Swissotel Sarajevo: Emina Šehalić Fazlagić: Želimo biti najbolji u zemlji, ali i u regionu

Home » Swissotel Sarajevo: Emina Šehalić Fazlagić: Želimo biti najbolji u zemlji, ali i u regionu
Swissôtel, jedan od najluksuznijih hotela iz grupacije Accor Hotels (globalnog hotelskog lanca s 5+ zvjezdica), ovog je ljeta u našem glavnom gradu otvorio vrata brojnim gostima i tako uveliko obogatio turističku ponudu Sarajeva, ali i BiH, te hotelijerstvo u našoj zemlji podigao na znatno viši nivo

Piše: Lejla Lojo-Karamehmedović; Foto: Muamer Kolar

Tim povodom u hotelu, smještenom na Marijin Dvoru, ugostila nas je direktorica Emina Šehalić-Fazlagić koja nam je rado bila domaćin, te nas provela kroz najljepše prostorije, kao i one u kojima ona najviše voli provoditi vrijeme.

Usput, Emina je s nama podijelila svoju poslovnu, ali i životnu priču otkrivši nam da je karijeru u hotelijerstvu počela graditi u Americi. No, jedanaest godina poslije vraća se u Sarajevo i ovdje primjenjuje svoje stečeno i bogato iskustvo.

OBRAZOVANJE U AMERICI

Povod mog odlaska u SAD (Chicago) bila je košarka. Imala sam samo 16 godina kada sam dobila jednogodišnju sportsku stipendiju. Umjesto jedne, ostala sam 11 godina. Bavila sam se sportom, dobila stipendiju za fakultet, potom upisala magistarski, pa se zaposlila, formirala porodicu, ali uvijek sam znala da ću se jednog dana vratiti.

AMERIČKI VS BOSANSKI SAN

– Ne mogu reći da sam odustala od američkog sna, samo sam znala da ću se vratiti. Definirala sam jasne ciljeve, putevi su se počeli otvarati i ja sam ih slijedila. Svi imamo drugačije prioritete u životu i radimo ono što nas čini sretnim. Željela sam biti blizu porodice i time sam se vodila.

FINANSIJE ILI HOTELIJERSTVO

– Studirala sam business i finansije na čemu sam i diplomirala. Počela sam raditi u banci gdje se baš nisam nalazila. Prijateljica je radila u hotelu Hilton i jednog dana pričala mi je o tome kako traže zaposlenika na recepciji. Odlučila sam da se prijavim. Zapravo sam htjela pronaći sebe i vidjeti šta je hotelijerstvo. Imala sam uglednu poziciju u banci, radila sam na odobravanju kredita, ali to nije bilo ono što sam željela. Vratila sam se unazad pet stepenica, na recepciju i javljanje na telefon. Ali brzo sam napredovala. Hotelijerstvo u Americi je grana u kojoj se brzo napreduje. U „Hiltonu“ sam se zadržala četiri i po godine i dospjela sam do pozicije front office managera.

BOGATO ISKUSTVO

– Dok sam radila u Americi bila sam uključena u otvorenje nekoliko hotela. Kada sam se 2011. godine vratila u Sarajevo, bila sam član opening tima u hotelu Bristol kao i još nekoliko hotela u Regionu. Nekada bih bila konsultant, a nekada direktno u timu. Swissotel je drugi hotel koji otvaram kao direktor operacije.

NAJBOLJA LEKCIJA

– Najbolja lekcija koju sam donijela iz SAD-a? Nažalost, ne možemo se još porediti s Amerikom. Tamo, kada nešto zaista želite, to svojim radom možete i postići. Ja sam najbolji primjer. To ne znači da trebamo odustajati od ove zemlje. Često tražimo razlog da odemo vani, a možda imamo samo jedan da ostanemo ovdje.

NAJDRAŽI DIO DANA

– Zaista sam sretna što radim ono što volim i uživam u svom poslu. Ipak, najviše volim kada dođem kući. Ostvarila sam se kao majka i imam devetogodišnjeg sina. A njegov zagrljaj ne može se mjeriti ni sa čim.

KONSTANTNA MOTIVACIJA

– Volim prenositi stečeno znanje. Ja sam imala divne mentore koji nisu štedjeli svoje znanje. Kada vidim da je moje osoblje nešto naučilo od mene, i da napreduju, to je ono što me čini sretnom.

ŽIVOTNI CILJ

– Da na kraju dana budem zadovoljna sa samom sobom.

ŽIVIM SVOJ POSAO

– Period kada sam trenirala košarku jedan je od najljepših u mom životu. Igrati košarku u Americi jedinstveno je iskustvo. Sad se moj život u potpunosti okrenuo prema hotelijerstvu i to je ono u čemu se vidim. Živim svoj posao.

SVJETSKI POZNAT BREND

– Velika je odgovornost, ali i zadovoljstvo i privilegija upravljati Swissotel hotelom. Imam tu sreću da radim ono što volim, pogotovo u jednom svjetski poznatom brendu. Naš hotel sigurno je najbolji u državi, a želimo biti hotel broj jedan i u Regionu. To je veliko, kako za naš grad, tako i za državu i grupaciju. 