Sve što niste znali o lubenici

Home » Sve što niste znali o lubenici
Lubenice su jedno od omiljenih ljetnih osvježenja i teško se šta može mjeriti sa sočnom, ledeno hladnom lubenicom. Iako nam vrijeme ovih dana ne ide na ruku, pa nam je nezamislivo jesti lubenicu dok još nosimo čarape i cipele, evo nekih informacija koje bi vam mogle biti od koristi, a vezane su za ovo voće tj. povrće
Afričko povrće

Jeste li ste znali da je omiljeni ljetnji desert zapravo povrće iz porodice bundeva ili tikvi? Dolazi iz srednje Afrike, a kod nas se može uzgajati uz natapanje u toplim područjima.

Lubenica u brojkama

Crveno-zelena lopta zapravo je gotovo sva voda. Na 100 grama ona ima oko 30 kalorija što je čini idealnom letnjom dijetnom naminricom. Od toga je oko 10% šećera, a ostalo je voda. Tačnije sadrži betakaroten, gvožđe, kalcijum, fosfor i velike količine vitamina A, B i C.

Kako odabrati onu pravu

Svi smo čuli mitove o biranju lubenice tako da kucnete po njenoj kori. Ali, ko zapravo zna kakav zvuk ona treba da proizvede? Donosimo jednostavniji trik – boja kore i peteljke otkrivaju njenu zrelost. Ako je peteljka zelena onda je svježa. Ako je suha i tamna radije potražite svoje osvježenje negdje drugdje.

Pomaže u borbi protiv raka i kardiovaskularnih bolesti

Ova moćna i slatka voćka bogata je likopenom. Upravo je on najjači antioksidant iz grupe karotenoida (prirodnih biljnih pigmenata). Neka naučna istraživanja potvrdila su da likopen može spriječiti malignu transformaciju ćelija. On obnavlja komunikacijske kanale i pomaže u eliminisanju kancerogene materije i toksine iz tijela. Isto tako likopen smanjuje nivo LDL holesterola, a pomaže i u borbi protiv dosadnih bora. Kako bi on bio učinkovit potrebno ga je unositi s drugim fitonutrijentima. Osim lubenice, paradajz je odličan izvor ovog malog prirodnog blaga.

Dobar je saveznik protiv upale mišića

Lubenica je pravi prijatelj kada se radi o oporavku od tjelesne aktivnosti. Osim velikog postotka vode sadrži citrulin koji podstiče stvaranje kiseonika, opušta i širi krvne sudove.

Pomaže vam da regulišete pritisak

Isto kao i kod upale mišića, širenje krvnih sudova pomaže nam da regulišemo krvni pritisak, a samim tim i snižava rizik od srčanog ili moždanog udara. Spomenuti citrulin važna je stavka pri stvaranju azotovog oksida – plina koji proširuje krvne sudove.

Čuvajte je na sobnoj temperaturi

Znamo, svi je više volimo hladnu, ali skladištenjem u frižideru ona gubi svoja korisna svojstva poput likopena. Navodno, nakon dvije nedelje u frižideru čak ga je 40 % manje. Ali, ako je načeta ili preprezana po pola radije je stavite u frižider.