Ništa kontra Splita

Home » Ništa kontra Splita

Rekla bih da je Split dovoljno veliki i ujedno dovoljno mali, da u njemu možete potpuno uživati i mimo sezone kupanja i sunčanja, pa čak i ako je vaš boravak tamo zaista kratak, kao što je bio moj. To može biti na način da počastite svoja čula njegovom prelijepom arhitekturom i dalmatinskim delicijama ili pak da vrijeme provedete u pokretu, tako što ćete šetati, planinariti ili voziti biciklo na Marjanu – brdu, koji je simbol ovog grada

Piše: Iza Razija Mešević

Nakon što se zima u Sarajevu odlučila za “produženi boravak”, za mene se podrazumijevalo da ću iskoristiti prvu priliku da napokon malo popunim zalihe vitamina D. Drugim riječima, čim su mi to poslovne obaveze dopustile, zaputila sam se u pravcu juga. Obično je moja prva destinacija na Jadranu gotovo svake godine Dubrovnik, no ovaj put sam se odlučila za nešto drugo. Split. I to iz više razloga. Moram reći da najviše zbog toga, što ga nisam posjetila godinama, a na moje prethodne, lijepe uspomene iz ovog bisera Dalmacije je bacio sjenku automobilski udes, koji sam prije par godina doživjela na Jadranskoj magistrali i koji me je prinudno doveo u ovaj grad. Tačnije  rečeno, na trodnevni boravak u splitsku bolnicu, s čijeg sam prozora u daljini mogla da vidim more. Tu mentalnu sliku sam čvrsto odlučila da zamijenim onom prelijepe splitske rive i zato sam se prvi aprilski vikend zaputila u grad sv. Duje.

Rekla bih da je Split dovoljno veliki i ujedno dovoljno mali, da u njemu možete potpuno uživati i mimo sezone kupanja i sunčanja, pa čak i ako je vaš boravak tamo zaista kratak, kao što je bio moj. To može biti na način da počastite svoja čula njegovom prelijepom arhitekturom i dalmatinskim delicijama ili pak da vrijeme provedete u pokretu, tako što ćete šetati, planinariti ili voziti biciklo na Marjanu – brdu, koji je simbol ovog grada. A kada stignu još topliji mjeseci, tu ćete naći i mnoštvo krasnih plaža.

Ja sam se ovaj put odlučila za jedan vrlo “lijeni i neambiciozni” program obilaska grada, koji bih i vama predložila, ukoliko na raspolaganju imate samo 48 sati. Red sunca, red kulture i red gastronomije. Ovo je bio moj plan kretanja. Možda se i vama svidi.

1. Splitska riva/red sunca

Dovoljan razlog da dođete u Split je njegovo glavno gradsko šetalište uz more – čuvena splitska riva, koja je potpuno obnovljena 2007. godine. Kupite sladoled i sjednite na jednu od klupa s pogledom na Jadran ili se udobno smjestite u nekom od kafića, restorana ili barova i s aperitivom u ruci dočekajte veličanstveni zalazak sunca. Mislim da će samo taj prizor biti dovoljan, da vaš vikend u Splitu ostane u trajnom sjećanju. Naravno, usput prošetajte i do Prokurative, odnosno Trga republike, koji će vam zaustaviti dah svojom neorenesansnom arhitekturom. Ukoliko budete imali sreće, možda se na trgu bude održavao i neki pozorišni ili muzički nastup, budući da on predstavlja idealnu kulisu za takve događaje.

2. Dioklecijanova palača/red kulture

 

Kako doći u Split a ne posjetiti Dioklecijanovu palaču? To bi bilo slično, kao da odete u Rim i izostavite Koloseum. Ovo prekrasno i izuzetno očuvano historijsko zdanje se nalazi u historijskog jezgri grada i nalazi se na listi zaštićene kulturne baštine UNESCO-a još od 1979. godine. Predlažem da obilazak započnete od impresivnog kipa Grugura Ninskog, čiji je autor Ivan Meštrović i koji se nalazi samo par koraka od tzv. “Zlatnih vrata” (porta aurea), koja su ranije bila glavni ulaz u Dioklecijanovu palaču. Legenda kaže, da ako protrljate Grgurov palac i nešto zaželite, ta želja će vam se i ostvariti. Ja uvijek kažem – zašto ne pokušati. Mnogi već jesu i zato je i palac potpuno izlizan.

Palaču je oko 300. godine izgradio rimski car Dioklecijan i u njenom okviru predlažem da obiđete čuveni Peristil – glavni trg carskog kompleksa – zatim katedralu Sv. Dujma, te Jupiterov hram. Jupiter je inače bio glavno božanstvo starih Rimljana, tako da vas ovaj detalj ne iznenadi. Ono što bi vas sigurno moglo iznenaditi, je skulptura egipatske sfinge, koju ćete vidjeti na zapadnom ulazu u katedralu. Naime, Dioklecijan se kao i faraoni smatrao božanskim vladarom, pa je od Egipćana preuzeo ovaj element, koji je postavljen na ulaz u njegov mauzolej, koji se ranije nalazio na mjestu katedrale.

 3. Odmah iza i Zlatna ribica/red gastronomije

Kakav bi to bio odmor, bez obzira na njegovu dužinu, a da se ne istraže i gastronomski kutci jednog grada. Naravno, Split ima u tom domenu da pruži mnogo više od onoga što ću vam predložiti, ali moje sugestije dolaze ravno iz mjesta gdje mi se krije “alternativno srce” – iz stomaka. Iako je temperatura bila oko 20 stepeni i sladoled je svakako bio na dnevnom redu, moja filozofija je, da ne postoji sezona za toplu čokoladu. Ona jednostavno traje cijelu godinu. Zato sam se i zaputila na jednu od najboljih lokacija za potpunu čokoladnu dekadenciju, a to je preslatki cafe „Odmah iza“ (Poljana Tina Ujevića 7). Odmah me osvojio šarmantnim detaljima, a kada su mi servirali moj napitak s Oreo keksićima i sljezovim kolačićima, znala sam da ću se vratiti na to mjesto.

Što se tiče ručka, šteta je doći u Dalmaciju i jesti pizzu ili salatu, kada vam riba gotovo sama skače na tanjir. Ja sam u svakom primorskom gradu veliki ljubitelj nepretencioznih restorančića, koji se kriju oko ribljih tržnica i tako sam u Splitu nabasala i na Zlatnu ribicu (Kraj Svete Marije 8). Skromno, nepretenciozno i svježe s dozom ljubavi. Predlažem da prilikom ulaska i ne gledate jelovnik već da pitate: “Šta imate danas?” i na tanjiru će vam se pojaviti današnji “ulov”. Ja sam uživala u sitnoj ribi i domaćem kruhu kao rijetko do tada. Pun pogodak. Lokalno i autentično.

Šta reći za kraj osim citirati Dinu Dvornika: “Ništa kontra Splita”. Hvala Splite na novim, lijepim uspomenama.