Nobelovu nagradu za medicinu dobila dva imunologa

Home » Nobelovu nagradu za medicinu dobila dva imunologa
James P. Allison je profesor i voditelj imunološkog odjela u Centru za rak MD Anderson koji je sastavni dio Sveučilišta u Houstonu, dok Tasuku Honjo radi kao profesor na Univerzitetu u Kyotu

Dvojica imunologa, Amerikanac James P. Allison (69) i Japanac Tasuku Honjo (76) zajedno su danas od Kraljevskog instituta u Stockholmu dobili Nobelovu nagradu za medicinu – za svoj rad na novom pristupu u liječenju raka.
Razvili su posebni oblik imunoterapije koja pomaže u borbi protiv ove opake bolesti.

– Pokazali su da se različite strategije mogu koristiti u poticanju imunološkog sistemu u borbi protiv raka – rekli su predstavnici Kraljevskog instituta.

Njih dvojca su svojim marljivim radom došli do sasvim novog oblika liječenja raka – poticanjem sposobnosti našeg imunološkog sistema u borbi protiv stanica raka.

Terapija se usredotočuje na proteine koje proizvode stanice imunološkog sistema i na stanice raka. Naime, ti proteini mogu spriječiti imunološki sistem u uništavanju stanica raka, a terapija djeluje tako da se te proteinske prepreke uklone.

James P. Allison proučavao je taj protein koji djeluje kao kočnica na imunološki sistem. Shvatio je potencijal otpuštanja te kočnice i oslobađanja naših imunoloških stanica za napad na tumore. Razvio je ovaj koncept u novom pristupu liječenju pacijenata.

I Tasuku Honjo je otkrio protein na imunološkim stanicama i to da djeluje kao kočnica, ali s različitim mehanizmima djelovanja. Terapije temeljene na njegovom otkriću pokazale su se nevjerojatno učinkovitima u borbi protiv raka.
Tasuku Honjo radi kao profesor na Sveučilištu u Kyotu i član je japanske, američke i njemačke akademije nauke. (24sata.hr)