenom londonskom Royal Albert Hallu, Sadler’s Wells pozorištu kao i u glavnom umjetničkom centru u Montrealu – Place des Arts. 

Balet svih baleta

Od 1995. godine Ruski državni balet na ledu iz Sankt Peterburga nastupa na pozorišnim scenama započevši prvi put u svijetu izvođenje stvarnih klasičnih baleta u klasičnim baletnim kostima na specijalno uređenim klizalištima. Specijalnost ovog gracioznog ansambla su baleti ruskog kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog – Uspavana ljepotica, Labuđe jezero i Orašar, ali i baleti velikog Sergeja Sergejeviča Prokofjeva – Pepeljuga i Romeo i Julija.    

Predstava Uspavana ljepotica, koja je u međuvremenu stekla reputaciju baleta svih baleta, svoju praizvedbu doživjela je 1890. u Sankt Peterburgu. Kao vrijedan novogodišnji dar, publika u Sarajevu prvi put će biti u prilici da vidi kako priču o mladoj princezi na koju je zla vještica bacila proročanstvo stogodišnjeg sna iz kojeg je budi poljubac princa otjelovljuju umjetnici Ruskog državnog baleta na ledu iz Sankt Peterburga.

Priča o ljubavi, budite sigurni, nakon ove izvedbe pozitivne dojmove nastavit će širiti daleko od sarajevske pozornice.