Jana Tanasić, Una Kasagić i Nela Marinković: Prilike trebamo stvarati sami

Home » Jana Tanasić, Una Kasagić i Nela Marinković: Prilike trebamo stvarati sami

Mlade dame iz Banja Luke odlučile su živjeti svoje snove, te našem području ponuditi nešto sasvim novo. Jana, Una i Nela osnivačice su startup-a, consulting agencije specijalizirane za IT kompanije, StressLess. Sve tri su psihologinje po profesiji, a kako su usmjerile svoju različitu energiju, te osnovale business, saznajte u priči koju smo donijeli iz grada na Vrbasu

Piše: Indira Delić

Jedan od najvećih problema u našoj zemlji s kojim se susreću mladi definitivno jeste pronalazak prvog posla. Da biste dobili posao potrebno vam je radno iskustvo, a da biste stekli radno iskustvo, potreban vam je posao. Zbog tog začaranog kruga, većina omladine po završetku školovanja odlučuje se za odlazak iz naše zemlje, trbuhom za kruhom, kako bi ostvarili neki uspjeh.

 Prijateljstvo s fakulteta

No, to nije slučaj s divnim mladim damama iz Banja Luke koje su odlučile živjeti svoje snove, te našem području ponuditi nešto sasvim novo. Naime, Jana Tanasić, Una Kasagić i Nela Marinković osnivačice su startup-a, consulting agencije specijalizirane za IT kompanije, StressLess. Metodologija rada ove kompanije koncipirana je na temeljima kognitivno-bihevioralne psihoterapije i koučinga (couching) čime se garantira njegova naučna i praktična utemeljenost.

Fokusirani su na pružanje edukacija s ciljem razvoja ličnih i profesionalnih vještina zaposlenih. Edukacije su iz domena unapređenja liderskih vještina, vještina upravljanja vremenom, stresom, motivacije zaposlenih, te produktivnosti na random mjestu.

– Sve tri smo psihologinje po zanimanju. Upoznale smo se još na studiju i postale veoma bliske prijateljice. Poprilično smo različite ličnosti, različitih energija, interesiranja i usmjerenja kada je riječ o psihologiji, ali se zbog toga dobro nadopunjujemo. Veoma brzo smo shvatile da je tržište rada za našu struku usko, ali i da sigurno postoji bezbroj prilika da same sebi kreiramo radno mjesto i posao koji volimo. Vjerovale smo da tržištu rada Bosne i Hercegovine možemo ponuditi mnogo toga sa svojim znanjem i iskustvom, uz malo hrabrosti, volje i puno rada. Došavši na ideju da svoju struku spojimo s industrijom gdje psihologije ima malo, a pokazala se kao potreba, naše prijateljstvo je izraslo u poslovnu saradnju. Osim što smo spojile, na oko nespojiva zanimanja, specifičnost za nas tri je i da smo žene poduzetnice, u industriji u kojoj su žene manje zastupljene. Samo pokretanje startup-a i upuštanje u poduzetničke vode zahtijevalo je mnogo učenja, odricanja, truda, rada, savladavanja prepreka i hrabrosti. Ali, kada se osvrnemo, sve bismo ponovile, jer pomisao da imamo svoju kompaniju i emocije koje osjećamo kada radimo ono što volimo su neprocjenjivi. Svojim primjerom dokazujemo da mladi ljudi mogu uspjeti u Bosni i Hercegovini, ali da prilike ne trebaju čekati, nego ih trebamo stvarati sami – počinju svoju priču Jana, Una i Nela.

Start up StressLess je od svog početka, pa sve do danas doživio nekoliko promjena i faza. No, zahvaljujući Janinom, Uninom i Nelinom učenju, napredovali su.

– Glavna vrijednost kojom se vodi StressLess su stvaranje i unapređenje zdrave organizacione kulture, kroz vještine zaposlenih. Zaposlenima i kompaniji, kroz svoje posebno dizajnirane treninge, nudimo mogućnost da unaprijede svoje lične i profesionalne vještine, ostvare maksimum svojih potencijala, budu produktivni i posvećeni na radnom mjestu, te tako kompaniji omoguće dobru konkurentnost na tržištu. Naši klijenti pretežno su IT kompanije. Svaka investicija u njihovo znanje i vještine je dobra investicija – ističu ove dame, te dodaju da su primarno fokusirane na pružanje edukacije s ciljem razvoja ličnih i profesionalnih vještina zaposlenih.

Teorija i praksa

– Edukacije su iz domena unapređenja liderskih vještina, vještina upravljanja vremenom, stresom, motivacijom zaposlenih i produktivnosti. StressLess metodologija rada je koncipirana na temeljima kognitivno-bihevioralne psihoterapije i koučinga čime se garantira njegova naučna i praktična utemeljenost.  Treninzi su prilagođeni zaposlenima s različitim predznanjem, nivoom obrazovanja i različitim opisom posla. Svaki trening je radioničarskog, interaktivnog, iskustvenog i praktičnog tipa, gdje zaposleni, osim teorijskog okvira, stječu praktične vještine koje odmah po završetku treninga mogu koristiti u poslu. Osim toga, nudimo i usluge iz domena upravljanja ljudskim potencijalima poput regrutacije i selekcije, organizacijskih istraživanja i team-building usluge koje su koncipirane s ciljem kreiranja i unapređenja međuljudskih odnosa unutar organizacije.

Na pitanje zašto su svoju profesiju usmjerile ka informatičkoj tehnologiji, dame kažu da su IT odabrale jer je zasigurno industrija koja se najbrže razvija, a samim tim pred zaposlenima je težak izazov kontinuiranog praćenja novih trendova, neprestano učenje i razvijanje, kako stručnih tako i ličnih vještina.

– Brz razvoj ponekad može da bude veoma izazovan za zaposlenog, ali i cijelu kompaniju, te je razvijanje socijalnih vještina (social & soft skills) i osnaživanje zaposlenih efikasan način unapređenja nošenja sa svakodnevnim izazovima koje ova industrija donosi. U BiH i zemljama regiona jedan od osnovnih problema je nedostatak radnog kadra, ali i odliv radnika u inostranstvo. Sve su to izazovi pred kojima se svakodnevno nalaze pojedinci, timovi i cijela kompanija u IT-ju, a koji nas motiviraju da damo doprinos stvaranju boljih uslova za industriju, koja predstavlja našu sadašnjost, ali i budućnost.

Njihovi klijenti su IT kompanije koje žele ostvariti maksimum svojih potencijala kroz osnaživanje i educiranje svojih zaposlenih na ličnom i profesionalnom nivou, a na pitanje jesu li razmišljale svoje usluge usmjeriti na ostale branše, istakle su.

Iako smo se prvobitno usmjerile na IT industriju,  brzo se desio interes kompanija iz drugih sektora, kako privatnog, tako i državnog, za StressLess usluge. Nastojimo odgovoriti potrebama svojih klijenata kroz razvijanje edukacija i usluga koje bi odgovorile baš na njihove zahtjeve. Raduje nas što i druge industrije iskazuju interesiranja za ulaganje u rast i razvoj kompanije, ulažući neprestano u svoje zaposlene. Iako se u BiH, za razliku od Zapada, ovaj vid usluga i dalje, uglavnom, posmatra kao trošak, a ne kao potreba, raduje nas što i se druge industrije kompanije interesiraju za ulaganje u rast i razvoj kompanije, investirajući neprestano u svoje zaposlene. Nastojimo javnim i besplatnim događajima promovirati važnost investiranja u zaposlene i time podižemo svijest o mogućnosti kreiranja i unapređenja zdrave organizacione klime – optimistično će mlade Banjalučanke.

 Jana Tanasić

 Tamo gdje ideje bujaju, a zaposleni napreduju

Područje njenog interesiranja je zaštita mentalnog zdravlja na radnom mjestu. Iskustvo je gradila na temeljima važnosti prevencije. Ova dama posjeduje dugogodišnje iskustvo kao voditelj psiho-edukativnih radionica. Polaznik je brojnih edukacija, na kojima je usavršavala svoje vještine i znanja. Smatra da samo one organizacije koje poštuju ljudske potrebe i prava predstavljaju okruženje u kojem ideje bujaju, a zaposleni napreduju,

 Una Kasagić

 Pozitivna komunikacija i emotivna samokontrola

Pozitivna komunikacija i emotivna samokontrola u stresnim situacijama uži su domen njenog interesiranja. Iskustvo je stekla kroz dugogodišnje zaposlenje u sektoru koji zahtijeva svakodnevnu komunikaciju s ljudima različitih profila. Vjeruje u ljudski potencijal koji se uz adekvatne vještine i usmjerenje može izboriti za svoje mjesto pod suncem.

 Nela Marinković

 Kontinuirani rad na sebi

Njen uži domen interesiranja su edukacija na polju emocija, motivacije i ostvarenja ciljeva. Vjeruje da je tržište rada, u današnje vrijeme, rezervirano za one koji su spremni da se usavršavaju i kontinuirano rade na sebi. Prošla je niz seminara i edukacija kako bi stekla različite vještine i kompetencije. Iskustvo temelji na savremenom pristupu i naučnoj bazi onoga što zastupa u svom radu.