Evo kako briljirati na razgovoru za posao?

Home » Evo kako briljirati na razgovoru za posao?

Kako se pripremiti za intervju s novim poslodavcem? Šta je sve potrebno kako biste pozitivno iznenadili mogućeg šefa?

Vjerujemo da ne postoji čovjek koji dolazi na razgovor za posao potpuno opušten, relaksiran i spreman na dobru zabavu. Svima nam to predstavlja svojevrsan stres i ne možemo se riješiti napetosti, neugodnosti ili straha.

Ipak, postoje načini i smjernice pomoću kojih možemo nelagodu pretvoriti u zanimljivi izazov.

PRIPREMA

Pod dobrom pripremom smatra se detaljno proučavanje mjesta na kojem želite dobiti posao. Uz današnji način života gdje su informacija zaista vrlo dostupne, možete krenuti s istraživanjem na internetu i pogledati čime se sve kompanija koja vas zanima bavi. Korporativne stranice dobar su izvor za vašu pripremu, ali i svi članci iz medija iz kojih možete otkriti puno više iz neke druge perspektive. Uzmite vremena, zapišite sve što mislite da je važno i na razgovoru za posao pokažite da znate nešto više o strategijama i ciljevima same kompanije. Također, obavezno sa sobom ponesite biografiju i molbu za zaposlenje u printanom obliku u slučaju da to bude potrebno, kao i neki drugi dokument koji bi vaš potencijalni poslodavac mogao tražiti od vas.

GOVOR TIJELA
Dodirivanje kose, nosa, češkanje po glavi i licu vašem će sagovorniku otkriti da ste previše nervozni i da se ne osjećate dobro. Kontrolirajte svoje pokrete koliko je god to moguće. Ne udaljavajte se previše od sagovornika jer će to odati važu pretjeranu nelagodu, kao i činjenicu da se ne osjećate dobro i da se želite udaljiti od njega. Niko neće željeti zaposliti osobu koja se čini kao da želi pobjeći. Trebate izgledati sigurno, pouzdano i susretljivo, a to ćete postići sigurnim, mirnim pokretima ruku i nogu, gledanjem sagovornika u oči i laganim osmjehivanjem koje će drugima odati dojam da se osjećate ugodno.

PROFESIONALNOST
Profesionalnost možete iskazati na bezbroj načina. Najvažniji od njih su da sagovornika pažljivo slušate, gledate u oči i postavljate smislena i pametna pitanja koja se nadovezuju na tok i prirodu samog razgovora. U profesionalnost se ubraja i način vašeg odijevanja. Pripazite da to bude u skladu s mjestom za koje se prijavljujete, a s hlačama na crtu, košuljom ili pencil suknjom zasigurno nećete pogriješiti.

SAMOUVJERENOST I ZNANJE
Ako mislite da je znanje najvažnija stavka, varate se. Važna je jer vam je potrebna za posao za koji se prijavljujete, no na razgovoru za posao, potencijalni poslodavac će kod vas tražiti i gledati prvenstveno na samouvjerenost, snalažljivost i osobnost kako bi vidio odgovarate li kao osoba profilu tvrtke i/ili tima u kojem ćete se možda naći.

OSMIJEH I ENTUZIJAZAM
Osmijeh je znak iskrenosti, susretljivosti i pozitivnosti. Ako na razgovor za potencijalni posao dođete namrgođeni, ukočeni i zabrinuti, vjerujte, to je prvo što će vaš sugovornik na vama primijetiti. Dobar dojam, osim vedrinom, možete ostaviti i zainteresiranošću za problematiku tvrte i radnog mjesta za koje se kandidirate, te tako da pokažete kako vas zanima dodatno usavršavanje i rad na sebi. (zena.ba)