Registracija građana za Trku/šetnju za ozdravljenje “Race for the cure” počela u 25 bosanskohercegovačkih gradova

Home » Registracija građana za Trku/šetnju za ozdravljenje “Race for the cure” počela u 25 bosanskohercegovačkih gradova
Više od 1500 građana u 25 bosanskohercegovačkih gradova registrovalo se danas za  Trku/šetnju za ozdravljenje  “Race for the cure”

Sva sredstva skupljena od registracija utrošiće se i ove godine za kupovinu poklon paketića za svaku novooperisanu ženu u BiH, kao i besplatne mamografske preglede u ruralnim dijelovima zemlje. Prošle godine smo tokom «Dana zdravlja» izvršili 1560 besplatnih mamografskih pregleda i podijelili 1400 paketića «prve pomoći».

Na današnjoj registraciji pridružile su nam se i brojne ličnosti iz javnog života: Mario Drmać, Tomislav Cvitanušić, Ina Hamzić, Vanesa Glođo, Almir Kurt, Fikret Hodžić, Alisa Čajić – Drmać, Senka Kurt, Adnan Hasković, Erna Saljević, Ševala Hodžić, Igor Stojanović, Senka Kurt, Maja Miralem, Emela Burdžović…

Građani se mogu registrovati i svake naredne subote u Sarajevu ispred Sarajevo City Centra i BBI Centra te u Ferhadiji kod Ekonomskog fakulteta. Registraciju možete obaviti i online putem sistema www.kupikartu.ba. Registracija  košta simboličnih 10 KM, za koje građani dobiju majicu i pravo da učestvuju na ovom jedinstvenom događaju.

  1. Humanitarna akcija Trka/šetnja za ozdravljenje “Race for the cure” na kojoj ove godine očekujemo više od 8000 građana će se održati 30.9.2018. ispred Sarajevo City Centra  u Sarajevu.

Više o: “Think Pink- Zajedno smo jedno”

Think pink- Zajedno Smo jedno, čini partnerstvo od 22 ženske organizacije.

  1. godine je pokrenut je WHEP – projekat osnaživanja zdravlja žena s ciljem uvođenja novih usluga za žene sa karcinomom dojke stvarajući programe psiho-socijalne podrške za žene sa ovom bolešću. Program gradi liderstvo, stvara nove usluge (poput grupa za podrške, SOS linije, obilazak novooperisanih pacijentica), jača komunikaciju između lijekara i pacijenta, i omogućava partnerstvo između predstavnika vlasti, nevladinih organizacija i zdravstvenih ustanova,edukuje populaciju i radi na unaprijeđenju dijagnostike i tretmana. Rak dojke je najčesća maligna bolest kod žena i svake godine je preko 1350 novootkrivenih slučajeva a više od 500 ih umire od ove bolesti u BiH.

Osnovne aktivnosti našeg udruženja su: psihosocijalna potpora ženama koje se susreću sa bolešću, edukacija mladih kao i zdrave populacije, besplatni pregledi za žene u ruralnim djelovima zemlje, paketići prve pomoći za svaku novooperisanu ženu, SOS besplatna linija za pomoć, konferencije i seminari.

Više o „Race for the Cure“:

Trka je dio međunarodne mreže trka/šetnji koje za cilj imaju širenje svijesti o karcinomu dojke i zdravlju žena.

Ovo je događaj u kojem učesnici svih uzrasta promovisanjem zdravog života pomažu u osnaživanju žena koje su preživjele ovu bolest ili se i dalje bore sa njom.

Sarajevo je jedan od 150 gradova u kojima se održava ova trka, čime doprinisi stvaranju globalne atmosfere zajedništva u borbi protiv bolesti.

Prva “Race for the cure“ u Bosni i Hercegovini održana je 2008. godine, kada je registrovano 2.500 učesnika.

Na prošlogodišnjoj trci je učestvovalo više od 7,500 učesnika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i regije.