Majke s troje djece su pod najvećim stresom

Home » Majke s troje djece su pod najvećim stresom
Uloga majke je veliki izazov, pogotovo za žene koje imaju više od jednog djeteta. Nedavno istraživanje je pokazalo da je majkama sa troje djece najteže

Istraživanje provedeno 2013. godine pokazalo je da je majkama s troje djece teže od majki koje imaju dvoje ili jedno dijete.

Today magazin testirao je 7000 majki ispitujući nivo stresa. Rezultati su pokazali da je nivo stresa povezan sa brojem djece, ali da se stres ne povećava linerano. Majke s četvero djece imaju najmanji nivo stresa.

  • Kada poslije prvog djeteta dođe drugo, to nije ništa strašno. Ali kada dobijete treće dijete, sve se promijeni. Nekada se osjećate bespomoćno. Kada prelazite ulicu i niste u mogućnosti da ih držite za ruke bude poprilično stresno – priznala je majka troje djece i blogerka Džili Smokler.

Majka četvero djece i psihijatar, Dženet Tejlor, smatra da je nivo stresa kod majki sa više od troje djece manji zato što su one već uhodane i nemaju toliku potrebu da sve drže pod kontrolom.

  • Što više djece imate to ste više sigurniji u sebe i svoje roditeljske sposobnosti. Naučite da popuštate pa ste onda srećni kada svako dijete stigne na vrijeme u školu- dodala je Tejlor.

Skoro 60 % majki je kao glavni izvor stresa navelo da ima osjećaj da nemaju dovoljno vremena za djecu i sve njihove potrebe.

Nekoliko procenata majki je izjavilo da je odgajati djevojčice stresnije nego odgajati dječake. (Cdm.me)