Evo zbog čega biste kurkumu trebali dodavati jelima

Home » Evo zbog čega biste kurkumu trebali dodavati jelima
Prednosti kurkume daleko su veće od začinjavanja jela. Donosimo neke od najznačajnijih koristi za zdravlje ovog super-začina koja su potvrđena naučnim istraživanjima

Kurkuma je biljna vrsta iz porodice đumbirovki od čijeg se korijena biljke dobiva istoimeni začin aromatičnog ljutkastog, blagog gorkog te smolastog okusa. Sušena kurkuma razvija aromu narandže i đumbira, te je ljutog, gorkog i mošusnog okusa. Neizostavan je začin u brojnim indijskim jelima. Uz finu aromu, jelima daje i lijepu zlatnožutu boju, a ima i više imena kao što su indijski šafran i žuti korijen. Kurkuma se tokom historije koristila kao začin, boja za tkanine i ljekovito sredstvo – a ovo zadnje je i naučno dokazano. Donosimo nekoliko benefita za zdravlje koje nam pruža ovaj zlatnožuti začin…

Kurkuma je prirodno antiupalno sredstvo

Upala pomaže tijelu da se bori protiv virusa te popravlja oštećenja. Međutim, hronične upale postaju problem kad tijelo počne napadati vlastito tkivo pa to rezultira velikim brojem zdravstvenih problema. Otkriveno je da kurkuma pomaže u borbi protiv upala gotovo jednako kao i protuupalni lijekovi – bez ikakvih nuspojava.

Poboljšava moždane funkcije te sprječava nastanak Alzheimerove bolesti 

Neurotrofni moždani faktor (BDNF) je vrsta hormona rasta koja poboljšava funkcije mozga. Smanjene razine BDNF-a povezane su s bolestima poput Alzheiemerove. Konzumacija kurkume povećava razine BDNF-a te poboljšava moždane funkcije.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti 

Srčane bolesti su vodeći uzrok smrti širom svijeta, a kurkuma dokazano može preokrenuti proces bolesti. Endotelna disfunkcija (tanki sloj stanica što oblaže unutrašnjost krvnih i limfnih žila) je glavni faktor bolesti srca, a kurkuma pomaže poboljšati funkciju endotela. Istraživanja su otkrila da se kod pacijenata koji su podvrgnuti operaciji koronarne arterije, a dobili su kurkumin, smanjio rizik od srčanog infarkta za 65 posto.

Ima i neka antikancerogena svojstva

Sposobnost da izliječe rak korist je koja se povezuje uz raznu „superhranu“, ali kurkuma bi doista mogla biti prava stvar. Otkriveno je da kurkumin doprinosi smrti kancerogenih stanica, kao i smanjenju širenja bolesti. Kurkuma se također proučava kao i preventiva za rak, osobito za rak probavnog sistema, poput raka debelog crijeva. Istraživanje je otkrilo da 4 grama kurkumina dnevno tokom 30 dana može smanjiti količinu lezija debelog crijeva (koje se ponekad mogu pretvoriti u rak) za 40 posto.

Pomaže u borbi protiv depresije 

Kurkumin, sastojak kurkume, također je pokazao značajne rezultate u liječenju depresije. Istraživanje u kojem su bolesnici uzeli kurkumin, zabilježilo je poboljšanje kod pacijenata.  Kurkuma također potiče stvaranje serotonina i dopamina, dva najvažnija moždana neurotransmitera.

Može pomoći u liječenju endometrioze

Niz istraživanja objavljenih u „Biomedicine & Pharmacy“ pokazali su da kurkumin iz kurkume pomaže u potiskivanju endometrijskih lezija, što sprječava napredovanje bolesti. (24sata.hr)