Kako se “prihvatiti” posla nakon produženog vikenda

Home » Kako se “prihvatiti” posla nakon produženog vikenda
Imali ste nekoliko dana bez e-mailova, sastanaka i poslovnih poziva, ali sada je vrijeme da odmor ostavite iza vas i motivirate se za rad. Ako se osjećate potišteno zbog povratka u stvarnost, nemojte se nervirati; postoji način kako se ponovno ubaciti u “poslovni voz”

„Inc“ je ispitao vodeće izvršne direktore i psihologe kako bismo saznali kako visoko pozicionirani uspješni ljudi uspijevaju svoj um iz svijeta odmora transportirati u poslovni svijet. Savjet: Transport počinje dan prije povratka na posao. Pratite ova 3 koraka kako biste vratili svoju produktivnost na višu razinu poput profesionalca.

Pripremite se noć prije

Ostavite vremena po strani na kraju odmora ili vikenda kako biste si posložili u glavi šta želite postići narednu sedmicu na poslu. To traje samo 15 ili 20 minuta, a iznimno će vam pomoći pri planiranju ostatka vremena tokom sedmice. Zgrabite svoj planer i krenite s planiranjem.

Izbrišite nepotrebne e-mailove

Pun sandučić električne pošte izaziva tjeskobu sam po sebi, zato morate odmah nakon povratka s odmora ili vikenda izbrisati nepotrebne e-mailove. Umjesto „prebiranja“ kroz sve njih, izbrišite sve one koji nemaju privitak. Ako je nešto doista važno, neka vam opet pošalju e-mail.

Usredotočite se na najvažniji zadatak

Ako ste u iskušenju da „lunjate“ okolo i razgovarate s kolegama, donosimo zgodan savjet kako se boriti protiv ometanja. Po povratku odmah morate odrediti najvažniju zadaću dana i imati najmanje dvije visokoprioritetne prilike za razvoj poslovanja zakazane baš nakon odmora, odnosno vikenda. Zašto? Umjesto da se vratite na posao s „cviljenjem“, ovi će vas sastanci odmah vratiti na posao – osjećaj uzbuđenja i motiviranosti nosit će vas kroz ostatak sedmice. (wall.hr)