Spremite neobične riblje ražnjiće

Home » Spremite neobične riblje ražnjiće
Nizanje povrća i mesa na štapiće omiljeno je u našim krajevima, posebno u sezoni roštiljanja na otvorenom. Na jednak način kao u mesnim, možete uživati i u ražnjićima morskih okusa, a prednost je što se u nedostatku roštilja i lijepog vremena ovo jelo vrlo brzo i lako priprema u pećnici. Osim bijele ribe, na štapiću dobro funkcioniraju i fileti plave ribe, kao i losos ili očišćeni repovi škampa i kozica

Filetiranje ribe otvara puno veći spektar mogućnosti pripreme nego riba u komadu. Riblje filete možete lakše pržiti, peći, pohovati pripremati u umaku ili na ražnjiću. Ipak, većina prosječnih kućnih kuhara zazire od filetiranja jer misle da je to rezervirano samo za profesionalnu kuhinju i fine restorane. Posve pogrešno! Sve što će vam trebati je dobar, oštar nož srednje veličine i malo spretnosti!

Saznajte kako pripremiti ovo ukusno jelo idealno za svečane prigode, ali i za svakodnevnu strku. Trebat će vam svega 30 minuta!

Sastojci za 2 osobe:

✫ 2 orade srednje veličine

✫ 4 mini rajčice

✫ 1 tikvica

✫ grančica timijana

✫ mala šoljica riže

✫ 50g rikole

✫ 50g pinjola

✫ 0,5 dl maslinovog ulja

✫ so, biber

✫ štapići za ražnjiće

Postupak:

  1. Ribu oštrim rezom zarežite ovalno ispod glave i škrga prateći anatomiju ribe. Nastavite rezati uzduž leđnog ruba ribe do repa.
  2. Ribu pritisnite lijevom rukom s vanjske strane i desnom rukom nožem zarežite s unurašnje strane, ispod filea, odvajajući ribu od kosti. Na kraju prerežite file s trbušnog ruba ribe. Ako je u filetu ostala koja kost, izvadite je pincetom.
  3. Filet posolite, pobiberite i pospite začinskim travama. Prepolovite ga po dužini, tako da dobijete uzdužnu traku. Traku zamotajte u rolicu.
  4. Rajčice i tikvice narežite te začinite maslinovim uljem, solju, biberom i timijanom. Nižite na štapić pardajz, ribu, pa tikvicu. Pecite u pećnici 15 minuta na 200 ℃.
  5. Bijeli luk, rikolu i pinjole zalijte maslinovim uljem, posolite i miješajte u blenderu dok ne dobijete pesto – gustu, glatku smjesu.
  6. Dio pinjola tostirajte na tavici. Skuhajte rižu u dvostrukoj količini vode. Pomiješajte skuhanu rižu s pestom od rukole i pospite pinjolima. (womanin adria; foto: Jedem doma)