Nataša Luburić: Najteži je “biznis” mijenjati sebe

Home » Nataša Luburić: Najteži je “biznis” mijenjati sebe
Da žene mogu parirati muškarcima u bilo kakvim poslovima dokaz je i naša sagovornica, koja je u svijetu nafte, kako voli kazati, od malena. Ekipa našeg magazina uputila se u Banja Luku, kako bismo razgovarali s ovom uspješnom damom, koja je na rukovodeće mjesto u porodičnoj firmi došla nakon rada u mnogim sektorima i branšama, te završenog ekonomskog fakulteta

Razgovarala: Indira Delić; foto: Muamer Kolar

Nataša Luburić, 34-godišnja Banjalučanka direktorica je kompanije Ideal Kompani, koja je vlasnik “Ideal Petrol” benzinskih pumpi, te City Mall-a koji se bavi investicionom gradnjom. Ova dama u svijet businessa ušla je veoma mlada, a iako joj je otac bio nadređeni, nije bila pošteđena, išla je korak po korak. Tek po stjecanju akademskog zvanja na ekonomskom fakultetu i višegodišnjeg radnog iskustva našla se na rukovodećoj poziciji. Luburić se ostvarila i u najvažnijoj ulozi, postavši majka prije 16 godina, a kada smo je pitali šta je tajna njenog uspjeha, kazala je da je još rano da nam daje odgovor na ovo pitanje jer još dosta toga planira.

Teško je u ovom momentu moje karijere ocijeniti uspješnost, ali ono što mogu kazati je da sam zadovoljna. Sreća i zadovoljstvo trebaju biti mjerna jedinica za uspjeh. Uspjeh podrazumijeva obrazovanje, ali ono nije dovoljno. Pored obrazovanja i proširivanja akademskog znanja, ipak, moram dati prednost radu na sebi i ličnom razvoju, jer problem akademizma je što je vještački. Treba tražiti svoj ritam svoju energiju, htjeti više. Niz drugih faktora potrebno je kako bi se mogle sprovesti vaše vizije i ideje. Okruženje je veoma bitno za uspjeh. Bitno je okružiti se pozitivnim ljudima, stabilnim, ambicioznim, vizionarima. Privilegovana sam što sam odrastala uz oca koji je uspio da prenese ljubav prema stvaranju novih vrijednosti ističući da svaki biznis treba posmatrati kao društvenu odgovornost. Želja je definitivno dio recepta, ali nije dovoljno samo poželjeti, treba se i usuditi.

Hoćete nam reći nešto podrobnije o poslovima u Vašoj kompaniji?

– Ideal Kompani datira od 1997. godine. Osnovna djelatnost su veleprodaja i maloprodaja nafte i naftnih derivata kao i investiciona gradnja. Naša kompanija je  vlasnik „ Ideal Petrol“  benzinskih pumpi, koje su, tada 1997. godine, u vrijeme trenda izgradnji benzinskih pumpi podigle standard u gradnji, diferencirale se kvalitetom, digle nivo poslovanja na lokalnom tržištu i od tada uspješno opstajemo kao lokalni brend uprkos brojnoj konkurenciji i dolaskom internacionalnih kompanija, stojimo rame uz rame na ovom tržištu. Prateći zahtjeve tržišta usmjerili smo se i na investicionu gradnju u zemlji i izvan nje. Uspješno realiziranim dosadašnjim stambeno-poslovnim projektima Ideal Kompani osnovao je firmu City Mall koja trenutno gradi dva impozantna objekta od 20.000 m²u centru Banja Luke s podzemnim garažama iste površine. Osluškujemo zahtjeve tržišta i nismo se libili u proširenju djelatnosti naše kompanije, u bilo kojoj grani privrede.

Bavite se nekretninama. Koliko je teško jednoj dami uspjeti u takvom poslu?

Širok dijapazon poslova podrazumijeva moje radno mjesto, između ostalih tu je investiranje u visokogradnju, kupovina i  prodaja nekretnina.  Investiciona gradnja i prodaja nekretnina izazovi su koji su uslijedili 2009. godine. Uživam u stvaranju novih objekata. Učestvovati u samom procesu projektovanja, traženju najboljih idejnih rješenja, gradnje, pa do prodaje je osjećaj kojem stalno želite da se vraćate i tjera na konstantni razvoj i napredak. Mislim da nije bitno kojeg ste spola u poslu, bitnije je kakva ste osoba i kakva su vam načela poslovanja.

 Otkrijte nam kako izgleda Vaša svakodnevnica? Jeste li radoholičar?

– Kad kažemo “svakodnevno” pomislim na kolotečinu, smatram da su radoholičari najviše u kolotečini. Nisam radoholičar. Kada bih to postala znala bih da sam negdje neispunjena, sve više upoznajem radoholike, ali uviđam kod njih bijeg od drugih stvari. Trudim se da svaki dan imam novi pristup prema istim stvarima i tako nemam svakodnevnicu. Nastojim da mi ne bude sve u službi posla. Zaista se trudim i učim upravljati sa svojim vremenom i potrebama. Ako vam je život postao samo posao sigurno bježite od nečeg, posljedice su neminovne, kajanje neće izostati.

 Šta je to najvažnije što ste naučili u poslu?

– Ne mogu potcijeniti znanje stečeno na fakultetu, ali najviše učite kroz posao i kroz ljude. Znanje koje se ne primjenjuje nestaje, postaje ezoterija. Iskustva su neprocjenjiva, tuđa cijenim i volim čuti, ali ništa nije naučeno bez ličnog iskustva, koja uvijek počinju kada se usudite izaći iz zone komfora. Najvažnije što sam naučila do sada je da ništa ne možemo bez ljudi. Šta god želite raditi najvažniji resurs su ljudi, moramo ulagati kako u sebe, tako i u kadrove. Ljudi sa svojim sveukupnim vrijednostima i potencijalima su najveće bogatstvo svake organizacije. Za uspjeh kompanije i bilo kojeg biznisa zaslužan je svaki čovjek u toj organizaciji. Napredak podrazumijeva ulaganje i u kadrove koji su sastavni dio svake vizije.

 Koliko ženske solidarnosti postoji danas u Vašem poslu, ali i općenito u životu?

– Solidarnost podrazumijeva podržavanje u uspjesima i neuspjesima i pravo je bogatstvo kada ste okruženi ljudima koje krasi solidarnost. Kroz druženje, a i posao sa ženama uviđam da se žene bude i osvješćuju, pomjeraju svoje granice i uviđaju koliko dosta toga mogu. Otkrivaju svoju snagu i potpunu moć koju jedna žena može da ima. Žene su evoluirale u „svemoguće“, ali i sve češće upadaju u zamku, a to je ravnopravnost s muškarcima. Mi nikako ne treba da smo ravnopravni, žena treba u svojoj evaluaciji sačuvati svoju ženstvenost prije svega, ma koliko život bio grub ili se bavile grubim poslovima. Posmatrajući žene u poslu mislim da postaju daleko ambicioznije od muškaraca. Je li to trend koji se dosta forsira u posljednje vrijeme ili potreba svake individue, ne znam, ali doživljaj je takav. Neukusna i neumjerena ambicija može ugušiti solidarnost i žene s ovakvim stavom bivaju drugačije tretirane bilo od muškaraca ili žena. Ali, svakako da nailazim na žene koje su našle balans između svoje „muške i ženske strane“ i  samim tim su i solidarnije.

Vaša poslovna filozofija je?

– Najbitnija stvar je znati da je samo promjena konstantna kao i to da, ako ne možemo da mijenjamo situaciju, moramo znati da je trenutak da mijenjamo sebe. Najteži je “biznis” mijenjati sebe, ali zasigurno vrijedna i dugoročna investicija. Dosta stvari je naučeno do sada, ali radujem se uvijek novom proširivanju znanja i iskustva.

 Kada niste na poslu, kako provodite vrijeme?

– Vrijeme je dragocjeno i predstavlja pravi luksuz.

Kvalitetno upravljanje vremenom donosi rezultate u svim segmentima života. Učim se biti fokusirana na stvari za koje sam izdvojila vrijeme, nije bitno koliko vremena negdje i s kim provodimo, već kako.  Dosta vremena provodim s roditeljima i bratom na poslu, s obzirom na to da smo porodična kompanija, tako da slobodno vrijeme provodim s djetetom. Društveno sam aktivna, prijateljstva su mi veoma bitna. Cijenim ih i njegujem. Moram naglasiti i vrijeme izdvojeno samo za sebe i osnovne potrebe svake savremene žene, fizičku aktivnost i njegu se trudim da ne zapostavljam.

Ostvarili ste se i u najvažnijoj životnoj ulozi, majka ste. 16-godišnjeg Danila. Želite li da jednog dana Danilo krene Vašim stopama?

– Prije svega, ja sam majka. I mogu slobodno kazati da nas roditeljstvo upotpunjuje i kompletira kao ličnost. Dosta žena odgađa ili žrtvuje tu ulogu zarad karijere ili karijeru zarad majčinstva. No, ne težimo svi istim vrijednostima i nemamo svi iste potrebe i ne treba stavljati sve u isti kalup. Smatram da je pravo pitanje za sve žene, želimo li i volimo li raditi, koliko u tome uživamo i čini li nas to sretnim? Imam sina od 16 godina i trenutno uživam u njegovoj energiji i veoma mi je zabavno ali i izazovno, jer djeca su više nego ikad izložena različitim opasnostima, a roditelji u sve većem strahu. Kao samohrana majka nailazim i na poteškoće, ali su slatke i  prolazne. Svako biće je darovano s mogućnošću izbora. Sebi sam sama izabrala profesiju i put, tako da ću to i njemu prepustiti. Prije svega želim da moje dijete bude zadovoljan čovjek bez obzira na poslovno opredjeljenje i sretan šta god radi.

Ko je Vaša najveća životna podrška?

– Danas sam ovo što jesam zahvaljujući mom ocu i mojoj majci. Samo kvalitetan odnos s roditeljima je siguran temelj vas kao ličnosti, ako imate dobre temelje možete zalutati, ali brzo se vraćate na pravi put. Moram kazati da mi je porodica podrška kao i najveći kritičar, ali kad je snaga jedne žene u pitanju, definitivno inspiraciju nalazim u  mojoj baki. Ona je moja bezuslovna podršku od ranog djetinjstva.

 Jesu li u današnjem vremenu žene suviše opterećene poslovnim i privatnim obavezama?

– Mogu slobodno konstatirati da živimo u jednoj eri gdje su se žene našle u fokusu. Mediji i društvo konstantno nameću kontradiktorne stereotipe i veoma je zbunjujuće biti žena u modernom vremenu. Kada je posao u pitanju, neophodno je izmjestiti fokus sa ženskog izgleda, seksualnosti, veza i ponašanja na postignuća žena, njihovu stručnost i ostale potencijale koje svaka individua ima, kako sintagma „sloboda izbora“ ne bi ostala samo mit. S jedne strane žene su dobile na značaju dok s druge strane gube slobodu i sebe, jer nije ni znanje samo to koje nosi slobodu, već i emocije.

 Koje ciljeve ste sebi zadali u 2018.?

– Godina 2018. je s velikim očekivanjima ujedno i vrijeme realiziranja planova, mogu slobodno reći da su mi najveći izazovi u poslu upravo sad.

 Budućnost kompanije

 Kada je u pitanju budućnost kompanije, šta je sljedeće? 

– Trenutno radimo na novom projektu u centru Banja Luke, ukupne površine 40 hiljada metara kvadratnih, kojim će naš grad poprimiti potpuno nove dimenzije s novim trgom, parkingom na tri nivoa pod zemljom, kao i poslovno rezidencijalnim kompleksom koji će zasigurno biti najljepši dio centra Banja Luke. Novi epicentar grada i mjesto vrijedno okupljanja kako Banjalučana tako i turista. Ovom promjenom zaista ostavljamo veliko i značajno djelo iza sebe. To je ono što daje satisfakciju kada radite društveno odgovorne stvari, upravo je to ono što želim svim ljudima i svom djetetu. Znate, pred drugom generacijom u porodičnim firmama veliki su izazovi i imamo odgovornu ulogu u preuzimanju razvoja porodičnih firmi i njihovog daljeg unapređenja i širenja, i samo najuspješniji nastavljaju tradiciju.