Sedam stvari koje niste znali o Hermès Birkin torbi

Home » Sedam stvari koje niste znali o Hermès Birkin torbi
Osim velike cijene za koju vrlo vjerojatno znate, donosimo vam podatke o ovom ikoničnom komadu koje još možda niste čuli…

Mislite da znate sve o voljenim Birkinicama? Razmislite ponovno. Uz veoma visoku cijenu i ekskluzivnost koja ih prati – i za koju svi znamo – postoje neke činjenice za koje još zasigurno niste čuli. Slavna torba napravljena je za francusku glumicu i it djevojku Jane Birkin nakon slučajnog susreta s tadašnjim CEO-om modne kuće Hermès, a iako je nastala prije 34 godine, torba je već do sad zaradila kultni status.

Njihova ekskluzivnost učinila ih je još poželjnijima, a poštuju ih glumice s holivudske A-liste, pjevačice, modne influencerice i ostale slavne dame.

Kad pomislite na Hermès sigurno vam prvo padnu napamet narandžaste kutije. Jeste li znali da su kutije zapravo trebale biti krem boje sa zlatnim rubovima? Nakon što je proizvođaču kutija ostalo samo narandžastog papira, odlučio ih je izraditi u toj boji. Na kraju je Hermèsovo pakiranje osvojilo nagradu koju nazivaju Oscarima u toj kategoriji 1994. godine.

Torba je dobila naziv po Francuskinji Jane Birkin, ali jeste li znali da je prva skica napravljena na papirnoj vrećici koja se u avionu dijeli ljudima kojima pozli? CEO Hermèas, Jean-Louis Dumas, ponudio je glumici i pjevačici da će joj napraviti idealnu kožnatu torbu u koju joj stanu sve stvari za vikend, nakon što je svjedočio kako joj ispadaju sve stvari iz pletene košare koju je nosila.

Prema podacima s izložbe Hermès Birkin torbi u londonskom Libertyju 2014. godine, prva torba izrađena za Jane Birkin imala je jednu posebnost: s jednog remenčića visila je noktarica jer je, navodno, francuska ikona stila bila veoma zahtjeva kad su njeni nokti bili u pitanju.

Očekivali biste da neko po kome je nazvana jedna od najtraženijih torbi na svijetu u svom ormaru ima taj model u svim bojama i verzijama, ali Jane Birkin imala je samo jednu birkinicu koju je nosila dok joj se ne bi raspala, kada bi je zamijenila s istom, ali novom. U intervjuu za BBC prošle godine otkrila je kako više ne nosi torbu jer joj je postala prevelika, odnosno preteška kad je napuni stvarima, a preferira nositi manje stvari i biti neopterećena

Iako je model Birkin najprepoznatljiviji komad francuske modne kuće, Hermès je zapravo poznat po odličnoj obradi kože, tako da je baš svaki njihov komad malo umjetničko djelo. Pažnja se pridaje i najsitnijim detaljima, a jednom zanatliji s najmanje pet godina iskustva, koji koristi samo svoje posebne alate, potrebno je čak 48 sati za izradu jedne torbe.

Iako je cijena ovih torbica najčešće u peteroznamenkastom iznosu, najskuplji model nosio je naziv Himalaya Birkin, a prodan je u hongkonškoj aukcijskoj kući Christie’s za 383,522 dolara.

Za razliku od zlata, čija cijena na tržištu stalno varira, vrijednost Birkin torbi nikad ne pada, kažu podaci istraživanja online platforme Baghunter. Prema podacima otprije dvije godine raritetni primjerci, godišnje su “vraćali” 14.2% vrijednosti svojim vlasnicima, u proteklih desetak godina. Pa kad se kaže da je shopping torbe dobra investicija, Hermès Birkin to je živa istina. (buro247.hr)