SARAJEVSKI RESTORAN LIBERTAS Mediteranski biser u njedrima kontinenta

Home » SARAJEVSKI RESTORAN LIBERTAS Mediteranski biser u njedrima kontinenta
Restoran sa neusporedivo najdužom tradicijom u pripremi mediteranskih delicija ne samo u Sarajevu, nego i u cijeloj BiH je, bez dvojbe, legendarni LibertAs. Više od tri decenije stoji na istoj lokaciji, a tri su decenije vrlo ozbiljan i respektabilan period, i za daleko veće brendove

A LibertAs je brend za sebe, ne samo Sarajkama i Sarajlijama, odavno.

Usidren je u Logavinoj ulici, na samom početku te strme, opjevane uličice. Ispred njegovih vrata pogled se spušta na egotične čaršijske ćepeneke, sve do dna Zlatarske. No, čim zakoračite u unutrašnjost restorana, samo jednim korakom prestajete biti dijelom Orijenta i uplovljavate u čisti – Mediteran. Nedavno temeljito obnovljen interijer je podijeljen u dvije skladne cjeline. Prva, ona koju domaćini nazivaju kontinentalnom, je temeljito posvećena miru i diskreciji gosta. Čak i ako je za stolom do vas poveliko društvo, intima u kojoj ćete blagovati je osigurana bogatim zelenim zidovima koji su, otkriva nam Mirsad Elezović, menadžer kuće i njen spiritus movens, uvezeni čak iz Holandije. Tek tamo su, tvrdi Mirsad, pronašli dovoljno bogatu floru kojom su odijeljeni stolovi.

Kontinentalna je cjelina spojena s onom mediteranskom koridorom: odlično iskorištenim prostorom s akvarijumom i jednim kuriozitetom na ovdašnjoj gastronomskoj sceni: vlastitim, posebno dizajniranim ormarom za dozrijevanje mesa.

Ulazak u mediteranski dio je zbilja spektakularan: otvoreni, bijeli i svježi prostor je oplemenjen pravim stablima citrusa i maslina, dopremljenim posebno za LibertAs iz priobalja. Upečatljiv detalj je kamin dizajniran u obliku hobotnice, diskretno smješten iza zida od prozirnog stakla, prostoru daje poseban šarm. Pažljivom oku neće promaći ni freske na zidovima. «Renovirajući prostor naš je dizajner, posve slučajno, tokom radova otkrio zidne intarzije i freske, koje su tu valjda još iz austrougarskog doba, ali su bile sakrivene naslagama boje na zidovima», prepričava nam zgode Mirsad. «Smjesta smo i bez puno razmišljanja prvobitni plan prilagodili tom otkriću, i izmijenili dizajnerski plan tako da sačuvamo intarzije», pojašnjava. Vješto uklopljene, upravo one prostoru koji je «kabriolet», sa potpuno otvorenim krovom, zajedno sa vidljivim kamenim podzidom iza staklene stijenke, još jednim «otkrićem» arhitekata, mediteransku salu čine malim dizajnerskim čudom.

Na stranu gotovo umjetničkog interijera, ipak posebnost LibertAsa leži u čarobnoj kuhinji. Nakon što isprobate neki od morskih specijaliteta koji će vam biti posluženi, očekivali biste da iz kuhinje izađe prevejani kuhar, sredovječni Dalmatinac ili, u najmanju ruku, njegova nona. Nemalo ćete se iznenaditi, a mi zacijelo jesmo, kada se na kuhinjskim vratima pojavio mladi Husejn Duraković, rezidentni Chef kuće. U ranim tridesetim, Huso je već godinama dio stalne posade LibertAsa. Iznimno talentovan mladi Chef s lakoćom priprema delicije kojih se ne bi postidjeli ni restorani sa Michelinovim zvjezdicama. «Vrlo često imamo i gostujuće kuhare na posebnim slow food večerama, renomirane Chefove iz regiona – od Istre do juga Srbije – i od svakog od njih sam uzimao najbolje kulinarske trikove», smijući se kaže Huso. Ova tvrdnja postaje stvarna kada se na tanjiru ispred vas nađe primjerice sabljarka pripravljena na plamenu vinovog lozja, ili prava pravcata dalmatinska rožata, koja kao da je tek izašla iz pećnice dalmatinske none. Gastronomski raj, kažu znalci, ponudu zaokružuje pažljivo osmišljenom vinskom kartom na kojoj su pomno birane vinske etikete, crème de la crème evropske vinarske scene. Nedavnim partnerstvom sa najvećim i najpoznatijim vinskim festivalom u BiH, Sarajevo Wine Weekendom, LibertAsova je karta dodatno proširena i raritetnim vinima zvijezda ove plemenite vještine, poput linije Opoka Slovenca Marjana Simčiča, nedavno proglašenog najboljom od na listi odabranih pedeset svjetskih vinarija čuvenog Luke Đardinija. Vino kuće je, također, kuriozitet: rijetko gdje će vam kao kućno vino biti poslužena vrhunska etiketa, a ovdje je to pažljivo birana Zlatna selekcija, koju ekskluzivno za LibertAs pravi Radovan Vukoje, perjanica hercegovačke vinske scene i naš najnagrađivaniji vinar.

Opraštamo se od sjajne LibertAs posade ne bez žaljenja, ali sa čvrstim uvjerenjem da je ovaj mediteranski biser u njedrima kontinenta mjesto na koje ćemo se, u to nema sumnje, uvijek nanovo i sa istom radošću vraćati.