Samsung i Google sarađuju na RCS porukama za Android

Home » Samsung i Google sarađuju na RCS porukama za Android

Prošireno partnerstvo donijet će poboljšana iskustva slanja poruka i interoperabilnost između Samsung poruka i Android poruka

Kompanije Samsung Eletronics Co. Ltd. i Google LLC najavile su saradnju kako bi pružile poboljšano iskustvo razmjene poruka putem pametnih telefona, ubrzavajući inicijativu industrije prema globalnoj pokrivenosti i interoperabilnosti bogatih komunikacijskih usluga (Rich Communication Services – RCS). Ova saradnja osigurat će da Android poruke i Samsung poruke besprjekorno rade zajedno i sa RCS porukama, omogućavajući funkcije kao što su mogućnost razgovora preko WiFi-a, stvaranje bogatih grupnih razgovora, prikazivanje indikatora tipkanja i čitanje primljenih poruka, te dijeljenje fotografija i video snimaka visoke rezolucije putem platformi.

Zajedničkom saradnjom, Google i Samsung će se pobrinuti da njihovi klijenti za razmjenu poruka, Andorid poruke i Samsung poruke, rade besprijekorno sa RCS tehnologijom svake kompanije, uključujući platforme za cloud i poslovne poruke. Do sada su Google i Samsung sarađivali kako bi predstavili RCS za odabir Samsung uređaja, a kao dio ove proširene saradnje Samsung će raditi na donošenju ovih RCS funkcija na postojeće mobilne telefone * počevši od Galaxy S8 i S8+. Novi Samsung Galaxy smartfoni također će podržavati RCS poruke**, počevši od onih na skupu nosilaca koji imaju ili će uskoro pokrenuti RCS. To znači da će korisnici moći uživati u bogatijim razgovorima sa korisnicima Samsung i Android poruka.

 “U Samsungu se pridržavamo modela otvorene saradnje kako bismo pružili premium iskustva korisnicima svih naših proizvoda”, rekao je Patrick Chomet, voditelj tima za inovacije proizvoda i usluga Mobile Communications Business u kompaniji Samsung Electronics. „Jačanjem našeg partnerstva sa Google-om donijet ćemo bogatije iskustvo razmjene poruka našim korisnicima, omogućujući im da razgovaraju sa svojim prijateljima i porodicom preko platformi za razmjenu poruka. Ova saradnja će pomoći u daljem razvoju industrije prema naprednoj razmjeni poruka i globalnoj pokrivenosti RCS-om“.

Radili smo s mobilnom industrijom kako bismo nadogradili iskustvo razmjene poruka na Andoridu s RCS-om“, izjavio je Anil Sabharwal, potpredsjednik za komunikacijske proizvode i fotografije u Google-u. „Samsung je uveliko doprinjeo ovoj inicijativi, a naše partnerstvo će dodatno unaprijediti našu zajedničku viziju znatno poboljšanog iskustva u razmjeni poruka za Andorid korisnike, brendove i širi Andorid ekosistem.“

 Kao dodatna prednost ovog proširenog partnerstva, razvojni programeri i brendovi koji stvaraju RSC Business Messaging iskustva (zasnovani na GSMA Universal Profile 2.0), pomoću usluga Google ili Samsung Messaging-as-a-Platform (MaaP) moći će doći do korisnika Android i Samsung poruka, donoseći bogatiju poslovnu poruku mnogim korisnicima.

 Ova saradnja dodatno ubrzava usvajanje i dostupnost RCS-a širom svijeta, omogućujući poboljšanu razmjenu poruka kroz cijeli Android ekosistem.