Sedam “loših” navika koje su zapravo znak da ste pametniji nego što mislite

Home » Sedam “loših” navika koje su zapravo znak da ste pametniji nego što mislite
Neke navike karakteriziraju se kao loše, a zapravo mogu biti znak da nam “klikeri” rade prilično dobro. Provjerite koje to “loše” navike mogu značiti da ste pametniji nego što mislite

ODUGOVLAČENJE

Ova česta karaktersitika ustvari je dobra za poticanje kreativnosti jer vam daje vremena za razradu iduće “velike” ideje. Profesor na poslovnoj školi Wharton i cijenjeni autor Adam Grant navodi Stevea Jobsa kao primjer onoga ko je imao koristi od odugovlačenja. Vrijeme koje je utrošio na razmatranje mogućnosti ustvari je stvorilo nove i bolje ideje. Nije se “na prvu” uhvatio naočitijeg rješenja.

KAŠNJENJE

Ako imate naviku kasniti, možete ostavljati dojam nemarne i neorganizirane osobe. Međutim, autorica bestselera Never Be Late Again Diana DeLonzor razmišlja drugačije:

Većina ljudi koji kasne optimistični su i pomalo nerealni i zbog toga krivo percipiraju vrijeme. Oni stvarno vjeruju da u sat vremena mogu stići u nabavku, po dijete, u hemijsku čistionicu, teretanu. Drugim riječima, oni koji kasne uvijek se nadaju i očekuju najbolje.

ŽALJENJE

Postoji način kako se nekome požaliti bez previše negativnosti. Učinkovito je žaljenje ono kojem se može pomoći te je namijenjeno onome ko će to i učiniti. Ima tri sloja: započnite blago, tako da se sagovornik ne uvrijedi. Zatim obrazložite zašto se žalite i na kraju svakako naglasite da ste zahvalni za svaku pomoć.

ŽVAKAĆE GUME

Nije najpristojnije glasno žvakati na sastanku ili na intervjuu za posao, ali kada ste sami, to može doprinijeti produktivnosti i opuštanju. Objavljene su brojne studije koje kažu da jke žvakanje žvakaćih guma dobro za razbuđivanje, podizanje raspoloženja i smanjenje razine kortizola, hormona stresa.

KREATIVNI NERED NA STOLU

Ako vaši papiri prelaze na sto vaše kolegice ili kolege, vrijeme je da ga dovedete u red. No, ako situacija nije tako alarmantna, nered je ustvari dobra stvar. Najnovije studije potvrdile su da smo zbog primjerice neuredog stola više orijentirani prema ostvarivanju ciljeva. Samo pogled na kreativni nered učinit će vas produktivnijima.

TRAČANJE

Ne govorimo o situaciji u kojoj s prijateljicom komentirate izgled treće prijateljice. Ovdje se više radi o bezazlenom “šuškanju” kako biste sebi pomogli. Čak vam za tračanje ne treba druga osoba, jednostavno ono što primijetite i želite s nekim podijeliti zapišete na komad papira. Momentalno ćete se osjećati bolje.

ZASTAJKIVANJE U GOVORU

Zamuckivanje, upotreba poštapalica, zastajkivanje također zvuči veoma neprofesionalno. Međutim, to ustvari doprinosi razumljivosti, a oni koji vas slušaju lakše. (Zadovoljna.hr)