Znate li koju namirnicu ne smijete držati u frižderu?

Home » Znate li koju namirnicu ne smijete držati u frižderu?
Frižider vam daje mogućnost odabira gdje i kako složiti namirnice, međutim, unutrašnji dizajn modernih frižidera ne služi samo estetici već i praktičnosti. Bitno je znati kako frižderi imaju temperaturne zone pa raspodjela namirnica ne bi trebala biti slučajna. Kako biste što duže održali namirnice svježim ne bi bilo loše slijediti ova pravila

1. VJEŠTO ORGANIZIRAJTE NAMIRNICE

Voće i povrće ostavljajte odvojeno. Brojni voćni plodovi otpuštaju etilen na koji je povrće iznimno osjetljivo. Ako ih odvojite, produžit ćete im vijek trajanja, ali i izbjeći miris celera na breskvi. Ako se zamrzivač nalazi u podnožju frižidera na najniže police smjestite sirovo meso. Tu je temperatura ipak nešto niža, a na taj način ćete izbjeći i širenje bakterija na ostale namirnice. Police ne bi smjele biti pretrpane, pogotovo ne police s voćem i povrćem jer zrak mora cirkulirati. Ako perete voće i povrće, pobrinite se da ga prije pospremanja u frižider dobro osušite jer će višak vlage također ubrzati propadanje.

2. PRAVILNO PODESITE TEMPERATURU

Temperatura ufrižideru ne bi trebala biti viša od 7°C, niti niža od 0°C. Idealno je 3°C ili 4°C. Na višim temperaturama hrana će se brže kvariti. Također, i frižideri mogu biti pametni uređaji koji putem moderne 6TH SENSE Fresh Lock tehnologije integrirane u Whirlpool frižidere otkrivaju promjene u temperaturi te smanjuje varijacije. Na taj način, temperatura koja izravno utječe na kvarljivost namirnica, uvijek je ispravno regulirana i stvara idealnu okolinu za pohranjenu hranu. Uz tu tehnologiju, namirnice ostaju dulje svježe.

3. JEDNA NAMIRNICA, JEDNO PRAVILO

Iako nećete puno pogriješiti ako slijedite generalna pravila, za najdugotrajniju svježinu namirnica bilo bi dobro znati i sljedeća pravila. Paradajz je jedna od namirnica koja nikada ne bi trebala biti u frižderu. Za dugotrajno očuvanje bit će dovoljno složiti ih na tamnije mjesto. Osim za paradajz, ovo pravilo vrijedi i za krompir te luk. Celer u frižideru može preživjeti i više od sedmicu ako ga ostavite umotanog u plastični omot, a gljive ostavite u papirnatom omotu.

Primjenjivanjem trikova uz koje namirnice duže ostaju svježe pojednostavit ćete i cijelu sedmičnu organizaciju obroka. Posebno će vam biti drago ako otvorite frižider, a hrana vas dočeka svježa i spremna za pripremu. Danas frižideri više nisu samo hladne kutije s policama, već vaš pomoćnik u domaćinstvu čiju efikasnost treba pravilno iskoristiti. (zadovoljna.hr)