Udruženje „BAŠLIJA“ po treći put je domaćin Međunarodnog festivala folklora za djecu i mlade „ČUVARI TRADICIJE“

Home » Udruženje „BAŠLIJA“ po treći put je domaćin Međunarodnog festivala folklora za djecu i mlade „ČUVARI TRADICIJE“
U periodu 09. – 13. augusta 2018.g. Ilidža, Sarajevo, Zenica, Jajce i Mostar, bit će bogatiji za više od 500  gostiju- učesnika Trećeg međunarodnog festivala folklora za djecu i mlade „ČUVARI TRADICIJE“,  koji će svoju raskošnu kulturu, plesove, muziku i običaje predstaviti kroz pet koncerata bh. publici. Organizator ovog festivala je Udruženje za očuvanje tradicije i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva „BAŠLIJA“ Ilidža

Na festivalu učestvuje preko 1000 učesnika iz Turske, Kirgistana, Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Slovačke, Srbije, Rumunije, BiH.

Udruženje „BAŠLIJA“, se nada da će i ovaj projekat osnažiti međunarodnu saradnju, te otvoriti  vrata i puteve za uzvratne posjete, što je i jedan od ciljeva kada je ovaj festival u pitanju. Cilj je svakako i sačuvati identitet i tradicionalne vrijednosti naše domovine, kao i drugih zemalja iz kojih grupe dolaze.

Najznačajniji koncert festivala bit će održan na Ilidži dana, 11.8.2018. sa početkom u 19:00h na Ljetnoj pozornici Ilidža. Ostali koncerti će biti održani u Zenici, Mostaru i Jajcu.

Učesnici će pored koncertnih sadržaja imati priliku da obiđu i kulurno-historijske spomenike, turističke ljepote i potencijale Ilidže, Sarajeva, Zenice, Konjica, Jablanice, Travnika, Jajca, Mostara.

„Veoma je teško organizovati jedan ovakav festival, ali nismo posustali niti izgubili snagu i želju za novim izazovima. Volimo uzvratiti gostoprimstvo grupama kod kojih često gostujemo. Folkloristi i istinski zaljubljenici u tradiciju to rade sa puno ljubavi i pažnje i nesebično se zalažu, kako bi sve proteklo u najboljem redu. U festivalskoj organizaciji učestvuje više od 100  volontera, koji tokom cijele godine potajno priželjkuju festival, nova prijateljstva i druženja. Hvala Općini Ilidža, Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo i Federalnom ministarstvu kulture i sporta koji su finasijski podržali ovaj projekat“, istakao je Džemal Hurić-direktor festivala.