Cvekla – štiti od starenja i ima pozitivan učinak “u borbi” protiv leukemije

Home » Cvekla – štiti od starenja i ima pozitivan učinak “u borbi” protiv leukemije
Cvekla možda nije najljepše povrće, ali je zasigurno jedno od najsnažnijih i slobodno se može nazvati supernamirnicom. Jedinstvena je zbog visokog sadržaja antikancerogenih tvari i karotenoida

Ovo povrće je, također, odličan izvor folne kiseline. Prepuna je antioksidanasa, koji štite organizam od prijevremenog starenja i pomažu u borbi protiv mnogih bolesti.

Betacijanin je pigment koji daje cvekli crvenu boju. Ovaj pigment se apsorbuje u krv i povećava sposobnost krvi da prenosi kisik i do 400 %.

Čak je i lišće cvekle zdravo. Bogato je beta-karotenom, folnom kiselinom, hlorofilom, kalijumom, vitaminom C i željezom. Od lišća cvekle može se napraviti zeleni kašasti sok ili ga možete pripremiti kao špinat.

Nezaobilazna je namirnica za detoksikaciju, budući da podstiče rad jetre, a preporučuje se i za normaliziranje probave jer obiluje prehrambenim vlaknima. Iako procesom konzerviranja gubi dio vitamina topljivih u vodi, posebno vitamina C, i konzervirana cvekla je i dalje vrijedan izvor nutrijenata i nadasve korisnih pigmenata.

Naime, plodovi za konzerviranje beru se na vrhuncu sezone kada su najbogatiji nutrijentima. Redovnom konzumacijom 500 ml soka od cvekle nivo plazmatskih nitrata se udvostruči. Uz sve to, cvekla je nezaobilazna namirnica pri detoksikacijskim dijetama jer podstiče probavu i rad jetre. Na 100 grama sadrži čak 2,5 grama vlakana, što je čini pogodnom za borbu protiv zatvora. Sigurna je za djecu, a zbog bogatstva folatima preporučuje se i trudnicama.

Ljekovita svojstva cvekle

Cvekla je tradicionalni lijek za leukemiju. Ovo povrće sadrži aminokiselinu betain, koja ima antikancerogena svojstva. Terapija cveklom, koja podrazumijeva svakodnevno uzimanje soka od cvekle ili sirove ribane cikle, ima pozitivan učinak protiv leukemije i mnogih drugih vrsta raka.

Redovno konzumiranje cvekle pomaže protiv bolesti uzrokovanih oksidativnim stresom.

Vlakna koja sadrži cvekla mogu smanjiti nivo holesterola u krvi i do 40 %.

Poznato je da cvekla normalizira krvni pritisak.

Cvekla pomaže u očuvanju elastičnosti arterija. Redovno konzumiranje cvekle može spriječiti proširene vene.

Iako količina željeza koju sadrži cvekla nije visoka, njegov kvalitet je izvanredan. Željezo iz cvekle je moćno sredstvo za čišćenje organizma od toksina i izgradnju krvi. Upravo zbog toga cvekla je efikasna u liječenju mnogih bolesti uzrokovanih toksinima.

Cvekla se posebno preporučuje trudnicama zbog visokog sadržaja folne kiseline. Folna kiselina može spriječiti mnoge bolesti kod novorođenčadi.

Sok od cvekle stimulira rad jetre i žuči i sprečava zatvor.

Sok od cvekle u kombinaciji sa sokom mrkve je odličan lijek za giht, bolesti bubrega i žučnog mjehura.

Poznato je da cvekla može pomoći i kod mnogih drugih bolesti: glavobolje, zubobolje, dizenterije, krstobolje, kožnih problema, menstrualnih bolova itd.

Kuhajte u kori

Cveklu je dobro kuhati i peći u kori kako bi zadržala što je moguće više hranjivih sastojaka. Sa druge strane, termička obrada oguljene cvekle transformirat će njenu lijepu boju u neprivlačni smeđi komad povrća.

Ostavite dva do tri centimetra stabljike prije nego što krenete s kuhanjem kako crvena boja ne bi “iscurila” s vrha ploda. Boju ćete zadržati ako cveklu poprskate limunovim sokom, sirćetom ili nekim sličnim prirodnim izvorom kiseline.

Gulite cveklu u rukavicama

Crvena boja cvekle ostavit će trag na vašem tanjiru, hrani, ali i na rukama. Kad gulite koru, obavezno nosite kuhinjske rukavice.

SMUTI OD CVEKLE

Energetska bomba pred vježbanje

1 narandža ili limun

1 list kelja ili nekog lisnatog povrća

1 jabuka

1 mrkva

1 cvekla

malo ribanog đumbira

Snizite pritisak

1 jabuka

1 limun

2 celera

1 cvekla s lišćem

šaka špinata

Nutritivna vrijednost u 100 g cvekle:

Energetska vrijednost [kcal]: 36

Ukupni ugljikohidrati [g]: 7

Proteini [g]: 2

Prehrambena vlakna [g]: 2,6

Vitamin B1 [mg]: 0,02

Vitamin B2 [mg]: 0,03

Vitamin B3 [mg]: 0,1

Vitamin B6 [mg]: 0,04

Vitamin C [mg]: 2

Fosfor [mg]: 40

Natrijum [mg]: 100

Kalcijum [mg]: 30

Kalijum [mg]: 400

Željezo [mg]: 1

Voda [g]: 89

Vijesti.ba