Aida Karamović: Lijepa koža uvijek je u modi

Home » Aida Karamović: Lijepa koža uvijek je u modi

Mlada, vrijedna i uspješna. Već na samom početku ćemo ova tri epiteta pripisati djevojci iz Kaknja s neobičnim znanjem. Naime, Aida ne samo da dobro poznaje moći prirodnih sastojaka, nego zna i kako ih spojiti, da daju savršen rezultat za vašu kožu i kosu. Oduvijek je gajila veliku ljubav prema kozmetici. Njeni prirodni kozmetički proizvodi naziva ”Le&La by Aida Karamović” vrtoglavom su brzinom postali poznati među bh. damama. Aida Karamović jedna je od onih koji su odlučili započeti vlastiti biznis i ne čekati da im neko „ponudi“ posao nego sami osmisliti način zarade

Piše: Ilma Jakubović

Naša sagovornica izrađuje potpuno prirodnu kozmetiku, a ovim poslom počela se baviti sasvim slučajno. Kao srednjoškolku, pubertet je nije štedio te je sama počela izrađivati proizvode za njegu lica i kose. Recepti su uglavnom bili od mame, nane i tetke. Znajući njenu ljubav prema prirodnoj kozmetici, kao rođendanski poklon dobila je plaćeni seminar/radionicu o izradi prirodne kozmetike. U tom eksperimentiranju s prirodnim sastojcima napravila je masku za lice koja je trebala da očisti lice od nečistoće, suzi pore, smanji izlučivanje sebuma i ujednači ten.

Ljubav kao pokretač

  • Nakon te radionice, ljubav prema izradi prirodne kozmetike postala je jača, te sam nakon toga počela sebi intenzivnije praviti preparate za njegu lica. U to vrijeme još nisam imala u planu da taj hobi jednog dana postane ozbiljan biznis kao što je sada, samo sam imala za cilj da te preparate pravim za sebe – iskreno će Aida, koja živi i radi u Kaknju.

Napravila je profil na Facebooku i podijelila slike kao dokaz da maska zaista djeluje. Nakon prvih zadovoljnih kupaca, glas se proširio, slike su počele da se dijele po raznim forumima, grupama te su uskoro počeli pristizati i pozivi za gostovanja u TV emisijama, pozivi od strane portala i novina, a njena želja da bude sve bolja rasla je iz dana u dan. Proizvode promovira putem stranice na Facebooku ”Prirodna kozmetika „Le&La“ by Aida Karamović”, koja do sada ima 17.337 pratilaca, ali ističe da su joj je najveća promocija zadovoljni klijenti. Njeni proizvodi stigli su do Floride, Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Crne Gore itd.

  • Smatram da je ljubav prema onome što radite bitnija od same edukacije. Ako vi posjećujete razne radionice, seminare, a pritom nemate istinsku želju da to sve naučite, nego se vodite nečim drugim, tj. ako je cilj novac, onda ni ta edukacija ništa ne znači. Koliko god to nekome zvučalo filmski, ljubav je stvarno najbitnija. Nije isto poznavati kožu i njene potrebe i znati napraviti, recimo, kremu. Ako vi napravite kremu i ta krema ne odgovara određenom tipu kože, šta vi imate od toga – kaže nasmijana 30-godišnjakinja.

Aidin biznis krenuo je iz hobija i za cilj nije imao ništa više do druženja i pisanja o tome kako pravilno njegovati kožu. Nakon skoro četiri godine rada ističe da je najteže klijentu objasniti da niti jedna maska, krema, niti bilo šta, neće trajno ukloniti problem. Kaže da nakon što se određenim preparatima postigne neki rezultat te se njega lica zapostavi, problem (nečistoća, proširene pore, akne) se vraća.

Preporuke za ljeto

Pitali smo mladu poduzetnicu koje sastojke koristi u svojoj izradi prirodne kozmetike, te koji se sve proizvodi mogu naći u njenoj ponudi.

  • Koristim 100% nerafinirane maslace (za koje imam certifikat), hladno presana ulja, u biti koristim sve što se može doslovno pojesti. Moji proizvodi ne sadrže nikakvu hemiju. U ponudi imam preparate za njegu cijelog tijela. Maske i ulja za kosu, šampone, balzame, kreme i maske za lice, sapune, pilinge za tijelo te mirisna ulja – iskrena je Aida.

Ljeto nam je sve bliže, a s njim i topli, sparni dani. Pitali smo vrijednu kozmetičarku koje proizvode preporučuje damama za takav period godine.

  • Što se tiče njege lica tokom ljetnih dana, veoma je bitno ne koristiti teške pudere, iz upotrebe izbaciti vlažne maramice, izbjegavati kreme i maske koje sadrže med i pčelinji vosak. Treba pustiti kožu da diše. Preporuka je uvijek u torbici imati aloe vera tonik koji možete u toku dana više puta nanijeti na lice te ga tako osvježiti i očistiti. Krema s uljem lješnjaka i aloe vera krema su dvije kreme koje bih izdvojila kao najpogodnije za korištenje tokom ljetnih dana – savjetuje Aida.

Za kraj, Aida poručuje da je kvalitet ono što opstaje i što se prepozna te da ne dopuštate da vas drugi obeshrabre, da se držite svog cilja čak i onda kada ne ide baš po planu.