Solistički koncert svestrane umjetnice Amele Frljučkić u Ars Aevi Muzeju Savremene umjetnosti

Home » Solistički koncert svestrane umjetnice Amele Frljučkić u Ars Aevi Muzeju Savremene umjetnosti

U subotu (17.11.) tačno u pet, u Ars Aevi Muzeju Savremene umjetnosti, održat će se solistički koncert talentirane harmonikašice Amele Frljučkić

Foto: Adis Nović

Naime, radi se o žanru umjetničke muzike na harmonici, a na repertoaru će se naći djela: E. Satie, L. Lebič, C. Rojac, P. Nørgård, E. Rautavaara, A. Nordheim i S. Mossenmark.

Amela od malena pokazuje veliko interesovanje za muziku. Prve muzičke korake napravila je s devet godina u klasi nastavnika Omera Đurđevića. Nakon završene niže muzičke škole nastavlja svoje školovanje u Srednjoj školi za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ i Srednjoj školi za muzičke talente „André Navarra“ u Podgorici, u klasi nastavnika Saše Markovića. Svoje srednjoškolsko obrazovanje završava 2012. godine kao „Đak generacije“ muzičke škole i dobitnica državne nagrade „Luča“.

Pored navedenih nastavnika školovala se i u klasama prof. Belme Šarančić- Nahodović, prof. Boruta Zagoranskog, prof. Corrada Rojca, prof. Luke Juharta, nastavnice Mirjane Savić te se posredstvom master classova usavršavala kod prof. Geir Draugsvolla, prof. Krzysztof Olczak, prof. Radomira Tomića i dr.

Frljučkić je zvanje Magistrice muzičkih umjetnosti na harmonici stekla 2017. godine na Muzičkoj akademiji u našoj prijestolnici, te se u okviru studija školovala na Coservatorio di Musica Guiseppe Tartini (Italija) i na Akademiji za Glasbo u Ljubljani (Slovenija).

Za postignute rezultate u toku školovanja dobila je specijalno priznanje Univerziteta u Sarajevu “Zlatna značka”.

Ova dama usmjerena je na populariziranje harmonike kao umjetničkog instrumenta, te posebno isticanje savremene muzike na harmonici. Zaljubljenica je u tradicionalnu muziku koju aranžira i izvodi u savremenim aranžmanima.

Trenutno aktivno radi na projektu dua harmonika-klavir „Instrumental Story“ koji aranžira i izvodi tradicionalnu, klasičnu kao i autorsku muziku.

U toku školovanja, kao solistica i kamerni izvođač, osvajala je I, II i III nagrade na sljedećim takmičenjima: “Akordeon Art” (Bosna i Hercegovina), “Svirel” (Slovenija), “Zvezdane staze” (Srbija), “DocMusicContest” (Italija) i Festival mladih muzičara (Crna Gora).

Do sada je u skolopu raznih republičkih i međunarodnih festivala, takmičenja, master classova i koncerata nastupila u Italiji, Sloveniji, Austriji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Godine 2016. joj je dodijeljena Zahvalnica za doprinos razvoju muzičke kulture u Rožajama (Crna Gora).

Ova svestrana dama, vođena uvjerenjem da je za razvoj dobrog umjetnika neophodna svestranost, upisuje Fakultet političkih nauka u Sarajevu, odsjek za politologiju te bachelor studij završava 2018. godine.

Trenutno živi u Sarajevu gdje je pored izvođačih aktivnosti i studentica master studija na Fakultetu političkih nauka.