Rješavajte probleme po Einsteinovoj formuli

Home » Rješavajte probleme po Einsteinovoj formuli
Umjesto nepromišljenog srljanja u pokušaj rješavanja problema, bolje je duboko udahnuti i dobro ga “pogledati”. Naime, ako problem razumijete, tada ćete ga puno lakše riješiti. Jeste li primijetili kako vam je uvijek lakše dati pravi savjet nekome drugome nego samom sebi? Također, način razmišljanja i odmak od problema su važni

Albert Einstein rekao je ovako: Ako imam sat vremena za rješavanje problema, 55 minuta ću potrošiti na razmišljanje o problemu, a pet o tome kako ga riješiti.” I bio je u pravu. Umjesto bezglavog srljanja u pokušaje rješavanja problema, bolje je duboko udahnuti i dobro ga “pogledati”. Naime, ako problem razumijete, tada ćete ga puno lakše riješiti.

Zamislite da vaš problem nije vaš, već tuđi i šta biste savjetovali. Također, ako je moguće, pokušajte problem razdvojiti na manje cjeline i dobro razmisliti o svakoj – naprimjer, kako bi se situacija mogla razviti ako ovo napravim ovako ili ono onako. Pokušajte razmisliti o posljedicama svakog koraka koji namjeravate poduzeti kako bi vidjeli je li to dobra odluka.

Važno je i kako predstavljate problem, odnosno koje riječi upotrebljavate. Recimo, želite prestati konzumirati cigarete jer vam je to postao problem pa, umjesto da ponavljate “Prestat ću puštiti”, radije ponavljate “Produžit ću život, bit ću zdraviji, imat ću više energije”. Takav način razmišljanja prije će vas dovesti do cilja.

Zgodan trik je i formuliranje problema kao pitanja jer ljudski mozak jednostavno voli zagonetke i automatski traži odgovor, čak i kada toga nismo svjesni. Također, dobra motivacija je i nagrađivanje.

Na primjer, problem vam je nekoliko kilograma viška i želite ih skinuti. Tada razmišljajte ovako – cijelu sedmicu ću paziti na kalorije, ali u nedjelju ću dati sebi oduška i počastiti se nekom slasticom. Kilogrami će padati bez obzira na jedan “grešan” dan, a osjećat ćete se motivirano. (24sata.hr)