“Banjaluka” koja krasi cijeli svijet

Home » “Banjaluka” koja krasi cijeli svijet
Priča o autentičnoj sorti tulipana koji je napravljen u gradu na Vrbasu počela je davne 1974. godine. Nažalost, priča o jedinstvenom crveno-žutom cvijetu koji je nosio ime po jednom od najljepših bh. gradova, uvela je u devedesetim. Ove godine tulipan „Banjaluka“, koji se može naći na svakom kontinentu, konačno se vratio da krasi i svoj grad

Piše: Minja Šuković

Svojevremeno je putopisac Evlija Čelebija o gradu na Vrbasu zapisao da je Banjalučka baklava takva da joj nema ravne na nastanjenom dijelu zemlje. Trešnje su toliko slatke, sočne i ukusne da takvih nema u Turskoj, Arabiji ni Persiji, a odnedavno možemo dodati i da joj parkove krasi sorta tulipana od koje svima u svijetu zastaje dah.

Svijet mijenja svijet

Ako mislite da cvijet ne može da mijenja svijet, razmislite još jednom. Historija tulipana utkana je u historiju Evroazije i to na vrlo čudne načine, pošto su ovaj cvijet vječito pratili obožavanje, pohlepa, zavist, prvi ekonomski mjehur za koji znamo, čudni zakoni, ekskluzivitet, smrt, život, bogatstvo, siromaštvo, krađe, propast i blagostanje. A priča o autentičnoj sorti banjalučkog tulipana počela je davne 1974. godine kada je tim banjalučkog “Cvjećara”, pod rukovodstvom Petra Đurića, napravio ovaj tulipan za jednu holandsku firmu.

Napravljen je ukrštanjem dvije boje sorte Apeldorn, crvene i žute. Nakon toga cvijet je uzgajan u Holandiji za evropsko i svjetsko tržište, te je tako ostalo do danas. Ovu vrstu možete naći na svakom kontinentu od Amerike do Kine.

Đurić je još kao momak živio u Holandiji, gdje je radio kod dva poznata poizvođača cvijeća. Tamo je savladao holandski jezik i ispekao zanat, potom se vratio u grad na Vrbasu i osnovao preduzeće “Cvjećar” koje se bavilo proizvodnjom cvijeća.

Tadašnja firma se prostirala na površini od pet hektara na području Trna i tu je zasnovana velika proizvodnja svih tulipana, gdje je između ostalog bila uspostavljena i proizvodnja tulipana sorte Banjaluka.

Autohtona forma koja je dobila ime po gradu na Vrbasu proizvođena je šest godina, ali je jedna poplava odnijela sve.

Strahovito nevrijeme koje je pogodilo ovaj grad donijelo je obilne kiše koje su u treptaju oka odnijele cijele plantaže tada zasađene “Banjaluke”. Posao je nakon toga stao, a ubrzo je došao i rat, te je ovakav vid proizvodnje ugašen.

Jelena Đukić, kćerka Petra Đurića, ispričala je priču o nastanku čuvenog tulipana na kome se nestvarno prelivaju crvena i žuta boja.

 Izložbe cvijeća

 – Moj otac pored toga što je bio tehnički direktor “Cvjećara” bio je i glavni organizator nekadašnjih izložbi cvijeća u Banjaluci po čemu je ovaj grad i bilo poznat –  prisjeća se Jelena.

Prema njenim riječima izložbe cvijeća održavale su se od 1978. godine, pa sve do 1991. godine kada je bila organizirana posljednja izložba. Upravo ta izložba je izazvala toliku popularnost da je stekla čak međunarodni karakter.

Tulipan ‛Banjaluka’ stvoren je još davne 1974. godine, a ja sam za njega saznala tek 2000. godine. Tada sam pisala Muzeju tulipana u Amsterdamu i oni su mi rekli da je tulipan ‛Banjaluka’ dobio ime po našem lijepom gradu, a nastao je iz sorti Apeldorn, crvene i žute. Ove dvije sorte su se te davne godine proizvodile u Trnu na poljima tulipana, gdje je ujedno bila i selekcija lukovica koja se slala u Holandiju – ispričala je Jelena.

A prema njenim saznanjima upravo u Holandiji postoje nepregledne plantaže predivno crveno-žute “Banjaluke”. Zanimljivo je  da njen otac za života nije znao da je ovaj tulipan široko rasprostranjen u svijetu.

Banjalučki tulipan ima svoju karakterističnu boju, ali kao i svi ostali tulipani i ovaj je namijenjen za vanjsku proizvodnju. Visine je 30 do 35 centimetara s cvijetom, i nije namijenjen za rezanje odnosno i pravljenje cvjetnih aranžmana, već za vanjsku dekorativnu formu.

Starije generacije Banjalučana pamte nekadašnje izložbe cvijeća koje su okupljale proizvođače i goste iz cijele Evrope. Nepregledni štandovi predivnih boja i cvijeće od kojeg svakom zastaje dah ove godine su se vratile u Grad na Vrbasu.

Izložbe su došle zajedno sa tulipanom “Banjaluka” koji je nakon nekoliko decenija napokon nikao u centru svog grada, te njegova impozantna crveno-žuta boja krasi park Petar Kočić.

Banjaluka je grad kojeg jedni kude, drugi hvale, treći mu pišu pjesme, no činjenica je da nikog ne ostavlja ravnodušnim, sada će još više moći istaći svoje zelenilo i ljepotu parkova kad u istim zablista pokoja “Banjaluka”.

 Zanimljivosti o tulipanima

*Postoji više od 150 vrsta tulipana s više od tri hiljade različitih sorti.

*Cvjetni pupoljci tulipana poznati su i po tome što su gotovo savršeno simetrični.

*Većina tulipana na svojoj stabljici ima samo jedan cvijet, ali postoje i sorte koje mogu imati i do četiri cvijeta na jednoj stabljici.

*Tulipani su dio porodice ljiljana.

*Oni cvjetaju samo tri do sedam dana tokom proljeća.

*Možete ih naći u gotovo svim nijansama.

*Različite boje tulipana imaju i različita značenja. Crveni simboliziraju iskrenu ljubav, a ljubičasti lojalnost i privrženost, dok bijeli znači: “Žao mi je”.

*Tulipani su porijeklom iz centralne Azije, ali nisu bili tako popularni sve dok nisu stigli do Holandije.

*Holandija godišnje izveze više od tri milijarde tulipana.

*Tulipan je dobio ime po persijskoj riječi DUBLEND ili turskoj TULIPANT, što znači “omot na glavi”, “turban” zbog karakterističnog oblika cvijeta