Deseti dani Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka: Na simpozij o karcinomu dojke dolaze vrhunski onkološki hirurzi

Home » Deseti dani Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka: Na simpozij o karcinomu dojke dolaze vrhunski onkološki hirurzi
Deseti dani Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS), koji će biti održani na Jahorini od 21. do 24. juna, posebnu pažnju će posvetiti medicinskim naukama, koji će obuhvatiti širok spektar poput hirurgije, pedijatrije, porodične medicine, onkologije, neurohirurgije, kardiovaskularne hirurgije, plastične hirurgije…

Tako je simpozij o karcinomu dojke, koji će voditi ugledni onkološki hirurg i svjetski poznati specijalista za karcinom dojke dr Lejla Hadžikadić Gušić, zainteresirao medicinsku stručnu javnost u BiH. Ova uspješna doktorica, koja od 1990. godine živi i radi u Americi, specijalizirala je za karcinome dojke na University of Pittsburgh Medical Center, a trenutno radi kao direktor programa za mlade žene sa karcinomom dojke i associate program direktor fellowship programa za karcinome dojke za Levine Cancer Institute i Carolinas Health Care System u Šarloti.

Na simpozijum karcinoma dojke dolaze vrhunski stručnjaci, doktori iz onkološke hirurgije, plastične hirurgije, onkologije i radiation onkologije, te doktori opšte prakse. Posebno se radujem dolasku doktorice Hadley Sharp iz Levine Cancer Institute, koja je radiation onkolog i koja će predavati o najnovijim tehnologijama zračenja kao i kliničkim istraživanjima u vezi njene struke. Također ćemo imati reprezentante iz kompanije Avon.  Cilj nam je da otvorimo kanale diskusije i potaknemo međusobnu saradnju kako bismo još više usavršili dijagnostiku i liječenje karcinoma dojke u Bosni i Hercegovini“, kazala je dr Lejla Hadžikadić Gušić.

Kompanija Avon od 1992.  godine globalno učestvuje u podizanju svijesti o karcinomu dojke. Tokom 15 godina, koliko Avon posluje u Bosni i Hercegovini, ova kompanija je uradila niz projekata koji je imao za cilj upravo dizanje svijesti o ovom problemu, ali i rješenje postojećih problema u lokalnim zajednicama, poput donacija medicinske opreme, podrške udruženjima oboljelih od karcinoma dojke.

I dalje ćemo ići u tom pravcu, a ovim putem želim zahvaliti svima koji su dali svoju podršku našim projektima kroz naručivanje posebnih proizvoda s rozom vrpcom iz Avon ponude, te pozvati širu javnost da glasno govore o ovom problemu, jer tako svi zajedno možemo učiniti da se bolne statistike promjene”, kazala je Šejla Korjenić, PR specijalist kompanije Avon.

BHAAAS već deset godina organizuje konferencije s ciljem spajanja naučnika i eksperta iz bh. dijaspore sa kolegama iz matične države. BHAAAS na Dane dovodi vrhunske stručnjake bh. porijekla koji rade na prestižnim institucijama u Americi, Kanadi i šire, te im pružaju priliku da svoje znanje i stručnost podjele sa kolegama i studentima u BiH.  Dani BHAAAS su se razvili u renomiranu konferenciju na kojoj stotine učesnika pohađa predavanja na desetine paralelnih sesija. Ove godine očekuje se dolazak preko hiljadu sudionika, uključujući 300 predavača u dvadeset sedam simpozija iz medicine i tehničkih, prirodnih, društvenih i humanističkih nauka.

INFO

BHAAAS:

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) je neprofitna i nepolitička američka organizacija koja okuplja visoko etablirane stručnjake s najuglednijih američkih obrazovnih institucija i kompanija, a koja broji oko 230 redovnih, dopisnih ili počasnih članova. Ovo je međunarodna afirmirana institucija, čija je misija širenje i razvoj nauke i umjetnosti, slobodno dijeljenje ideja među bh. dijasporom, te povezivanje I saradnja sa bh. naučnicima I umjetnicima u svrhu izgradnje mostova sa domovinom. BHAAAS je, osnovana je 2007. godine u Sjevernoj Americi čiji su članovi istaknuti doktori nauka i istraživači, profesionalci u različitim oblastima i umjetnici bh. porijekla koji žive, uglavnom, u Sjevernoj Americi (Kanadi i SAD), ali i u Zapadnoj Evropi. Prema članstvu, BHAAAS i aktivnostima, jedna od najvećih i najznačajnijih organizacija akademske dijaspore Bosne i Hercegovine.

Dani BHAAAS:

BHAAAS posljednjih deset godina organizuje konferenciju pod nazivom “Dani BHAAAS”, koja se svake godine održava u drugoj lokaciji u BiH, s ciljem spajanja naučnika i eksperta iz bh. dijaspore sa kolegama iz BiH.  BHAAAS na Dane dovodi vrhunske stručnjake bh. porijekla koji rade na prestižnim institucijama u Americi, Kanadi i šire, te im pružaju priliku da svoje znanje i stručnost podjele sa kolegama i studentima u BiH.  Dani BHAAAS su se kroz godine razvili u renomiranu konferenciju na kojoj stotine učesnika pohađa predavanja na desetine paralelnih sesija. Format konferencije potiče interakciju između učesnika i promoviše mogućnost umrežavanja i kolaboracije.

  1. Dani BHAAAS:

Deseti Dani BHAAAS ove se godine održavaju od 21. do 24. juna u hotelu Termag na Jahorini.  Očekuje se da će ovo biti jedan od najvećih naučnih skupova na Balkanu koji će privući preko hiljadu sudionika, uključujući stotine predavača u dvadeset sedam simpozija iz medicine i tehničkih, prirodnih, društvenih i humanističkih nauka.  Bogat kulturni sadržaj će pratiti naučni program koji uključuje izložbu Safeta Zeca, koncert sarajevske filharmonije i izložbu “Sjećanje na kamen” organizovane u saradnji BHAAAS-a i Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Uz mnoge stručnjake iz Amerike i Evrope koji su potvrdili dolazak, 10. Dani BHAAAS-a će privući veliki broj doktora, profesionalaca, akademskih radnika i umjetnika iz Bosne i Hercegovine.