Ojačajte imunitet svom djetetu

Home » Ojačajte imunitet svom djetetu
Svaka mama zna koliko je važan imunitet njenog djeteta. On se bori s bakterijama i virusima i održava ga zdravim. Stoga pročitajte šta stručnjaci preporučuju šta možete napraviti da vaše dijete bude snažnije i zdravije i tako ga bolje pripremiti za vrtić ili za školu

Druženje

Prema istraživanju u kojem je sudjelovalo više od 1.200 djece, igranje u parku ili igraonici jača imunitet. Iako je veća vjerovatnost da će vaše dijete pokupiti više virusa ako se više druži, ta izloženost zapravo mu jača imunitet toliko da će do pete godine života bolje odolijevati bolestima nego djeca koja nisu išla u vrtić ili se redovno družila s vršnjacima.

 Kretanje

 Danas su djeca znatno teža, djelimično i zato što se manje kreću. Čak i najmlađi trebaju vježbanje: ono im održava srce i cirkulaciju zdravima, jača mišiće i kosti, troši tjelesnu mast, te smanjuje rizik od obolijevanja. Vježbanje i kretanje također pozitivno utječu na dobro raspoloženje i opće stanje – kada smo tjelesno aktivni, mozak ispušta hemikalije kao što su serotonin i endorfin, tjelesne prirodne hormone zbog kojih se dobro osjećamo. 

 Dovoljno sna

U snu tijelo vašega djeteta stvara antitijela i hormone rasta. Loš san može spriječiti proizvodnju interleukina-1, koji je odgovoran za održavanje zdravlja i obranu od infekcija. 

Ljubav i emocije

Imunitet je povezan i s emocijama pa će brižan odnos pun dodira i ljubavi ojačati djetetovo zdravlje. Od maženja do škakljanja, izražavanje nježnosti i ljubavi pomoći će vašem mališanu da izraste u snažnu i sretnu osobu. Posebno će mu dobro činiti dodir najbližih, koji je ključan za dobro fizičko i emocionalno stanje, povećava osjećaj sigurnosti i potiče proizvodnju endorfina. 

 Kućni ljubimac

Mnoga su istraživanja pokazala da djeca koja žive s nekom životinjom imaju jači imunitet, jer su izložena većem broju različitih virusa i bakterija, a važan je i emocionalni faktor zbližavanja i brige za životinju.

Izbjegavajte slatkiše

Slatkiši ne uništavaju samo zube vašeg djeteta nego slabe cijeli njegov imunitet. Današnji stručnjaci znaju da šećer napada stanice koje tijelu pomažu u odbrani od infekcija i tako slabi imunološki sistem. Jedno je istraživanje pokazalo da djeca koja dnevno piju više od dva zašećerena napitka (voćni sok ili čokoladni napitak) imaju 40% manje učinkovite bijele krvne stanice. To znači da su češće bolesna i više ranjiva u dodiru s virusima i infekcijama. 

Zabranjeno pušenje

Otrovi iz dima cigareta izuzetno su štetni za organe u razvoju. Pasivno pušenje u djetinjstvu povezano je s povećanim rizikom od raka, astme i ostalih dišnih bolesti, od srčanih bolesti i smrti u kolijevci, da spomenemo samo neke. Najbolje što možete učiniti za zdravlje svojega djeteta jest da vi i vaš partner prestanete pušiti.