Kako plivanje utječe na vaše tijelo?

Home » Kako plivanje utječe na vaše tijelo?
Bez obzira volite li plivati ili vam je plivanje isključivo asocijacija na opuštajuće ljetne dane uz more, činjenica je da plivanje ima specijalni učinak na ljudsko tijelo i da mnogi kineziolozi i sportaši preporučuju plivanje što je više moguće, pa čak i tokom zime u bazenu

Zašto je to tačno tako pogledajte u nastavku.

OSNAŽUJE GOTOVO SVE MIŠIĆNE SKUPINE

Plivanje je jedan od sportova koji uključuje i aktivira gotovo sve mišićne skupine. Ono osnažuje većinu mišića na tijelu, pa tako djeluje na ruke, ramena, leđa, prsa i noge, poboljšava rad zglobova, jača kardiovaskularni sistem, a ne opterećuje kralježnicu i zglobove.

OPUŠTAJUĆI UČINAK

Plivanje ima i opuštajući učinak na cjelokupni organizam. Preporučuje se plivati oko 30 minuta na dan za potpuni „tretman opuštanja“, te to ponoviti do 3 putasedmično. Pokušajte i vidjet ćete kako ćete se osjećati bolje, razina stresa

SAGORIJEVA KALORIJE

Uz sve te nabrojene blagodati, plivanje i oblikuje cijelo tijelo i omogućuje nam da skinemo višak kilograma i uklonimo masne naslage, odnosno celulit. Plivanjem u jednom satu možemo sagorijeti 500 do 700 kalorija.

UČINAK NA KARDIOVASKULARNI SISTEM

s obzirom na to da voda potiče bolju prokrvljenost mišića, posebno ako je toplija, plivanjem ćete osnažiti i srčani mišić i ojačati prsni koš. Tako ćete produbiti disanje i omogućiti vašem tijelu opskrbu većom količinom kisika, kao i omogućiti stabilizaciju krvnog tlaka.

BOLJA KONDICIJA

Redovim plivanjem se postiže bolja kondicija i potiče mršavljenje.

JEDNAKO DOBRO ZA SVE

Zbog veoma male mogućnosti ozljeda, plivanje se smatra savršenim sportom za trudnice, osobe koje imaju problema s bolovima u zglobovima, kralježnici, sportašima koji su pretrpili ozlijede, te osobama koje imaju problema s koordinacijom pokreta. (zena.ba)