Decenijski uspjeh Univerziteta SSST

Home » Decenijski uspjeh Univerziteta SSST
Nedavno je objavljena vijest da je Univerzitet Sarajevo School of Science and Technology rangiran među top 600 Univerziteta u svijetu i najbolje rangiran Univerzitet jugoistočne Evrope na QS World University Ranking listi za predstojeću 2019. godinu. Sarajevo School of Science and Technology nalazi se na 571. mjestu, dok su na 651. mjestu Univerzitet u Ljubljani, a Univerzitet u Zagrebu i Beogradu na 801.mjestu

QS (Quacquarelli Symonds) je vodeća kompanija iz oblasti globalnog visokog obrazovanja sa više  od 250 uposlenika koji govore  više od 25 jezika na 5 kontinenata. QS je najpoznatiji po objavljivanju QS World University Rankings liste – kao jedne od najprestižnijih svijetskih lista za rangiranje u svijetu. Prema nedavno objavljenom članku The Guardian-a QS je jedini internacionalni ranking koji posjeduje International Ranking Expert Group (IREG) odobrenje, a QS ranking predstavalja jednu od top tri najpopularnije svijetske rang liste za Univerzitete u svijetu, zajedno sa Academic Ranking of World Universities i Times Higher Education World University Ranking.

QS ranking metodologija se sastoji od jakih indikatora I mjerenja kao što su Akademska reputacija (40%), Reputacija kod poslodovaca (10%), odnos broja profesora I studenata (20%), citati po profesoru (20%), broj stranih profesora (5%) te broj stranih studenata (5%).

Za ovogodišnje rangiranje koristilo se preko 1,2 miliona odgovora akademskog osobolja, te blizu 200.000 nominacija poslodavaca. Također, u QS-u su evaluirali 4,763 institucije iz 151 zemlje svijeta kroz istraživanje, ankete I analizu baze podataka.