Serija vježbi s Leilom Cunningham: Ostanite fit na odmoru

Home » Serija vježbi s Leilom Cunningham: Ostanite fit na odmoru
Ljeto je tu, a i vrijeme za godišnje odmore i putovanja. Dani su ispunjeni odmaranjem na plaži, bazenima, izletima. Ali i na odmoru treba da nađete makar nekoliko minuta za vježbe vašeg tijela i uma!

Table top

Počnite u “table top” položaju. “Table top “ položaj je kada su ruke direktno ispod ramena, a koljena ispod kukova.

Prvo ispružite lijevu ruku i desnu nogu u isto vrijeme. Držite taj položaj nekoliko sekundi, a onda ponovite isti pokret s desnom rukom i lijevom nogom. Dok mijenjate položaj ruku i nogu potrudite se da vaš trup ostaje stabilan (bez ljuljanja s kuka na kuk). Da biste još više stabilizirali vaše tijelo pritisnite potkoljenicu i dlan koji su na podu još više u pod. Tako ćete aktivirati vaše mišiće ruku nogu i stomačnih mišića. Zamislite da ste zaista jedan stol s četiri noge i da ne želite da ništa prospete sa stola dok vam se noge i ruke pokreću.

Pri ovoj vježbi položaj vaše glave i vrata su u istoj liniji s vašom kičmom. Ponovite set šest puta.

Počnite u istom položaju. Ovaj put ispružite lijevu ruku i desnu nogu u isto vrijeme, a onda pomjerite lijevu ruku na lijevu stranu, a desnu nogu na desnu stranu. Ponovite set šest puta.

Naopačke! – Stojite na rukama! 

Ako želite stajati na rukama iskoristite obližnje zidine i plažu za ovu vježbu. Obrnut položaj tijela odličan je za poboljšanje cirkulacije i detoksikaciju organa. Stajanje na rukama često zvuči zastrašujuće, pa počnite polako, korak po korak. Iskoristite obližnje zidove, lukove, vrata dok se ne naviknete na balans

Preporučljivo – jednom dnevno!

Balansirajte na jednoj nozi – Standing plank

Ovo su odlične vježbe za noge, a i za cijelo tijelo. S balansiranjem na jednoj nozi ne samo da jačate mišiće noge, gležnjeve i butine nego i vaše stomačne mišiće koji rade da uspostave balans trupa.

Stanite pravo, a onda se polako nagnite naprijed dok podižete vašu lijevu nogu sve dok vaš trup i noga nisu paralelni s podom. Onda se vratite u prvobitni položaj. Ponovite sa lijevom nogom 10 do 20 puta, a onda isto i s desnom.

Sklekovi i plank

Počnite u plank položaju. Ruke direktno ispod ramena!

Počnite polako da spuštate cijelo tijelo prema podu. Ostanite u položaju koji je za vas najizazovniji nekoliko sekundi, a onda se vratite u prvobitni položaj. Ponovite vježbu šest do osam puta.

Meditacija

Poslije nekoliko minuta vježbanja ostavite i malo vremena za meditaciju. To je izvrstan način da završite vaše dnevne ili sedmične vježbe na odmoru.