Jägermeister studentska razmjena: Sarajevo ↔ Tallinn

Home » Jägermeister studentska razmjena: Sarajevo ↔ Tallinn
Grupa studenata iz Sarajeva početkom 10. mjeseca dokazala je da su pravi domaćini, ugostivši grupu djevojaka iz Estonije, pokazavši im ljepote glavnog grada i delicije bosanskoheregovačke kuhinje.  Nezaboravan provod u noćnom životu koji Sarajevo sprema za svoj stanovnike svakog vikenda svakako nije izostao!

Sljedeći vikend bio je rezerviran da Estonke uzvrate gostoljubivost i upoznaju Sarajlije s ljepotama Tallinna. Ukrcavši se u Sarajevu, studenti su po slijetanju odmah započeli estonsku avanturu. Lokalni specijalteti, penjanje i planinarenje, vožnja kartingom, šetnja na obali Baltičkog mora, odlazak u klub na nastup njihovog najpoznatijeg repera Nublu, samo su neke od aktivnosti koji su im estonski prijatelji spremili.

Dva nezaboravna vikenda za grupe studenata, realizirani su u sklopu projekta Jägermeister student exchange. U razmjeni studenata sudjelovale su mnoge europske zemlje – Njemačka, Švicarska, Irska, Grčka, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Estonija, Velika Britanija… a sve troškove je u potpunosti snosio Jägermeister, koji je i ovim činom dokazao da je uvijek tu uz studentsku populaciju. Uvjet za sudjelovanje bila je video prijava tima od 4 studenta u kojoj su imali zadatak prikazati se u svom stilu i osvojiti simpatije Jägermeister tima, kao i opisati ono što njihovu zemlju čini jedinstvenom,  tipičnu tradiciju, kao i hranu svoje zemlje, te žilu kucavicu svog grada.  

Kada smo saznali da smo pobjedili, nismo mogli vjerovati da ćemo baš mi predstavljati BiH u Jägermeister studentskoj razmjeni.  Ideja da bi mogli otputovati u neku od zemalja u Evropi, potpuno besplatno, naravno nas je motivisala da se prijavimo. Prije svega željeli smo pokazati ekipi iz Estonije ljepote našeg glavnog grada. Tura koju smo im pripremili oduševila ih je, naročito posjeta Žutoj tabiji u predvečerje i posjet Baščaršiji i Morića Hanu. Djevojke su čak izjavile da bi željele ponovo doći ali da onda idemo turu po BiH.

Estonija je za nas bila, slobodno možemo reći, nezaboravno iskustvo. Iako su neki od nas bili već jednom, naše domaćice su nam pokazale mnogo toga, tako da se činilo kao da je prvi put. Država je mala i „ušuškana“. Penjali smo se na toranj visine 300 m, za koji smo zbog sigurnosti doslovno bili zavezani, zabavili smo se vozeći karting, otkrivali pitoreskne uličice starog dijela Tallinna, a čak smo i dremnuli na obali Baltika. Njihova hrana je dosta slična našoj, tradicionalna kuhinja im je bazirana na krompiru, a posebno nas je oduševilo jelo koje je najsličnije našim klepama samo ga oni prže.

Najnezaboravniji trenutak je svakako proslava rođendana Marleene, naše domaćice iz Estonije i trenutak kad joj je naša kolegica Azra, popevši se na binu, otpjevala rođendansku pjesmicu. Nakon što je zamolila njihovog najpoznatijeg pjevača za mikrofon u ponoć. Fotke zaista mogu prenijeti samo mali dio pozitivne energije koju smo iskusili zajedno u Estoniji i BiH tokom ovog druženja“ izjavio je Haris Saljević, jedan od studenata iz BiH.

Jägermeister je još jednom potvrdio da podržava životnu filozofiju ‘Skupljajmo uspomene, a ne stvari’. Jer, gdje se bolje skupljaju uspomene od putovanja, posebice putovanja u društvu najboljih prijatelja?