More je provod, more su…

Home » More je provod, more su…
Ljubav je. So je. Povjetarac. Sladoled. Kokteli. Lepršave haljinice. Sve one knjige koje niste stigle pročitati. Miris odmora. Opuštanje. Isključenje od briga, obaveza, karijera. Plavo nebo. Pokoji bijeli oblačić. Bose noge. Kosa koja je slana i osušena na vjetru. Koža koja miriše na sreću. More je provod, more su… nastavite niz kako god želite

Piše: Enisa Selmanović-Salkić

Sviđa mi se ova naša klima. Pola godine je zima, tri mjeseca je „hoće/neće kiša“, mjesec je „kiša je“, a onda dugo toplo ljeto – dva mjeseca. I to ne u komadu.

A, kada dođu ta dva mjeseca (ne u komadu), onda ide dugo očekivani ljetni odmor, obično u krajevima gdje ljeto traje malo duže. I gdje ima more. I plaža. I sunce. I vruće je. I izgorjeli smo. I ima jogurta.

 Uživajte u životu

Ja volim more. Zimsko sam dijete, pa bi navodno, trebala biti ljubitelj snijega. Ali, jok! Ne volim ga ni na slici. Ali, more. Ooooo kako volim more. A, znam da i vi volite. O moru maštamo od prvog snijega do prvih zraka malo jačeg sunca. Barem ja to tako.

Ljeto je simbol sunca, vrućine, mora i godišnjeg odmora. Godišnji odmor je simbol priprema za godišnji odmor.

Sjećate se kada sam pisala o pripremama za zimski odmor? E, sad sve isto, samo što je ljeto. I ne nose se skije, nego šlaufi, bazeni, kantice, lopatice, kupaći kostimi, sunčane naočale, kreme za sunčanje i jogurt.

Da ne nagađate dalje otkud moja velika ljubav prema jogurtu – mnogo puta mi je spasio život. Kada zaspim na plaži, dok se Česi mudro povlače u svoje odaje. Pa me probudi miris roštilja. A, to sam u stvari ja – samo reš pečena.

Da, ja sam jedna od onih koje svi primijete kada dođu na plažu. Jer blještim. Od bjeline. I da, nakon mnogo jogurta, ponešto sam i naučila iz ranijih teških iskustava. Ne sve što sam trebala, ali ima vremena. Naučit ću. Valjda.

Uglavnom, pripreme za odmor. Fakat, sve isto kao i zimi – idete odmarati, ništa brinuti o svima samo ne o sebi, ništa ne spavati noćima i pohovati piletinu. Samo puno dobre volje i pravac – more!

Aliiii, jedna je velika razlika između zimskog i ljetnog odmora. Zimi smo obučeni. Ljeti nismo. Mislim, jesmo, ali vrlo oskudno.

Ovdje je pitanje u koju grupu ćete se svrstati: bolje se crveniti sedam dana na plaži, nego godinu gladovati ili godinu gladovati, da bi prošetala plažom kao da je moja.

Pa, ako ste u grupi „crvenit ću se“ – odlično! Uživajte u životu, u ljetu i moru. Niste došli na licitaciju, nego na odmor.

Ako ste u grupi „gladovat ću“ – odlično! Uživajte u životu, u ljetu i moru. Niste došli na licitaciju, nego na odmor.

Ja sam neka grupa između – malo jedem, malo gladujem – ali, ne crvenim se. Samo uživam.

Dakle, u mom svijetu stvari su prilično jednostavne – radi ono što te čini sretnom.

Ako imate dijete/djecu, pa im nosite kompletnu opremu kakve bi se postidili i američki marinci – pa, nosite. Ako vam dođe da komplet opremu nabijete nogom – opet, vaša stvar.

Ako želite da uživate u pustinji, izvan civilizacije, bez signala za mobitel i bez interneta – samo naprijed! Ako želite da ste u resortu s pet zvjezdica i imate najbolje slike na Instagramu – samo naprijed!

Ljeto je, more je, opustite se i uživajte.

Ako želite isplanirati sve do najsitnijih detalja i već u januaru imati sve isplanirano, uplaćeno i rezervirano – bravo za vas, uživajte!

Ako ste kampanjac, pa čekate posljednji trenutak – bravo za vas, uživajte!

Kada se već deklariram, da i ovdje dodam – ja sam kampanjac najgore vrste. Ali, kampanjce sreća prati. A i hrabri smo, volimo i rizikovati. Pa nam je lako izabrati najbolje za sebe, od onoga što ostane.

Čarape i sandale

I kada dođete na more, ako želite hodajte u čarapama i sandalama. Ili bosi. I kupujte suvenire. I školjke. I jedite preskupu ribu. Ili živite na pašteti. I družite se s drugim ljudima. Ili se pravite da ne postoje. To je vaš odmor, zaslužili ste da uživate, a ne da mislite šta će ko reći.

To posebno uvijek treba naglasiti ženama, jer na nas je pao veliki teret da mnogo vodimo računa šta će neko reći. Ali, zašto? Koji je smisao?

Šta ja imam od toga što me svake godine pitaju: „Pa, kako tek sada razmišljaš gdje ćeš“? Ili „Zašto si opet zaspala na plaži?“. Ništa, ama baš ništa. Niti sam naučila planirati, niti sam naučila ne izgorjeti. Šta oni imaju od toga? Nemam pojma. Valjda temu za razgovor. Tužan neki razgovor.

Uglavnom, ljeto je. More je. Vi ste. Vi i vaši dragi ljudi – oni koji vas okrenu, da izgorite ravnomjerno sa svih strana. Ali, vaši i samo vaši.

Ljubav je. So je. Povjetarac. Sladoled. Kokteli. Lepršave haljinice. Sve one knjige koje niste stigle pročitati. Miris odmora. Opuštanje. Isključenje od briga, obaveza, karijera. Plavo nebo. Pokoji bijeli oblačić. Bose noge. Kosa koja je slana i osušena na vjetru. Koža koja miriše na sreću. More je provod, more su…nastavite niz kako god želite.

I šta vas boli briga šta neko misli o tome. Samo uživajte. To je vaše more, vaše ljeto. Zaslužile ste ga. Uživajte!