Šta ponijeti na poslovni put?

Home » Šta ponijeti na poslovni put?
Iako non-stop putujete, uvijek postoji mogućnost da ćete nešto zaboraviti. Trebate slijediti savjet Atul Gawande iz popularne knjige “The Checklist Manifesto”, gdje piše o tome kako optimizirati performanse, bez obzira na to jeste li pilot, doktor ili poslovni putnik

Na poslovni put cilj je ponijeti što manje stvari, a opet ne zaboraviti ništa važno. Zbog ishoda važnih poslovnih sastanaka i prezentacija najvažnije je odbaciti dodatni stres koji često sa sobom donose nova putovanja. No, jedna od stvari koja ga pospješuje, zasigurno, je pakiranje. Dobrom organizacijom uveliko možete olakšati poslovni put. Također, dan prije puta za izbacivanje stresa mogu pomoći antistres tretmani ili masaže…

Saznajte nekoliko taktika i savjeta koje možete iskoristiti i olakšati vaše poslovno putovanje.

 Napravite spisak potrebnih stvari za put

Iako non-stop putujete, uvijek postoji mogućnost da ćete nešto zaboraviti. Trebate slijediti savjet Atul Gawande iz popularne knjige “The Checklist Manifesto”, gdje piše o tome kako optimizirati performanse, bez obzira na to jeste li pilot, doktor ili poslovni putnik. Savjetuje da uvijek imate popis i križate stvari koje ste pripremili, sve dok ne budete sigurni da ste spakirali sve neophodno.

 Popijte tabletu prije puta

Jedan ili dva sata prije odlaska na aerodrom popijte tabletu protiv bolova kako bi izbjegli moguću glavobolju uzrokovanu dehidratacijom, ukočenost vrata, bolova u vratu od nošenja teških stvari, stomačnih tegoba…

Uvijek imajte pri ruci zdrave grickalice u torbi

Prije nego što dođete na aerodrom, najedite se jer se može desiti da zbog vremenskih neprilika, ili otkazanih letova restorani na aerodromu rasprodaju svu hranu, a dobavljači ih ne mogu opskrbiti istom. Pripremite unaprijed neke zdrave grickalice ili energetske pločice koje volite tako da uvijek budete spremi.

 Pronađite dobar restoran putem aplikacije

Ako slučajno putujete u SAD, tada je Yelp nezaobilazna aplikacija za pronalazak restorana. Yelp je većinom korišten u SAD-u,  a TripAdvisor je odlična alternativa i aplikacija koju trebate koristiti kao odličan izvor informacija. Bilo da idete na putovanje iz snova ili poslovno putovanje manje ćete biti pod stresom ako koristite neke od savjeta.

 Ponesite vizitke

Na poslovni put obavezno nosite vizitke. Odličan prijedlog, kako vaše vizitke, ne bi završile gurnute u neki džep i nikad pogledane je da pred osobom kojoj je dajete napišete datum i događaj na kojem ste se susreli. Tako će ova poslovna gesta ostati zapamćena.

 Napunite mobitele i laptope

Dvije stvari bez koje poslovni čovjek u današnje vrijeme ne može funkcionirati. Za njih smo sigurni da ih nećete zaboraviti ponijeti na poslovni put. Samo se potrudite da ih noć prije napunite jer nikad ne znate kada ćete stići do sljedeće utičnice.

 USB

Iako obično sve dokumente i prezentacije spašavamo na laptop, no vjerujemo i da ste se bezbroj puta našli u situaciji kad nečiji ili vaš laptop baš pred punom dvoranom zakoči, a vi ne znate kako se izvući iz te situacije. Savjetujemo vam da kopije svih važnih dokumenata pohranite i na jedan USB radi sigurnosti.

 Kreditna kartica

Svakako je bolje ponijeti karticu nego veliku količinu novca (za smještaj, gorivo, karte, večere, itd.), posebno ako idete u neku nepoznatu ili manje sigurnu zemlju. Svaki poslovni čovjek zna da smanjenje rizika vodi ka uspjehu.

 Odjeća i obuća

Kako ne biste nosili previše odjeće, potrebno je pomno isplanirati ovaj dio. Prvi savjet, pogledajte vremensku prognozu. No, uvijek ponesite i jedan „suprotni“ komad odjeće. Ukoliko su za mjesto službenog puta najavili vrućine, svakako ponesite kardigan, vesticu ili lagani sako dugih rukava. Vrijedi i obrnuto.

 Higijena

Čak i ako idete jednodnevni poslovni put dezodorans, četkica i pasta za zube te (vlažne) maramice neizostavan su dio vaše higijenske torbice. Njen se sadržaj proširuje se ukoliko se radi o više dana. Na poslovnom putu morate izgledati uredno, stoga nikako nemojte krenuti bez brijača (ili aparata za brijanje), bili muško ili žensko. Također, znak poštovanja prema onima s kojima se sastajete je i čista kosa i uredna frizura, kao i čista i ispeglana odjeća.

  Bez dokumenata nigdje

Pri izlasku iz kuće provjerite još jednom imate li pasoš, avionsku ili autobusku kartu, rezervaciju hotela i sve one dokumente bez kojih ne možete ni krenuti na službeni put. Bilo bi lijepo da imate posebnu torbicu ili novčanik u koji ćete staviti dokumente, kako bi ih u svakom trenutku imali uz sebe.