Sabina Sidro: Žene se moraju više dokazivati… čak i u Njemačkoj

Home » Sabina Sidro: Žene se moraju više dokazivati… čak i u Njemačkoj
Studirala je glumu, ali se nije vidjela kao glumica, kaže da ju je više interesirao svijet iza kamere. Objavila je i jednu knjigu, ženski ljubavni roman, a onda je odlučila da pokrene emisiju ”Star in the car”. U svom automobilu ugostila je neke od najvećih balkanskih zvijezda, a kako ističe, neće odustati od ove emisije dok ne ugosti najvećeg džentlmena s ovih prostora – Zdravka Čolića

Razgovarala: Ilma Jakubović: foto: Muamer Kolar

Sabina  je voditeljica i producentica zabavne emisije ”Star in the car”. Za sebe voli reći da je prava Njemica i po razmišljanju i po načinu života, ali bez BiH ne može jer je emotivno vezana. Iako je rođena u Njemačkoj, ostala je privržena BiH, pa je tako pokrenula emisiju koja je nastala po uzoru na veoma uspješnu američku varijantu showa Jamesa Cordena, u kojoj Sabina u automobilu ugošćuje poznate pjevače i glumce i s kojima vodi zanimljive razgovore, a potom i zapjeva. Ovaj put smo Sabina i ja zamijenile uloge. Predala mi je svoj volan, provozale smo se Sarajevom, a o čemu smo to razgovarale saznajte u nastavku.

Studirala je glumu, ali se nije vidjela kao glumica, kaže da ju je više interesirao svijet iza kamere. Objavila je i jednu knjigu, ženski ljubavni roman, a onda je odlučila da pokrene emisiju ”Star in the car”. U svom automobilu ugostila je neke od najvećih balkanskih zvijezda, a kako ističe, neće odustati od ove emisije dok ne ugosti najvećeg džentlmena s ovih prostora – Zdravka Čolića. Do sada su snimljene 24 emisije i s nestrpljenjem očekujemo nove, složit ćete se!

 Kakva je Sabina privatno?

 – Sabina privatno se ne razlikuje puno od one Sabine koju ste upoznali u autu. Da krenemo od tog mog poznatog, a za nekoga i napornog smijeha, to je nešto što me prati tokom cijelog dana. Ambiciozna sam, što nekad može da bude problem za moje goste, ali se do sada još niko nije bunio. Perfekcionista sam, društvena, volim muziku, volim plesati i crtati, ali volim i biti sama.

 Čime se bavite dok ste u Njemačkoj?

– Studirala sam glumu, ali sam vrlo brzo shvatila da sam kreativno biće. Nisam se vidjela kao glumica. Poslije fakulteta sam objavila jedan ženski ljubavni roman, pa sam odlučila krenuti svojim putem. Uvijek mi je bila želja da budem freelancer te sam krenula da se bavim marketingom i promocijom zajedno sa svojom sestrom i našim prijateljem i uspješno sarađujemo gotovo 12 godina.

Koliko vremena provodite u BiH?

 – Zahvalna sam jer kroz ovu produkciju mogu više vremena da provodim u BiH. Sad sam skoro dva mjeseca ovdje, došla sam samo radi jedne emisije s Marijom Šerifović i baš sam ”zaglavila” (smijeh).

 Kažete da Vam je inspiracija za emisiju bio James Corden i ”Carpool Karaoke”, šta je presudilo da dođete iz Njemačke i radite ”Star in the Car” na Balkanu?

 – Ovaj projekt sam mogla pokrenuti i u Njemačkoj, ali smatram da su naše zvijezde, poput pjevača, glumaca, reditelja, puno zanimljivije, kreativnije, zabavnije te ako ću već pokušati to, pokušat ću s našim ljudima i hvala Bogu, radim već godinu i po.

 Kada je snimljena i emitirana prva emisija ”Star in the car”? Ko je bio prvi gost?

 – Prvi gost bio je Edin Hasanović,  veoma uspješan glumac u Njemačkoj, a porijeklom je iz BiH. Otišla sam kod njega u Berlin, pitala sam ga o njegovoj domovini, roditeljima, porijeklu i on mi je tada zapjevao sevdalinku što me je toliko oduševilo da sam u tom trenutku znala da moram otići za Sarajevo i nastaviti ovo raditi. Drugi gost je bio Damir Imamović, potom Milan Pavlović i tako je sve krenulo.

Jesu li rute vožnje unaprijed određene ili to odlučujete tokom vožnje?

 – Moraju biti određene rute. Mi se vozamo sat vremena i unaprijed moram sve iskombinirati, ali se desi da me gost ”zezne”. Tako je bilo s Halidom Bešlićem. S njim sam se htjela provozati kroz Sarajevo, međutim Halid je rekao da je sit čaršije i da idemo do njegove rodne Romanije. Taj dan sam se vozila pet, umjesto sat vremena,… (smijeh). Slično mi se desilo i s Marijom Šerifović kada smo snimali u Beogradu. Marija je preuzela volan i išla svojim putem, ali sve su to simpatični momenti ovog posla.

Je li Vam neko pomaže u realizaciji i montiranju ili sve radite sami?

 – Ja sam jedan workaholic i jedan tako naporan perfekcionista tako da sve radim sama. Imam pomoć, što se vidi i po emisijama, da me neko prati autom. To je moj dugogodišnji kolega s kojim radim u Njemačkoj i bez njega ne bih bila tu gdje sam sada. On je zadužen za sve te kamere i rasvjetu, a montažu radim sama.

 Kako je biti ženski producent u branši gdje vladaju muškarci?

 – To je ogromna borba. Ne uzimaju vas za ozbiljno nego vas gledaju, moram to reći, najprije kao objekt. Morate biti tri puta uvjerljiviji u ono što radite i predstavljate da biste prodali svoju produkciju. Živimo u 21. stoljeću gdje žene više ne sjede kod kuće i ne odgajaju djecu. Žene imaju svoje diplome, kompanije, pozicije i svoj stav i to su činjenice koje se moraju prihvatiti. Ja se s tim problemom suočavam ne samo na Balkanu, već i u Njemačkoj. 

 Do sada ste provozali mnoge velike zvijezde. S kim je bila najopuštenija vožnja i ko se pokazao kao pravi profesionalac?

 – Definitivno i bez razmišljanja, Lepa Brena. Brena je još jednom dokazala zašto je zvijezda i zašto se drži tolike godine na estradi. Ona me je bez ikakvih menadžera, direktno kontaktirala. Ugostila nas je u svojoj kući, napravila mi je kafu. Totalno se predala koncepciji emisije što se i vidi. Meni je to jedna od najdražih, najkvalitetnijih i najljepših emisija.

 Čak ste i zaplakali u toj emisiji….

 – Ja sam dijete ’80-ih i odrasla sam u tim zlatnim vremenima. Kao i svakoj djevojčici moje generacije, Brena je bila sve. Inače nemam tremu, ali kada je došao dan snimanja imala sam ogromnu tremu. Kada je sjela pored mene, toliko je autentična, jednostavna i prirodna žena, osjećala sam se kao malo dijete u zagrljaju svoje majke.

 Imate li unaprijed pripremljena pitanja ili se sve dešava spontano?

– Ako mi je gost neko koga nisam toliko upratila, onda gledam zadnje intervjue i nađem neku liniju, koja je tema tokom cijele vožnje. Sve zavisi koga ugostim, ako ugostim jednu Anđelku Prpić, našu najduhovitiju glumicu, onda s njom moram da odglumim neku scenu. Kada imate goste poput benda „Helem Nejse“, to je toliko zahvalno za vas kao voditelja i producenta jer s takvim gostima ne možete pogriješiti. Unaprijed vam je zagarantiran smijeh i zezanje.

 Provozali ste Lepu Brenu, Halida Bešlića, Dubiozu Kolektiv, Mariju Šerifović, imate li neostvarenu želju?

 – Naravno! To je Zdravko Čolić. Koja žena nije zaljubljena u Čolu? Moram javno da kažem, neću odustati od ove emisije dok mi najveći džentlmen na ovoj planeti ne sjedne u auto.