Zdenka Gojković: Rak dojke nije jednako kraj

Home » Zdenka Gojković: Rak dojke nije jednako kraj
Najvažnija poruka je: sve što napipate nije karcinom ali samo ljekar, nakon sprovedenih pregleda, može sa sigurnošću reći o čemu se radi. Čak je i karcinom izlječiv kada se rano otkrije. Zato ne odlažite odlazak ljekaru jer vam to može spasiti i dojku, ali i život

Piše: Minja Šuković

Iako je karcinom dojke najčešća maligna bolest kod žena širom svijeta i drugi glavni uzrok smrti od karcinoma kod žena, nakon raka pluća medicina je napravila najveće pomake baš u ovom polju. Zdenka Gojković, načelnica Klinike za onkologiju UKC-a RS istakla je da smo svakodnevno svjedoci pozitivnih rezultata studija s inovativnim, efikasnim lijekovima koji pomjeraju granice u liječenju ovih opakih bolesti.

Smjernice i preporuke u oblasti onkologije su se u posljednje dvije godine pomjerile na bolje skoro kvartalno. To je zahvaljujući novim mehanizmima djelovanja lijekova. Nauka napreduje ogromnim koracima, mogućnosti ispitivanja na nivou ćelije su sve veće, te spoznajemo nove mehanizme djelovanja maligne ćelije a i načine kako da ih spriječimo – kazala je Gojković.

Na naše izravno pitanje da li je rak dojke izlječiva bolest, doktorica je kratko i jasno odgovorila “DA”. Te je dodala da u ovom polju ima više aspekata. Jedan aspekt je rano otkrivanje bolesti u fazi kad je izlječiva. Dok su drugi aspekt inovativni lijekovi, koji su izuzetno efikasni. Ali prema njenom mišljenju još bolje rezultate i uspjehe u liječenju bi imali kada bi postojao skrining program za rano otkrivanje ne samo raka dojke nego i grlića materice kao i debelog crijeva.

Javnost svjesna problema

Kako bi se smanjila smrtnost žena oboljelih od raka dojke, važna je prevencija, odnosno rano otkrivanje raka dojke. Sama tematika više nije tabu tema jer već nekoliko godina unazad se čak i javnost uključila u to da javnost postane svjesna ovog problema te se radi na prevenciji od ove opake bolesti. Doktorica Gojković dijeli to mišljenje te je dodala da od 2003. godine Savez žena oboljelih od karcinoma dojki “ISKRA” provodi brojne akcije, tribune, predavanja na temu prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti.

-U početku je bilo “zaziranja” i bježanja kada bi aktivistkinje nudile letke i drugi propagandni material. Ali kroz godine koje su dolazile pratili su nas i mediji. I puno su pomogli da se ruše predrasude i tabui da je rak jednako smrt. Danas su žene daleko svjesnije šta znači rano otkrivanje bolesti, šta znači samopregled, šta su faktori rizika i sl. – naglasila je Gojković. Ona je izrazila veliku zahvalnost prema ovom udruženju kao i svim ostalim u BiH koji rade i sarađuju u ovom polju.

-Udruženja, šetnje za život, kao i brojne druge aktivnosti zasigurno mijenjaju svijest ne samo kod žena, već i kod muškaraca – rekla je Gojković.

Kada je riječ o faktorima rizika za nastanak karcinoma oni su brojni, a vodeći su svakako zračenje, pušenje, alkohol nepravilna ishrana bogata mastima, šećerima i sl., ali također i fizička neaktivnost kao i gojaznost, su sigurno faktori rizika kako za karcinom dojke tako i za druge karcinome ali i za kardiovaskularne bolesti i diabetes.

-Kada držim predavanja ženama o faktorima rizika kažem im da je rano rađanje, više poroda, dojenje faktor zaštite. Ali svjedoci smo da žene danas kasno rađaju, ili ne rađaju uopšte, da često ne doje. Stil života, školovanje, karijera, sve to odlaže rađanje. A postoje i neke promjene u dojkama, koje su atipične i koje su podloga za razvoj karcinoma – istakla je ona.

Prema iskustvima doktorice karcinom dojke se ne javlja prije 20-te godine. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, broj novooboljelih raste iz godine u godinu. U periodu od 2009. do 2014. incidenca je porasla (za sve malignitete) oko 28%. Te je nesumnjivo da raste broj oboljelih po svim dobnim skupinama, ali karcinom dojke je najučestaliji oko i u menopauzi.

 Samopregledi su važni

Kada je riječ o prevenciji i ranom otkrivanju ove zloćudne bolesti svaka žena od 20-te godine treba jednom mjesečno pregledati svoje dojke. Žene koje imaju redovne menstrualne cikluse to treba da rade nakon završenog krvarenja, jer su dojke tada mekše, a pred ciklus su i napete te često bolne pa se ne mogu adekvatno pregledati. Žene koje su u menopauzi treba da odaberu jedan datum  u mjesecu kada će to raditi.

Pregled se radi u stojećem položaju pred ogledalom, s rukama na bokovima potom na glavi i s visoko podignutim rukama. Žena treba da se okreće polulijevo, poludesno i gleda svoje dojke.

Nakon toga legne i jagodicama prstiju, ne vrhovima, uz male kružne pokrete i pritisak toliko da ne izaziva bol u dojkama, prepipa cijelu dojku. Potom podigne ruku iznad glave i isto ponovi, a ne smije zaboraviti da pregleda i pazuh. Sve to treba ponoviti i s drugom dojkom, objasnila je doktorica detaljno.

-I najvažnija poruka je: sve što napipate nije karcinom ali samo ljekar, nakon sprovedenih pregleda, može sa sigurnošću reći o čemu se radi. Čak je i karcinom izlječiv kada se rano otkrije. Zato ne odlažite odlazak ljekaru jer vam to može spasiti i dojku ali i život – jasno i glasno je istakla doktorica Gojković.

Bitan dio terapije je i psihološka komponenta, ali ona nažalost kod nas nije dovoljno zastupljena. -Mi u UKC RS pri Centru za dojku imamo psihologa, ali smatram da to treba podići na daleko veći nivo, ne samo sa pacijentkinjom nego i s porodicom i radnim okruženjem – predložila je Gojković.

 

Ž4= Obolijevaju i muškarci

 

Činjenica je da od ove bolesti nisu pošteđeni ni muškarci a podaci pokazuju da je 2016. godine broj oboljelih muškaraca od karcinoma dojke bio u porastu. U pravilu na 100 oboljelih žena oboli jedan muškarac. Podatke o broju oboljelih prikuplja Institut za javno zdravstvo RS i posljednji obrađeni podaci su za 2014. godinu. Nezvanično i za 2015. godinu i karcinom dojki kod muškaraca je u pravilu agresivniji.

Iako je ova tematika jako složena, prije svega je naglasak na prevenciji i ranom otkrivanju doktorica je istakla da je jedan od bitnih faktora i pozitivno razmišljanje.

 

-Znam da je to teško onom ko oboli, ali svi mi specijalisti i subspecijalisti-koji smo uključeni u liječenje ove bolesti, treba da  pomognemo ženama, da razgovaramo, dajemo objašnjenja, hrabrimo. Svjesna sam činjenice da zbog velikog broja pacijenata često nismo u mogućnosti, ali mora se izdvojiti vrijeme bar kad žena dođe prvi put na preglede i konsultacije. Ono što je neophodno je povećati psihološku podršku, znači veći broj stručnjaka iz ove oblasti. I još jedno da ne zaboravimo fizijatar je vrlo važan. Takođe jako je bitno raditi samopregled, ali sve što napipate nije karcinom. I ono što je najbitnije ne bojte se istine, jer karcinom je izlječiv ako se ranije otkrije i bolje je ne odlagati posjetu ljekaru jer vam to može spasiti dojku a još važnije: ŽIVOT”, naglasila je doktorica Gojković.