Evo kako poboljšati cirkulaciju

Home » Evo kako poboljšati cirkulaciju
Ako vam trne noge ili imate grčeve u nogama i stopalima, bolove i naticanje nogu i stopala, hladne dlanove, ruke ili stopala – reagirajte na vrijeme!

Loša cirkulacija, posebno sada kada vrućine krenu, nešto je što muči milione ljudi. Mnogo ljudi ignorira taj problem ili ga olako shvaća, a to pak može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, pa čak i do smrti.
Probleme s cirkulacijom uzrokuju masne naslage koje se nakupljaju po stijenkama arterija, što pak rezultira ometanje cirkulacije krvi. Ako se na vrijeme počne, lošu cirkulaciju je moguće liječiti (i spriječiti) pomoću promjene načina života, lijekova i u ozbiljnijim slučajevima operacijom.
Neki od glavnih simptoma loše cirkulacije su trnjenje nogu, grčevi u nogama i stopalima, bolovi i naoticanje nogu i stopala, hladni dlanovi, ruke ili stopala… Ako imate neki ili većinu navedenih simptoma vjerojatno imate problema s cirkulacijom.
Postoji nekoliko metoda koje mogu pomoći poboljšati cirkulaciju:

1. Postanite aktivni

Jednostavan način da poboljšate cirkulaciju je da se fizički aktivirate. Aktivnosti kao što su brzo hodanje, plivanje, aerobik ili čak i šetnje pomoći će vam riješiti problem. Ako se do sad niste kretali počnite s kraćim šetnjama koje ćete postepeno produljivati i ubrzavati, kako biste pokrenuli krv u tijelu.

2. Hranite se zdravije

Šta znači hraniti se zdravije, već svi znamo. Više manjih obroka, više povrća, izbacite fast food, smanjite unos masnoća. Manje masnoća u krvi znači i manje nakupljanja na krvnim stijenkama i lakši protok krvi. Povećanje unosa vlakana će pomoći eliminiranju masti iz organizma, te isto tako pomoći poboljšanju cirkulacije.

3. Prestanite pušiti

Za pušenje se zna da pospješuje nakupljanje holesterola u krvožilnom sistemu, ali i da oštećuje unutarnji sloj arterija – endotel, čija je funkcija stezanje i opuštanje u svrhu regulacije protoka krvi. Ako želite poboljšati cirkulaciju definitivno morate prestati pušiti.

4. Smanjite stres

Kad je vaše tijelo izloženo stresnim situacijama, ono smanjuje protok krv kroz ekstremitete kako bi se osigurala krv za glavne organe. Ovo znači da će to utjecati na cirkulaciju u rukama i nogama. Neki od načina borbe protiv stresa su meditacija, tehnike dubokog disanja, barem sat dnevno posvećen opuštanju..

5. Podignite noge

Ako vam zbog slabe cirkulacije naoiču stopala i noge, pokušajte mijenjati položaj u kojem držite noge. U ležećem položaju noge podignite na jastuk (ili čak dva jastuka). I u sjedećem položaju pokušajte mijenjati položaje nogu. Nemojte sjediti predugo. Pokušajte barem svakih pola sata malo protegnuti noge.

6.Tuširanje naizmjenično toplom i hladnom vodom

Tuširanje naizmjenično toplom i hladnom vodom pomoći će poboljšati cirkulaciju, ali i imunitet. Tuširajte se cijeli ili samo noge naizmjenično toplom (tri minute) i hladnom vodom (20 sekundi) u tri ciklusa.

7. Biljni dodaci

Po svim apotekama postoje prirodni biljni dodaci prehrani koji poboljšavaju cirkulaciju. Bilo u obliku čaja, biljnih kapi ili tableta, dodajte ih u prehranu. Korisne biljke su: ružmarin, kopriva, imela, ginko biloba…(zena.ba)