Počeo je 75. Venice film festival

Home » Počeo je 75. Venice film festival

Venecija je ove godine 75. put postala mjesto nekih od najboljih svjetskih kinematografskih ostvarenja i vječnog glamura. Venecijanski film festival počeo je 29. augusta, a film i njegove najsjajnije zvijezde Venecijom će vladati do 8. septembra.

Iako se iza nas nalazi tek prvi dan jednog od najpoznatijih filmskih festivala u Europi i svijetu, a bezbroj odličnih filmova tek će se izmijeniti na njegovim filmskim platnima, na jarko crvenom tepihu venecijanske Mostre već su prodefilirale brojne zvijezde.

Od dolazaka velikih hollywoodskih filmskih zvijezda u velikom stilu do press konferencija za filmove koji će osvojiti venecijanska filmska platna do prvih nezaboravnih trenutaka s crvenog tepiha, prvi dan Mostre najavio je još jednu uzbudljivu filmsku priču koja će svoje mjesto radnje pronaći u predivnoj Veneciji.

U Veneciju su već stigli Emma Stone i Christoph Waltz, Naomi Watts koja je jedan od članica ovogodišnjeg žirija, filmska ikona Vanessa Redgrave koja je ovogodišnja dobitnica prestižne nagrade Zlatnog lava za životno djelo, Ryan Gosling i Claire Foy kao zvijezde filma ‘First Man’ reditelja Damiena Chazelle koji je otvorio ovogodišnji filmski program

Iako su oni najuzbudljiviji filmski dani u Venecije tek ispred nas, u nastavku donosimo izbor najboljih momenata i kombinacija s crvnog tepiha i venecijanskih ulica po kojima ćemo pamtiti ovogodišnje otvorenje. (zene.ba)