Lidija Žigić: Liderstvo i učenje ne mogu jedno bez drugog

Home » Lidija Žigić: Liderstvo i učenje ne mogu jedno bez drugog
Nikada nije lako uskladiti sve poslovne i privatne obaveze, posebno kada radite posao koji nema klasičnog radnog vremena i koji zahtijeva česta službena putovanja, a istovremeno trebate biti i dobra majka i supruga i odvojiti vrijeme za porodicu. Uz dobru organizaciju, nije nemoguće. Smatram da je ključ mog uspjeha upravo taj što sam uspjela pomiriti ova dva svijeta, kazala je u intervjuu za naš magazin Lidija, predsjednica Uprave NLB Banke i dama koja se može pohvaliti 20-godišnjom uspješnom karijerom

Piše: Lejla Lojo-Karamehmedović, foto: Edvin Kalić

Nasmiješena i spremna da veći dio tog dana posveti ekipi našeg magazina, dočekala nas je u svom uredu u sjedištu NLB banke na sarajevskom Džidžikovcu. Kao da je organizacija snimanja njen posao, Lidija je pripremila nekoliko odjevnih kombinacija, ne želeći baš ništa prepustiti slučaju. Desna ruka joj je direktorica marketinga i PR Valentina i čini se da zajedno, ove dvije žene pomjeraju planine. Nije nam trebalo dugo vremena da shvatimo da je Lidija, jednako kao ovom intervjuu, posvećena i predana svemu ostalom što radi. Tako je i dospjela na odgovornu poziciju predsjednice uprave NLB banke. Uz sve obaveze ne zaboravlja se radovati novim poslovnim izazovima i, kako kaže, pred njom je još mnogo planova za učenje i profesionalno usavršavanje. Ovo je njena inspirativna priča.

Od januara prošle godine obnašate funkciju direktorice NLB Banke u našoj zemlji. Koliko Vam je važno da opravdate ukazano povjerenje i ispunite očekivanja?

 – Postoje naša očekivanja od nas samih, naša očekivanja od drugih, naša očekivanja od okolnosti, očekivanja drugih od nas. Važno je da sva ova očekivanja budu realna i da ne budu izvor nezadovoljstva ili frustracije. Najvažnije je raditi vrijedno i srcem i ne zamarati se previše upravo tim očekivanjima. Sigurno je tada uspjeh mnogo izvjesniji. S druge strane, kao osoba sam vrlo odgovorna, tako se svakodnevno trudim opravdati povjerenje koje mi je dato. To mi je prirodno ponašanje, moj način rada i života,  i ne bih znala drugačije. U bankarskom sektoru sam aktivna duže od 20 godina. Smatram da su upravo moje dugogodišnje iskustvo i znanje popločali moj poslovni put i mogućnost da sada uspješno radim ovaj posao, te uspješno ispunjavam očekivanja.

Kako je zapravo biti žena na čelu jedne banke u BiH?

 – To što sam žena, u dosadašnjoj karijeri mi nije stvaralo prepreke niti me sputavalo.  Biti na čelu jedne banke predstavlja veliki izazov za koji vam je, osim znanja, potrebno mnogo samopouzdanja, odnosno vjere u sebe i svoje sposobnosti.  Osim toga, na čelo NLB Banke d.d. Sarajevo doveli su me moje dugogodišnje iskustvo, veoma predan rad  i ostvareni rezultati.  Smatram da je za osobu koja je na čelu neke kompanije, prije svega najvažnije da je sposobna i da dobro obavlja posao koji zahtijeva funkcija bez obzira na spol. Uvijek nastojim biti na visini zadatka i uspješno završiti sve poslovne obaveze.

Dugo godina ste u bankarskom svijetu. Kako Vi, s ove distance, analizirate svoj poslovni put?

 – Gledano s ove distance, s pravom mogu reći da sam zadovoljna ostvarenim, ali isto tako spremna za dalje učenje i usavršavanje. Imala sam vrlo zanimljiv poslovni put, a što je najvažnije zadovoljna sam njime. Međutim, tu nije kraj, imam još mnogo planova za učenje i profesionalno usavršavanje kako bi bila što bolji menadžer i lider, te pratila trendove u vrlo promjenjivom okruženju.

Diplomirala sam menadžment i ekonomiju na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Na početku karijere radila sam u nekoliko međunarodnih organizacija u BiH: Italijanski konzorcij u BiH, UN World Food program u Tuzli, te USAID Business Finance koji je bio presudan da se počnem baviti bankarstvom.  Od 1998. godine aktivno radim u bankarstvu. Nakon USAID-a svoju karijeru u bankarstvu sam nastavila kao kreditni referent za srednja i velika preduzeća u Hypo banci.  Od 2011. godine sam bila voditelj regije u Hypo Banci u Tuzli, zatim sam prešla na funkciju generalnog direktora Hypo Alpe Adria Leasinga iz Banjaluke, te sam do 2014. godine obavljala dužnosti članice Uprave Hypo banke u Banja Luci. Nakon toga priključila sam se NLB Banci Sarajevo, prije svega kao savjetnik Uprave, a zatim sam preuzela funkciju izvršnog direktora u januaru 2015. godine. Dvije godine kasnije postajem direktor NLB Banke d.d. Sarajevo, a od januara ove godine sam na poziciji  predsjednice Uprave NLB Banke d.d. Sarajevo. Prije tri godine sam magistrirala na Visokoj školi modernog biznisa u Beogradu i stekla titulu master menadžera.

Koje osobine dobar lider treba posjedovati?

– Biti lider nosi veliku odgovornost jer vi ne odgovarate samo za sebe, nego za cijelu kompaniju.  Samopouzdanje je jedna od ključnih osobina dobrog lidera. Također, veoma je bitna predanost poslu, kao i dobra komunikacija sa zaposlenicima. Kao lider, morate imati i pozitivan stav i razmišljanje o onome što radite. Međutim, od ključne važnosti, jeste, posjedovati organizacione sposobnosti, biti otvoren, transparentan, odlučan i uporan. Što je najvažnije, da bi imao sve ove osobine,  dobar lider definitivno mora voljeti posao kojim se bavi. 

Kako čuvate zdravu radnu atmosferu?

 – Zdrava radna atmosfera je izuzetno važna za svaki posao. Mišljenja sam da je bez dobrih međuljudskih odnosa na radnom mjestu vrlo teško ostvariti napredak. Mi u NLB Banci se trudimo da vodimo računa o našim zaposlenicima.  Osim stabilnosti institucije i redovnih primanja, nudimo mogućnost usavršavanja, napredovanja i osiguravamo konkurentna nagrađivanja. Moram napomenuti da su naši radnici, u sprovedenim istraživanjima, međuljudske odnose ocijenili vrlo visokom ocjenom što mi je iznimno drago. Ove godine NLB Banka je proglašena i drugim najpoželjnijim poslodavcem u bankarskom sektoru, što znači da su naši radnici zadovoljni i da su glasali za nas, kao i oni koji bi željeli postati dio našeg tima.

Koliko ste se morali žrtvovati (možda i privatno) da biste dospjeli na funkciju na kojoj ste danas?

 – Jednostavno volim to što radim. Ne znam ni sama što me toliko privlači u ovom haotičnom bankarskom  svijetu, ali sigurno da sam u stalnom usavršavanju i učenju, a liderstvo i učenje ne mogu jedno bez drugog. To vjerovatno i jest definicija ljubavi – kad ne znaš ni sam zašto nešto ili nekoga toliko voliš. Nikada nije lako uskladiti sve poslovne i privatne obaveze, posebno kada radite posao koji nema klasičnog radnog vremena i koji zahtijeva česta službena putovanja, a istovremeno trebate biti i dobra majka i supruga i odvojiti vrijeme za porodicu. Uz dobru organizaciju, nije nemoguće. Smatram da je ključ mog uspjeha upravo taj što sam uspjela pomiriti ova dva svijeta.  Najvažnije je pristupiti pozitivno i ne ograničavati sami sebe, ali bez odricanja je zaista teško uspjeti. Na to zaista morati biti spremni, ako želite biti uspješni u onome što radite.

S kim najradije dijelite svoje uspjehe?

– Naravno da ima istine u tome da je potrebno biti na pravom mjestu u pravo vrijeme, ali uglavnom uspjeh ne dolazi olako. Uspjeh i prilike ipak treba uklopiti sa teškim radom. Ako govorimo o poslovnom uspjehu, prvi su svakako kolege na poslu s kojima je taj uspjeh i ostvaren, onda moja porodica, te se krug širenja dobrih vijesti brzo širi. Zaista volim i nove tehnologije, te svoje lične uspjehe i uspjehe  NLB Banke podijelim s prijateljima i na društvenim mrežama, jer sam zaista ponosna na cijeli kolektiv i volim to posebno i istaći na svaki mogući način.

Rođeni ste u Tuzli gdje ste počeli graditi svoju karijeru, no zbog posla ste najprije odselili u Banja  Luku, pa potom u Sarajevo… Koliko Vam je u cijelom tom procesu bilo važno da imate podršku partnera i porodice?

– Prva asocijacija na porodicu za mene je ljubav, bezuslovna, čista i beskonačna.  Takva ljubav je spremna i da trpi, te smo spremni da jedni za druge uvijek dajemo najviše, te da se žrtvujemo onda kada je to potrebno. Sretna sam što imam upravo takvu porodicu.

Je li Vam se bilo teško navići na život u drugim gradovima?

– Preseljenje ujedno znači da na neki način počinjete ispočetka. Nije jednostavno,  jer se tek upoznajete s novom sredinom i novim ljudima. U svaki grad u kojem sam radila i živjela, dolazila sam uvijek s dobrim namjerama, pozitivnim duhom i energijom, gdje sam osjetila gostoprimstvo od strane domaćih ljudi,  a kada provedete određeni period u drugom gradu, s vremenom i vi postajete dio tog grada, a grad dio vas.

Kome ste najzahvalniji za to što ste danas ostvarili?

– Dosta puta mi prođe kroz glavu koliko sam sretna zbog svoje djece, porodice, zbog toga što imam dom, što imam posao koji volim, te čvrsta prijateljstva. Sve su to stvari na kojima sam zahvalna i zaista ne mogu izdvojiti nešto što je najviše utjecalo na moja dosadašnja ostvarenja. Ono što sam ostvarila vjerujem počiva prvenstveno na mom radu,  trudu i energiji, podršci porodice, sreći  i  ljudima s kojima radim.

Koja je najteža poslovna odluka s kojom ste se morali suočiti?

– U mojoj karijeri bilo je dosta, rekla bih, izazovnih situacija, a time i odluka. Na osnovu mog zaista velikog iskustva, ono što bih naglasila jeste da je uvijek važno hrabro nastupiti, objektivno rasuđivati,  vjerovati u sebe i  biti siguran da ste sagledali sva moguća rješenja, da ste na kraju  postupili najbolje. Ono što čovjek nauči  je da svaka prepreka koja nam stoji na putu, a koju uspješno prevaziđemo, postaje pozitivno iskustvo, a ako je ne savladamo nije tragedija,  jer i tako  stičemo temelje za uspješnu borbu sa novim izazovima.

Bankarstvo je veoma stresan i odgovoran posao… Kako izgleda Vaš savršen slobodan dan? Gdje punite baterije?

– Važno mi je da mi slobodan dan prođe u pozitivnom raspoloženju i da sam okružena dragim ljudima.  To je moj savršen slobodan dan. Jako volim da putujem, da upoznajem ljude,  kulture i običaje. Svaki slobodan trenutak  nastojim da kvalitetno provedem sa svojom porodicom, jer je to najbolji način da napunim baterije za nove radne izazove. Ne smijem  zaboraviti ni  vrijeme koje volim provesti sama sa sobom, te pročitati dobru knjigu, ili otići u šoping u kojem zaista uživam jer me i on na neki način oslobađa.