Šest činjenica o menstruaciji

Home » Šest činjenica o menstruaciji
Jesu li grčevi normalni popratni dio menstruacije? Koliko dugo bi trebao trajati ciklus? Je li obilno krvarenje opasno?

Psssst… PMS

Za mnoge je žene od menstrualnih grčeva ili gnjavaže oko higijenskog pribora puno gori predmenstrualni sindrom. Široka lepeza emocionalnih i tjelesnih promjena s kojima se bore svaki mjesec uključuje glavobolje, umor, nadutost, akne, osjetljivost grudi, glad za određenom hranom i nagle promjene raspoloženja.

Baš kao što se razlikuju u svemu, tako simptomi PMS-a variraju od žene do žene. Ako su vaši izrazito jaki ili ometaju svakodnevne aktivnosti, savjetujte se s ginekologom koji vam može pomoći ublažiti ih.

Ciklus

Trajanje ciklusa (razdoblje između dvije mjesečnice) drugačije je za svaku ženu. Ciklus se računa od prvog dana menstruacije, pa sve do prvog dana sljedeće mjesečnice. Prosječni ciklus traje 28 dana, no nije neuobičajeno ako traje 26 ili pak 34 dana. Stručnjaci ističu kako samo deset posto žena ima idealni ciklus od 28 dana. Jednako tako, ciklus ne mora uvijek trajati isto. Ponekad se jave odstupanja, pa se ritam vrati u prvobitno stanje. Vrijeme mjesečnice zavisi o vremenu ovulacije. Ako ne ovulirate redovno svaki mjesec, tada nećete imati pravilni ciklus ili ako ne uzimate oralnu kontracepciju kojima možete regulirati ciklus.

Grčevi

Grčevi nisu čudna stvar za vrijeme mjesečnice. Oni se javljaju jer tijelo otpušta razne hormone, uključujući prostaglandin zbog kojeg se materica stišće. Grčevi obično traju dan-dva, međutim ako su nepodnošljivi tada se radi o dismenoreji, a procjenjuje se kako se do 60 posto žena susreće s ovim problemom.

Uzimanje analgetika može trenutno poboljšati situaciju i ublažiti bol, međutim, oni neće djelovati na pravi uzrok i bolne će se mjesečnice ponavljati. Rezultati sugeriraju korištenje oralne kontracepcije, a stručnjaci savjetuju preparate sa snažnijom gestagenskom komponentom.

Obilno krvarenje

Neke se žene znaju iznenaditi količinom krvi koju izgube za vrijeme mjesečnice. Menstruacija traje tri do sedam dana, tokom kojeg se razdoblja izgubi oko 65 mililitara krvi. Sama količina je nešto manja prvi dan, pojačava se drugi, te se svakim daljnjim danom smanjuje.

Ukoliko koristite više od deset tampona dnevno ili se uložak u potpunosti natopi svakih sat vremena, tada se obratite ginekologu. Jednako tako, menstruacija ne bi trebala trajati više od sedam dana. Obilna menstruacija ili ona koja traje duže od sedmicu zove se menoragija, a ona je specifična za između 15 i 20 posto žena.

Boja

Boja menstruacijske krvi i tekućine varira od crvene, do tamno crvene, smeđe i smeđo-crne kako krvarenje slabi. Ova promjena ne označava nikakve probleme ili komplikacije: riječ je o krvi koja nije brzo napustila tijelo.

Proljev

Iako je mnogim ženama neugodno razgovarati o probavnim smetnjama i mjesečnici, one su uobičajene i obično idu ruku pod ruku. Zbog spomenute hemikalije prostaglandin javljaju se menstrualni grčevi, no jednako tako se i stišću mišići crijeva. Ovo je uzrok mekanije stolice, proljeva ili boli u trbuhu za vrijeme menstruacije.

Kada se obratiti doktoru?

• Kada ciklus traje duže od 35 dana.
• Kada menstruacija traje duže od sedam dana.
• Ako ste seksualno aktivni a niste dobili mmenstruaciju.
• Ako vam se razdoblje ciklus neprestano mijenja. Možda je posrijedi hormonalni problem.
• Ako je menstruacija preobilna možete postati anemični, što pak vodi umoru i općoj slabosti.
• Ako su menstrualni grčevi neizdrživi i traju duže od nekoliko dana.
(http://ordinacija.vecernji.hr)