Od prevencije do pobjede: Sve što morate znati o raku dojke

Home » Od prevencije do pobjede: Sve što morate znati o raku dojke
Kako se medicina već duže vrijeme posvećuje otkrivanju lijeka protiv raka dojke, svakim novim revolucionarnim otkrićem sve je manje žena u životnoj opasnosti zbog ove zloćudne bolesti

No, rak dojke još uvijek je na prvom mjestu za žene fatalnih zloćudnih bolesti, tako da se broj oboljelih popeo na milion žena godišnje.

Jedini način ozdravljenja u slučaju raka dojke njegovo je rano otkrivanje. Prepozna li se u početnoj fazi potpuni oporavak je gotovo siguran. Kako bi se dijagnosticirale nepravilnosti na dojci u obliku kvržica potrebno je redovno vršiti samopreglede.

Samopreglede je najbolje raditi jednom mjesečno, sedmicu nakon završetka ciklusa kada su dojke najmanje osjetljive i najmanje bolne. Napipate li kvržicu, ne oklijevajte. Odmah se obratite doktoru  koji će vas uputiti na pretragu ultrazvukom (ukoliko ste mlađi od 40) ili mamografiju (za starije od 40 godina).

Ako se nalaz mamografije pokaže zabrinjavajući slijedi biopsija, analiza tkiva, kojom se pouzdano utvrđuje je li ono maligno. Nakon biospije gotovo 80 posto kvržica pokaže se benignima.

Faktori rizika

Pravi uzrok pojavljivanja raka dojke nije poznat, ali postoje faktori koji povećavaju mogućnost bolesti.

– gojaznost značajno utječe na rizik od oboljenja, pogotovo kod starijih od 50 godina
– pušenje, ali ne samo aktivno, već i pasivno
– pretjerano konzumiranje alkohola
– postojanje raka dojke u obitelji
– početak menopaze
– rano dobivanje prve menstruacije
– hormonalna nadomjesna terapija

Otkrijete li kod sebe neke od od ovih faktora nema razloga za brigu. Istraživanja su pokazala da 80 posto žena s više faktora rizika ne oboli od raka. Bez obzira na taj podatak, u svakom slučaju preporučljivo je smanjiti rizike na najmanju moguću mjeru. Na neke od njih se ne može utjecati, ali na neke se obavezno mora.

Mitovi o raku dojke
Glavna prevencija ove bolesti je tačna informacija. Uvijek pitajte doktora sve što vas zanima, jer nema glupog pitanja kad se radi u vašem zdravlju. Najčešće zablude koje žene stvaraju o raku dojke su:

– može se spriječiti

Netačno, zbog toga što se ne zna što ga uzrokuje. Rano otkrivanje i ispravno liječenje jedini su načini da joj se uspješno suprodstavimo.

– samo žene s poznatim faktorima rizika oboljevaju od raka dojke

Oko 70 posto oboljelih žena nije imalo faktore rizika. Toj opasnosti izložene su sve žene, a rizik se s godinama povećava.

– liječenje može biti kobnije od same bolesti

Hemoterapija, zračenje i hormonalna terapija znatno povećavaju broj preživjelih. A s otkrivanjem naprednijih lijekova mnoge se neugodne nuspojave smanjuju, ili čak u potpunosti nestaju.

Prevencija ne priznaje izgovore

Brojne brige na pameti i nedostatak vremena izgovori su kojima sami sebi opravdavamo nebrigu o sebi. Ali jedino i isključivo prevencijom žene se mogu zaštiti od ove zloćudne bolesti.

Stoga svakako ako ste mlađi od 40 napravite samopregled jedanput mjesečno, a klinički pregled i ultrazvuk jedanput godišnje. Ako ste stariji od 40 uz samopregled, obavezna je mamografija jedanput godišnje, a nakon pedesete svake dvije godine.

Ako je potrebno podsjetite se bilješkom u rokovniku ili mobitelu koja vam doslovce može spasiti život. (zadovoljna.hr)