Prema izboru britanske kraljice Elizabeth: Lejli Ćatić dodijeljen orden počasne časnice Reda Britanskog Carstva

Bosanka Lejla Ćatić dobitnica je ordena počasne časnice najizvrsnijeg Reda Britanskog Carstva (The Most Excellent Order of the British Empire OBE) koji joj je, u ime britanske vlade, danas u Sarajevu uručio ambasador Edward Ferguson. Ovo prestižno priznanje, Lejla je primila za svoj rad na uspostavljanju dobre uprave u Siriji i Afganistanu

Foto: Muamer Kolar

Počasni OBE dodjeljuje se nebritanskim državljanima za njihov rad na unapređenju života drugih osoba, dugogodišnji volonterski rad i slično.

Lejla Ćatić stručnjak je za javne finansije i lokalnu samoupravu, a posljednjih 10 godina je radila najprije kao savjetnik, a kasnije kao vođa programa na brojnim projektima Velike Britanije u postkonfliktnim zemljama, uključujući Afganistan i Siriju.

Lejla se zahvalila na ukazanoj časti, te kazala:

– Osjećam se iznimno počastvovano ovim priznanjem, Kao nekome ko je proveo posljednjih 10 godina u postkonfliktnim i zemljama u konfliktu, pokušavajući ljudima vratiti osjećaj dostojanstva, dajući im određenu kontrolu i vidljivost nad radom vlade koja ih predstavlja i radeći na izgradnji istitucija koje bi aktivno pokušavale razumjeti i ispuniti potrebe građana, te učiniti to na transparentan i odgovoran način, ovo je priznanje da moj trud nije bio uzaludan. Ali, bila bih sebična i nepravedna kad bih rekla da je ovo priznanje samo za mene. Priznanje ide najprije svim onim ljudima koji su od 2013. radili na Siriji – iz Sirij, Turske, Jordana i Velike Britanije kako bi unaprijedili uslove života i dokazali da i pored svakodnevnog bombardovanja od strane Asadovog režima, vladine institucije mogu pružati usluge građanima i trošiti novac na način koji služi tim građanima, a ne vlastitim interesima. Ova nagrada je priznanje da smo time, možda, zaista izgradili temelje za bolje društvo u budućoj Siriji i praksu koja može biti implementirana u drugim kontekstima, također. Za tu nadu, ja sam zahvalna.

Priznanje Vlade Velike Britanije Lejla je dobila najvećim dijelom za njen rad u Siriji gdje je od 2013. vodila program izgradnje i podrške lokalnim institucijama kako bi uspjeli održati minimalni nivo osnovnih funkcija u gradovima i zajednicama širom ratom obuhvaćene Sirije. Program je implementira u 45 gradova pod kontrolom moderne opozicije u Siriji gdje je kroz konsultacije i aktivno učešće javnosti u izboru, nadgledanju implementacije i evaulaciji implementirano ukupno 650 projekata iz oblasti poljoprivrede, zdravstva, obrazovanja, snabdjevanja vodom i strujom i gradske čistoće.Primjeri takvih projekata uključuju pretvaranje javnih parkova u poljoprivredne površine i uzgoj hrane u Alepu tokom opsade, izgradnju obrazovnog centra sa dječijim igralištem pod zemljom u istočnoj Guti ili rehabilitaciju nekoliko zdravstvenih ustanova u Idlibu.