Orhideja Junuzović: Strpljenje nas treba voditi kroz život i posao

Home » Orhideja Junuzović: Strpljenje nas treba voditi kroz život i posao
Izvršna direktorica za ekonomsko-finansijske poslove u kompaniji BH Telecom s nama je podijelila svoju priču. Zavirili smo u njenu svakodnevicu, te usvojili brojne savjete koje je ova inspirativna dama podijelila s nama. Prisjetili smo se i njenog prvog zarađenog novca, te smo saznali šta je to sebi zacrtala u 2018. godini

Razgovarala: Indira Delić; Foto: Edvin Kalić

Orhideja Junuzović, izvršna je direktorica za ekonomsko-finansijske poslove u kompaniji BH Telecom. Ova uspješna poslovna dama tvrdi da se predan rad i upornost, uvijek, isplate, a kod uposlenika najviše cijeni odgovornost prema poslu koji obavljaju.

Od početka svog radnog vijeka, dok je još radila u Famosu, ima ritual da veoma rano dolazi na posao. U to vrijeme, dok ne počne uobičajena gužva završi poslove za koje joj treba izuzetna koncentracija i mir.

– U osam sati, svakoga dana, imam radni sastanak sa svojim prvim saradnicima gdje pravimo plan za tekući dan, te rezimiramo prethodni i to je uvijek lijep dio dana, s obzirom na to da se dobro razumijemo i diskutiramo i teške teme uz dobro raspoloženje. Ostatak radnog dana je dinamičan. I uvijek ostane nešto što se u popodnevnim ili večernjim satima završi kod kuće. Poslije podne su standardne kućne obaveze i povremena druženja s djecom i prijateljima.

Koje znanje i vještine najviše cijenite kod zaposlenika?

– Najviše cijenim odgovornost prema poslu koji obavljaju.

Koje bi sposobnosti, prema vašem mišljenju, današnji mladi zaposlenici trebali posebno razvijati, čak i prije nego se zaposle? Koliku odgovornost u tome ima obrazovni sistem?

– Mladima je danas sve na dohvat ruke i samo su potrebni želja i umjerena ambicija, kako bi bili dobri u svom poslu.

 Koliko je važno u životu da se radi posao koji se voli?

– Važno je, ali nemaju svi sreću da radi posao koji vole. Danas su sretni oni koji imaju posao, a svaki posao se može zavoljeti ako se priđe odgovorno.

 Jesu li na cijeni danas pravi i vrijedni zaposlenici ili živimo u vremenu gdje se naporan i predan rad ne vrednuju? Kako to funkcionira u vašem sistemu?

-To je teško pitanje jer to prvenstveno zavisi od subjektivnog viđenja. Svako o sebi misli da radi najbolje dok s druge strane ne mora biti ista percepcija. Pokušavam biti iskrena i otvorena prema kolegama kada mislim da nije baš sve najbolje uz argumente. Spremna sam se korigirati, ako ima kontra argumenata. Nije uvijek lako, ni jednostavno. Puno je posla, pa se možda ne stigne pohvaliti svako ko to zaslužuje i što bi bilo lijepo.

Koje nove ciljeve ste sebi zadali u 2018. godini?

– U poslovnom smislu ciljeve dobivamo kroz usvajanje plana i težnja je ostvariti ih.

Sjećate li se svoje prve plate? Šta ste od nje kupili?

– Naravno da se sjećam, čak je bila i neka greška u obračunu. Od prve plate kod nas bio je običaj da se časti i svako u porodici dobije poklon pa sam ja taj običaj  ispoštovala.

 Stavljate li porodicu na prvo mjesto?

– Bez dileme!

 Šta za Vas znači provesti kvalitetno vrijeme s porodicom?

– Porodicu ne opterećujem poslom, tako da je svako druženje kvalitetno, posebno s unučadima uživanje. Uglavnom su vikendi za to rezervirani.

Jeste li se ikada našli u prilici da birate između posla i porodice?

– Nisam imala takvu situaciju.

Najbolji životni savjet koji ste dobili do sad?

– Bilo je puno savjeta. Često se nekih i sjetim u datim prilikama, ali učenje strpljenju je nešto što mislim da je najbolje.

 Na posao idem sa zadovoljstvom

Šta je Vaša najbolja motivacija za rad?

– U ovim godinama, iskreno, ne razmišljam o motivaciji. Jednostavno radim. Međutim, sigurno doprinosi odnos s kolegama što na posao, ipak, idem sa zadovoljstvom.